Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ινδονησία: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Pουάνγκ, απομακρύνεται πληθυσμός από την περιοχή


 Τουλάχιστον 800 άνθρωποι στην επαρχία Βόρειο Σουλαουέζι της Ινδονησίας απομακρύνθηκαν μετά από πολλαπλές εκρήξεις του ηφαιστείου Ρουάνγκ της περιοχής, το οποίο εδώ και ημέρες εκτοξεύει λάβα και σύννεφα τέφρας στον ουρανό, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ηφαιστειολογική υπηρεσία της χώρας.

Το ηφαίστειο, που βρίσκεται στο νησί Ρουάνγκ, περίπου 100 χλμ. από την πρωτεύουσα της επαρχίας Μανάδο, έχει εκραγεί περισσότερες από τρεις φορές από την Τρίτη. Οι αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μετά την αυξημένη δραστηριότητα, δήλωσε στο Reuters η Heruningtyas Desi Purnamasari, αξιωματούχος του Κέντρου Ηφαιστειολογίας και Μετριασμού Γεωλογικών Κινδύνων (PVMBG) της Ινδονησίας.

Η έκρηξη του όρους Ρουάνγκ προκλήθηκε από πρόσφατους σεισμούς στο νησί, με το βουνό να εκτοξεύει επικίνδυνα και «εκρηκτικά θερμά σύννεφα» σε ύψος έως και 1,8 χιλιομέτρων στον ουρανό, είπε η ίδια. «Πρέπει να εκκενώσουμε το νησί γιατί αναμένουμε ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες εκρήξεις. Καμία δραστηριότητα δεν επιτρέπεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από τον κρατήρα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Reuters ποτάμια κόκκινης λάβας κατεβαίνουν από το βουνό, αντανακλώνται στα νερά από κάτω και σχηματίζουν σύννεφα γκρίζας τέφρας πάνω από τον κρατήρα του. Το νησί Ρουάνγκ φιλοξενεί περίπου 838 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν πλέον απομακρυνθεί στο πλησιέστερο νησί Ταγκουλαντάνγκ, δήλωσε η Heruningtyas Desi Purnamasari.

Η Ινδονησία εκτείνεται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού», μια περιοχή υψηλής σεισμικής δραστηριότητας που στηρίζεται πάνω σε πολλαπλές τεκτονικές πλάκες.


topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις