Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Σ.Λαβρόφ: «Tο Xάρκοβο είναι ο επόμενος στόχος μας – Θα συνεχίσουμε την στρατιωτική επιχείρηση μέχρι τέλους» - «Δεν θα μας ξεγελάσει ξανά το Κίεβο όπως έκανε την άνοιξη του 2022»


 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Για πρώτη φορά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποκάλυψε επισήμως την πρόθεση της Ρωσίας να καταλάβει την

πόλη του Χάροβο σε μια μελλοντική ρωσική επιθετική επιχείρηση, η οποία πιθανότατα θα ξεκινήσει το καλοκαίρι όπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί.

Αποκάλυψε μάλιστα επίσης για πρώτη φορά, ότι η Ρωσία δεν έχει σκοπό να σταματήσει την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ακόμα και αν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς όπως είπε το Κίεβο αποδείχτηκε αναξιόπιστο.

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι δεν θα επιτραπεί επανάληψη αυτού που συνέβη την άνοιξη του 2022, όταν το Κίεβο είχε συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης να αποδεχτεί τους όρους της Ρωσίας και να σταματήσει ο πόλεμος.

Μάλιστα τότε οι Ρώσοι ως ένδειξη καλής θέλησης απέσυραν τις δυνάμεις τους από τα προάστια του Κιέβου επιτρέποντας έτσι στους Ουκρανούς να «ανασάνουν».

Τότε όμως η Δύση δεν επέτρεψε στην Ουκρανία να τηρήσει τη συμφωνία και της απαίτησαν να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας μεταφέροντας ελεύθερα πλέον, μεγάλες δυνάμεις στα μέτωπα του Ντόνμπας και του Χάρκοβο.

Έτσι από εκεί που η Ρωσία ήταν σχεδόν έτοιμη να κερδίσει τον πόλεμο κατέληξε να χάνει πόλεις όπως η Λίμαν και το Κουπιάνσκ και εν συνεχεία την Χερσώνα.

Εξαιτίας της αφέλειας των Ρώσων ο πόλεμος συνεχίζεται δύο χρόνια και χιλιάδες στρατιώτες σκοτώθηκαν από την λανθασμένη αυτή απόφαση.

Με λίγα λόγια ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών ανήγγειλε ότι η Μόσχα θα προχωρήσει τον πόλεμο «μέχρι τέλους», όπως το εννοεί η ίδια καθώς δεν είναι διαθέσιμη να ξεγελαστεί για δεύτερη φορά.

Οι όποιες διαπραγματεύσεις θα γίνονται με ταυτόχρονη πίεση από ρωσικές προεάσεις.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης ότι η πόλη του Χάρκοβο «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο» στα σχέδια του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν να δημιουργήσει μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ουκρανία για την προστασία των ρωσικών συνοριακών οικισμών από ουκρανικά χτυπήματα.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Β.Πούτιν έχει δηλώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να μεταφέρουν την πρώτη γραμμή άμυνας αρκετά μακριά μέσα στην Ουκρανία και ο Σεργκέι Λαβρόφ αυτό το προσδιορίζει πολύ βαθιά στην περιφέρεια του Χάρκοβο.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα πάνε οι ρωσικές δυνάμεις μετά τη δημιουργία μιας «υγειονομικής ζώνης», ότι οι ρωσικές αρχές είναι «απόλυτα πεπεισμένες» για την ανάγκη να συνεχιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Όπως φαίνεται η Ρωσία θα ακολουθήσει την τακτική μίας συνεχώς μεταβαλλόμενης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία δεν θα επιτεθεί ξανά στις παραμεθόριες Ρωσικές πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις