Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Λέιν (EKT): «Μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο δεν θα ήταν έκπληξη» Η Eυρωζώνη ετοιμάζεται για την πρώτη πτώση των επιτοκίων


 Ο Phillip Lane είναι ένα από τα έξι μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στα πλαίσια συνέντευξης που δόθηκε στην El Confidencial, στις 30 Απριλίου μεταξύ άλλων είναι πιο συγκαταβατικός στο γεγονός μιας πτώσης των επιτοκίων από το σημερινό 4,5%.

Αυτό εάν συμβεί μάλιστα θα δρομολογήσει μια πτώση επιτοκίων, την πρώτη από τον Δεκέμβριο του 2015. Εάν συμβεί, στις 6 Ιουνίου, θα τελειώσει το στάδιο των αυξήσεων που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022, για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που επιδεινώθηκε σημαντικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους ήταν ήδη πάνω από τον στόχο του 2% για αρκετούς μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο για μια έκπληξη στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο, ο Λέιν σημείωσε ότι «Αυτό που είπαμε τον Απρίλιο ήταν ουσιαστικά ότι εάν το επίπεδο εμπιστοσύνης μας στη συνολική επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας βελτιωθεί, θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων. Μένουν ακόμη αρκετές εβδομάδες μέχρι τη συνάντηση του Ιουνίου, αλλά τα στοιχεία του Απριλίου είναι σημαντικά. Τόσο η προκαταρκτική εκτίμηση για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης τον Απρίλιο όσο και τα δημοσιευμένα στοιχεία για το ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο βελτιώνουν την πεποίθησή μου ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σύντομα στον στόχο. Έτσι σήμερα το επίπεδο αυτοπεποίθησής μου έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με τη συνάντησή μας τον Απρίλιο. Αλλά φυσικά θα λάβουμε περισσότερα δεδομένα από τώρα έως τον Ιούνιο» υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Επιπροσθέτως απάντησε και στην ερώτηση για το γεγονός πως «η έκπληξη θα ήταν αν δεν υπήρχε μείωση επιτοκίων» υποστηρίζοντας πως: «Αυτή τη στιγμή, φυσικά, η αγορά πιστεύει ότι έρχεται μείωση επιτοκίων , επομένως μια μείωση δεν θα ήταν έκπληξη. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας είναι ένα σημαντικό μέρος των πληροφοριών που περιμέναμε να μάθουμε. Όταν συναντηθούμε τον Ιούνιο, θα έχουμε στοιχεία για τον πληθωρισμό ενός ακόμη μήνα. Θα έχουμε επίσης περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δυναμική των μισθών. Δεν χρειάζεται να κάνετε δηλώσεις με υπερβολική σιγουριά. Θα εκμεταλλευτούμε αυτές τις εβδομάδες για να εξετάσουμε τα δεδομένα που φτάνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις