Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Στην τελική Eυθεία για τις Eυρωεκλογές: Στην Kυβέρνηση φοβούνται τις γκάφες της τελευταίας στιγμής


 Προσπάθεια να μπει «χαλινάρι» σε βουλευτές και υπουργούς να μην λένε «ότι τους έρθει» δημοσίως

Oι ευρωεκλογές πλησιάζουν και στην κυβέρνηση φοβούνται τα «στραβοπατήματα» της τελευταίας στιγμής και νέα μέτωπα που μπορεί να «ανάψουν» λίγο πριν την κάλπη.

Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν πως αν στις 9 Ιουνίου το ποσοστό της είναι τουλάχιστον 33% (όσο δηλαδή ήταν και στις ευρωεκλογές του 2019) θα μπορούν να είναι ικανοποιημένοι.

Στην πραγματικότητα ούτε αυτό είναι καλό ποσοστό για ένα ακόμα το οποίο μόλις πριν ένα χρόνο απέσπασε ποσοστό της τάξης του 41%, αλλά εν πάσει περιπτώσει κάπως πρέπει να το διαχειριστούν επικοινωνιακά.


Η Νέα Δημοκρατία δέχεται πιέσεις καθώς η παραδοσιακή βάση της είναι απογοητευμένη από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια και η εγκληματικότητα, που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, αλλά και από την ψήφιση του νόμου για τον γάμο και την υιοθεσία παιδιών από ΛΟΑΤΚΙ+.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια συσπείρωσης της εκλογικής βάσης και ζητάει από βουλευτές και κομματικά στελέχη να μην δίνουν αφορμή για να παρερμηνευθούν τα λεγόμενά τους και να αποφύγουν οποιαδήποτε γκάφα μέχρι τις 9 Ιουνίου.

Κάτι που μάλλον δεν έγινε στην περίπτωση του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου με τις σχετικές δηλώσεις του περί γυναικοκτονιών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε χθες τον κύκλο επαφών με βουλευτές (συναντήθηκε με βουλευτές από την Αττική) και εστίασε στην ανάγκη να τονιστεί η κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης.

Και αυτό γιατί εάν χαθεί το όποιο «μέτρο» και αποσυσπειρωθεί η βάση της ΝΔ και παρουσιαστούν ποσοστά αρκετά κάτω του 30%, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για εθνικές εκλογές.

Πρόκειται για πολύ δύσκολο σενάριο αλλά τίποτε δεν είναι «ακατόρθωτο» για μια κυβέρνηση που δε λειτουργεί σωστά από την αρχή.

Το επόμενο διάστημα μεικτά κλιμάκια από υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη καλούνται να πραγματοποιήσουν ένα μπαράζ περιοδειών, για να πιέσουν εκ νέου τους δεξιούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν ώστε να μην υπάρξουν περίεργες καταστάσεις και δοθεί η ευκαιρία στην Αριστερά να ανακάμψει.

Το ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πιο αριστερή από ότι των αριστερών κομμάτων σε πολλά φλέγοντα ζητήματα είναι κάτι το οποίο θα το παραλείψουν.

Στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ή βουλευτών, που να δίνουν «πάτημα» στην αντιπολίτευση για να πρεσάρει την κυβέρνηση.

Άλλωστε από την Πειραιώς επιδιώκουν να μιλήσουν σε ένα ευρύτερο κοινό λίγο πριν τις κάλπες και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να χαθούν ψηφοφόροι με ένα πιο κεντρώο και μετριοπαθές προφίλ.

Την  ανησυχία της κυβέρνησης την εξέφρασε χθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης:

«’Οσοι έχουμε το οποιοδήποτε αξίωμα και απευθυνόμαστε δημοσίως στους πολίτες, έχουμε δηλαδή ένα δημόσιο βήμα, πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί, να είμαστε ακριβείς στις διατυπώσεις, για να μην παρερμηνεύονται και δημιουργούνται οι αντιδράσεις αυτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις