Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Ποιοι θα δουν μείωση επιτοκίων ακόμα και στο 4,34% για τις ρυθμίσεις οφειλών

 


Μειωμένο επιτόκιο ακόμα και στο 4,34% θα πληρώσουν οι υπόχρεοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές με ρύθμιση 12 μηνιαίων δόσεων, καθώς η νέα διάταξη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το επαναφέρει στο επίπεδο της περσινής χρονιάς.

Παράλληλα, μειωμένο στο 5,84% θα είναι και το επιτόκιο για τις οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 δόσεις.

Αντίστοιχες είναι και οι μειώσεις των επιτοκίων για όσους βρίσκονται στην β’ υπαγωγή.

Δηλαδή για όσους έχουν τεθεί εκ νέου σε ρύθμιση μετά την απώλεια της πρώτης. Σε αυτές τις περιπτώσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται ως εξής:

5,84% για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 μηνιαίες δόσεις.

7,34% για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.

Πάγωμα επιτοκίων για ένα χρόνο

Το πάγωμα για ένα χρόνο των επιτοκίων για τις πάγιες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τη φορολογική διοίκηση, έχει στόχο να αποτραπεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των φορολογούμενων από τα αυξημένα επιτόκια μετά τη λήξη της προηγούμενης ρύθμισης.

Έτσι, πλέον, το επιτόκιο των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την ΑΑΔΕ που έχουν τεθεί σε ρύθμιση θα μείνει σταθερό μέχρι και τις 31/3/2025 στο ύψος στο οποίο είχε διαμορφωθεί μέχρι τις 31/3/2024.

Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα έχει και αναδρομικό χαρακτήρα από 01/04/2024 τόσο για τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα όσο και για εκείνες που βρίσκονταν ήδη σε ισχύ.

Αξίζει να σημειωθεί πως χωρίς την νομοθετική αυτή παρέμβαση, οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονταν με επιτόκιο 6,68% για τις οφειλές ρυθμισμένες σε 12 δόσεις και σε 8,18% για οφειλές που έχουν ρυθμιστεί σε περισσότερες από 12 δόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία φτάνουν σήμερα τα 107,1 δισ. ευρώ, από τα οποία σε ρύθμιση βρίσκονται περί τα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των οφειλετών το 2023 ανήλθε συνολικά σε 3.873.487 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις