Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές – δημοσκοπήσεις: Σταθερά πρώτη και με διαφορά η ΝΔ – H Ελληνική Λύση… φορτσάρει για 4άδα!


 Μarc, Pulse, Alco και MRB πραγματοποίησαν δημοσκοπήσεις για τον ΑΝΤ1, τον ΣΚΑΪ, τον ALPHA και το OPEN, αντίστοιχα

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των πολιτών και για τις προσεχείς ευρωεκλογές, με σημαντική, μάλιστα, διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που εξακολουθούν να μάχονται για τη 2η θέση, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, να διατηρεί ένα σταθερό προβάδισμα, ενόσω η Ελληνική Λύση έρχεται με φόρα, αποφασισμένη να… υπερκεράσει το ΚΚΕ στην κατάκτηση της 4ης θέσης!

Αυτά, μέσες-άκρες, δείχνουν οι τέσσερις συνολικά δημοσκοπήσεις, μία για καθέναν εκ των ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, ALPHA και OPEN, οι οποίες και παρουσιαστήκαν απόψε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των εν λόγω καναλιών, όπου επισημάνθηκε και πως η «καλπάζουσα» ακρίβεια παραμένει το βασικό ζήτημα που απασχολεί την πλειοψηφία των εκλογέων και, ως εκ τούτου, αναμένεται να επηρεάσει το τι και πώς θα ψηφίσουν.

Μarc: Η ΝΔ ξεπερνά τα ποσοστά των περασμένων ευρωεκλογών

Άνοδο της ΝΔ, που ξεπερνά πλέον τα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2019, αλλά και απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη, δείχνει η μέτρηση της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1. Το 40,1% αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση. Μάλιστα, το άνω όριο του κυβερνώντος κόμματος είναι πλέον στο 36,5% – προσεγγίζει δηλαδή τα ποσοστά των εκλογών του Μαΐου του 2023.

Στις τρεις μονάδες διαμορφώνεται πλέον το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΠΑΣΟΚ -15,2% έναντι 12,2% στην πρόθεση ψήφου-, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μέτρησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί πολύ μεγαλύτερα ποσοστά δημοφιλίας σε σχέση με τον Στέφανο Κασσελάκη. Όμως, στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε;», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 10,1% έναντι 6,6% που λαμβάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η εταιρεία δεν «κλειδώνει» την δεύτερη και την τέταρτη θέση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το προφίλ των αναποφάσιστων. Οι έξι στους 10 είναι γυναίκες και το 47% είναι στις ηλικίες από 45 έως 65 ετών, ενώ μόνον ο ένας στους πέντε είναι στην ομάδα από 17 έως 34 ετών. Το 39% των αναποφάσιστων είναι ψηφοφόροι της ΝΔ, το 15,3% προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 12,4% από το ΠΑΣΟΚ. Σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων (7,3%) προέρχονται και από το ΚΚΕ. Σε επίπεδο αυτοτοποθέτησης, το 42,9% των αναποφάσιστων προέρχονται από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά.

Pulse: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ – Ελληνικής Λύσης έναντι ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Νέα κέρδη για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε η μεταπασχαλινή έρευνα της Pulse, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ. Το κυβερνών κόμμα έχει πλέον «οροφή» το 35,9%, δηλαδή ποσοστό σχεδόν τριών μονάδων παραπάνω σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέγραψε δύο μονάδες αύξηση στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, με τον Στέφανο Κασσελάκη να εμφανίζεται «κολλημένος» στο 12%. Μάλιστα και σε αυτή τη μέτρηση, διαπιστώνεται θετική δημοσκοπική υποδοχή της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Με κατανομή των αναποφάσιστων, η ΝΔ «γράφει» 33% στην εκτίμηση ψήφου (είχε 33,1% το 2019), ο ΣΥΡΙΖΑ στο 16% και το ΠΑΣΟΚ στο 12,5%. Παρότι μαθηματικά δεν έχουν κλείσει οι μάχες για τη 2η και την 4η θέση, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η Ελληνική Λύση διατηρούν ξεκάθαρο δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι, εάν ληφθεί υπόψη το εύρος των ποσοστών των κομμάτων (άνω και κάτω όριο), όλοι πλην του κόμματος «Πατριώτες» έχουν πιθανότητες να περάσουν το όριο του 3%. Σημειώνεται, πάντως, ότι μόλις το 68% δηλώνει απόλυτη βεβαιότητα για την ψήφο του, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει χώρος για ανατροπές τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου.

Έχει ενδιαφέρον ότι την μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι θα πάνε να ψηφίσουν έχουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (81%) και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, με 80%.

ALCO: Έξι στους 10 δυσανασχετούν για το «κόψιμο» των Σπαρτιατών!

Στα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2019, κινείται η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας ALCO που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές η ΝΔ θα κινηθεί από 30,5% έως 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 14,5% έως 17,5% και το ΠΑΣΟΚ 11,5% έως 14,5%.

Μάχη αναμένεται να υπάρξει μεταξύ του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης για την τέταρτη θέση, καθώς το ΚΚΕ κινείται μεταξύ 8% και 10% και η ΛΥΣΗ είναι στο 9% έως 11%. Η Νίκη του Δ. Νατσιού είναι στο 2,5% έως 4,5% ενώ η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου κινείται στο όριο του 3% (2,3% – 4,3%).

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ εμφανίζεται να βελτιώνει τα ποσοστά της σε σχέση με την μέτρηση του Απριλίου, καθώς είναι πλέον στο 27% έναντι 25,6% που είχε στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 12,8% από 12,3% και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με οριακές απώλειες καθώς λαμβάνει 11% έναντι 11,4% τον Απρίλιο. Ακολουθούν το ΚΚΕ (7,5% από 8%), η Ελλ. Λύση (8% από 8,2%) και η Νίκη στο 3% από 3,6%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μόνο έξι στους 10 ερωτηθέντες (59%) θεωρούν σωστή την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην κατέβουν στους ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες. Το 21% δηλώνει ότι θεωρεί τη συγκεκριμένη απόφαση λανθασμένη και το 20% δεν απαντά.

MRB: Μήνυμα δυσαρέσκειας στη ΝΔ θέλει να στείλει το 60,3% των ψηφοφόρων

Μεγάλο προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία και στη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB, το δεύτερο μέρος της οποίας προβλήθηκε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Ειδικότερα, 24 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η ΝΔ ανεβάζει τα ποσοστά της και διευρύνει τη διαφορά της από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τη δεύτερη θέση, με το ΠΑΣΟΚ να μένει τρίτο, αλλά με άνοδο και μειώνει τη διαφορά.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία διαφωνεί με την απόφαση να περιληφθεί ο Φρέντι Μπελέρης στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο οποίος, πάντως, συγκεντρώνει ποσοστά ΝΔ, ενώ οι περισσότεροι αξιολογούν θετικά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 27,8% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 8,8%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6,7%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 3,3% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3,2%.

Το 60,3% απαντά πως θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές για να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας στη ΝΔ, ενώ το 32,7% απαντά πως θα ψηφίσει γιατί η χώρα χρειάζεται «κυβερνητική σταθερότητα».

Το 57,7% διαφωνεί με την ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Γαλάτσι ο Έντι Ράμα την περασμένη Κυριακή, ενώ το 30% συμφωνεί. Το 54,3% διαφωνεί με το χρονικό σημείο που πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Ράμα, ενώ το 26,1% απαντά πως έπρεπε να γίνει τώρα ή σε κάποια στιγμή στο μέλλον. Το 44,9% αξιολογεί αρνητικά τη συμπερίληψη του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ενώ το 30,6% την αξιολογεί θετικά.

Τέλος, το 55,6% αξιολογεί θετικά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ενώ το 32,9% αρνητικά.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις