Κυριακή 26 Μαΐου 2024

«Δώσε 5.000 και είμαστε Οκ»: Αποκαλυπτικές μαρτυρίες θυμάτων της σπείρας εκβιαστών στη ΔΟΥ Χαλκίδας


 Νέες μαρτυρίες θυμάτων του κυκλώματος εκβιαστών στην υπόθεση της ΔΟΥ Χαλκίδας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Για την υπόθεση έχουν κριθεί προφυλακιστέες μετά την απολογία τους στον Ανακριτή η Διευθύντρια και μια υπάλληλος της Εφορίας ενώ άλλα πέντε μέλη αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους.

Μεταξύ των μαρτυριών, αποκαλυπτικές είναι εκείνη επιχειρηματία ο οποίος το 2023 έκανε αίτημα στη ΔΟΥ προκειμένου να εισπράξει επιστροφή φόρου.

«Η κυρία Λ. μου είπε ότι το κράτος δεν έχει χρήματα και ότι ουσιαστικά αυτές τις υποθέσεις η συγκεκριμένη Εφορία τις καθυστερεί πάρα πολύ», λέει ο μάρτυρας σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Εγώ την ρώτησα τι ακριβώς πρέπει να κάνω για να προχωρήσει η διαδικασία. Μου είπε να πάμε μαζί στο γραφείο της διευθύντριας προκειμένου να γνωριστούμε και να δούμε εάν μπορεί να αλλάξει κάτι σχετικά με την υπόθεση μου. Φθάνοντας έξω από την πόρτα και λίγο πριν μπούμε μέσα, μου λέει: «Έλα, πες μου τι θα της δώσουμε;».

«Εγώ σάστισα και της λέω δεν ξέρω, δεν μου έχει ξανασυμβεί αυτό το πράγμα. Δώσε 5.000 και είμαστε «Οκ». Μου λέει: «Πρόσεξε, μην μιλήσεις πουθενά γιατί αυτοί δεν παίζουν», αναφέρει.

«Μου πήραν 15.000»

«Μου πήραν 15.000… ενημερότητα ήθελα. Ο λογιστής μου έβγαλε 13.000 ευρω πάω στην εφορία, δίνω το χαρτί, φεύγει αυτή που έδωσα το χαρτί πάει πάνω και τα 13 μου τα έκαναν 28.500», λέει θύμα του κυκλώματος.

Τι δηλώνει ο δικηγόρος της διευθύντριας

«Η εντολέας μου αρνείται ότι έχει εισπράξει χρήματα από οποιονδήποτε και οποιοδήποτε ποσό», υποστήριξε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Δεκατιανοί» με τους Γιάννη Πιτταρά και Γιώργο Γρηγοριάδη, ο Αθανάσιος Τάρτης, δικηγόρος της εφοριακού, της «μεγάλης», όπως την αποκαλούσαν τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος που εμπλέκονται στην υπόθεση εκβιασμών πολιτών.

Με αφορμή την προφυλάκισή της, ο κ. Τάρτης έθεσε το ερώτημα «πώς μπορούν να θεωρούνται ύποπτες τέλεσης νέων ομοειδών αδικημάτων εφόσον έχουν τεθεί σε αργία», τονίζοντας ότι θα προσφύγουν κατά αυτής της διάταξης.

Ο κ. Τάρτης σημείωσε, επίσης, ότι «η δωροδοκία είναι κακούργημα κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να είναι και πλημμέλημα».

«Δυστυχώς το μπαξίσι είναι μία κακή πραγματικότητα στην Ελλάδα και πρέπει κάποια στιγμή να εκλείψει», πρόσθεσε.

«Κλειδί» τα ονόματα στο σημειωματάριο της διευθύντριας

Στο μεταξύ, το σημειωματάριο που διατηρούσε η διευθύντρια στο οποίο αναγράφονται ονόματα γνωστών επιχειρηματιών που εκβιάζοντας από το κύκλωμα των εφοριακών της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας φέρεται να αποτελεί στοιχείο «κλειδί» στην υπόθεση.

Σημαντικά στοιχεία, όπως τα ονόματα των θυμάτων, ημερομηνίες και τα χρηματικά ποσά που παραλάμβαναν, ρίχνουν «φως» στον αριθμό των υποθέσεων εκβίασης και δωροληψίας, αλλά και στη λεία του κυκλώματος.

Η διευθύντρια, σύμφωνα με την ΕΡΤ, φέρεται να όριζε το χρηματικό ποσό, με βάση τις ανάγκες της για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και τις διακοπές της.

Να σημειωθεί ότι, η γραμμή υπεράσπισης της αρχηγού της οργάνωσης ανέφερε ότι πρόκειται για ποσά που σχετίζεται με έσοδα της ΔΟΥ.

Υπενθυμίζεται ότι, τόσο η διευθύντρια, όσο και ακόμη μία υπάλληλος της εφορίας Χαλκίδας, κρίθηκαν προφυλακιστέες μετά την ολοκλήρωση της απολογίας τους, ενώ τα υπόλοιπα πέντε μέλη, που είχαν συλληφθεί αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους.

Τα ποσά που ζητούσαν

Τα χρήματα που φέρονται να ζητούσαν οι υπάλληλοι κυμαίνονταν από 4.000 ευρώ μέχρι και 10.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες τους εδώ και τρεις μήνες με τα θύματά τους.

Μάλιστα, μόνο το τελευταίο τρίμηνο είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν 100.000 ευρώ με την «ταρίφα» να φτάνει έως και τις 30.000 ευρώ.

ΑΑΔΕ: Διαταγή για εσωτερικό έλεγχο στις ΔΟΥ

Στο μεταξύ, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή για εσωτερικό έλεγχο επί της διαδικασίας επιστροφών φόρων, αλλά και χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.

Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τόσο στις ΔΟΥ, δειγματοληπτικά, από όλη την Ελλάδα, σε πρώτη φάση, όσο και στο κεντρικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις