Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

H αγορά του αιώνα: Επτά νέα Canadair, 10 ελικόπτερα, 25 αμφίβια αεροσκάφη, 1.100 πυροσβεστικά οχήματα, 101 drones στην Πολιτική Προστασία


 Oπως από το δέρμα της Αμάλθειας, της κατσίκας που ανέθρεψε με το γάλα της τον Δία, καλύφθηκε η ασπίδα του, έτσι και κάθε ασπίδα που καλυπτόταν από δέρμα κατσίκας ονομαζόταν «Αιγίς». Σήμερα, τον ρόλο της ασπίδας προστασίας μας από τις φυσικές καταστροφές, όπως τις πυρκαγιές που έχουν γίνει πιο συχνές, πιο έντονες και πιο μεγάλες λόγω της κλιματικής αλλαγής, έρχεται να παίξει το πρόγραμμα πολιτικής προστασίας «Αιγίς» - το πρώτο τέτοιου είδους στην Ελλάδα.

Τα προηγούμενα χρόνια, όπως εξηγούν πυροσβέστες, την «πρώτη γραμμή» έπαιζαν οι ντόπιοι. Αυτοί έδιναν τη μάχη συγκράτησης της φωτιάς, πριν από την άφιξη των πυροσβεστικών δυνάμεων. Αυτό, όμως, η κλιματική αλλαγή το έχει αλλάξει.

Η ταχύτητα εξέλιξης και εξάπλωσης, το μέγεθος των πυρκαγιών και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κάνουν πολύ δύσκολη ακόμα και τη διαφυγή. Τι αντίμετρα μπορεί να πάρει κανείς για να γλιτώσει από τον εφιάλτη; Αντί για δέρμα κατσίκας, αεροπλάνα, ελικόπτερα, drones, πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα, κινητά κέντρα επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα «Αιγίς», με επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ, προσθέτει στην ασπίδα προστασίας μας από την κλιματική κρίση τα παραπάνω και πολλά ακόμα. Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «τρέχει» ήδη μια σειρά από διαγωνισμούς με σκοπό η χώρα μας όχι μόνο να είναι πανέτοιμη για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, αλλά και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα ακραία φαινόμενα.

Ωστε να μην είναι απαραίτητη η αυτοθυσία των σωστικών συνεργείων και να μη θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, να μη θυσιάζεται ο φυσικός πλούτος της χώρας μας, η χλωρίδα και η πανίδα σε κάθε πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμό...

Τεχνητή Νοημοσύνη

Το πρόγραμμα «Αιγίς» προορίζεται για το μέλλον, αλλά δεν θα... τραβήξει πολύ στο μέλλον. Οπως ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, το τελευταίο εννεάμηνο προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί 1,5 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Μαΐου, θα προκηρυχθούν έργα άλλων 320 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το ποσό σε 1,82 δισ. ευρώ, και το πρόγραμμα προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Αύγουστο. Οι παραλαβές των έργων θα αρχίσουν από το 2025. Τι αφορούν όμως;

Τα μεγάλα νέα, την προμήθεια 5+2 Canadair DHC 515 και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων CL 415, τα μάθαμε πρόσφατα.

Ομως δεν είναι μόνο αυτά. Μεταξύ πολλών άλλων, το πρόγραμμα «Αιγίς» περιλαμβάνει επιχειρησιακό εξοπλισμό, εναέρια και επίγεια μέσα αντιμετώπισης. Ξεχωρίζουμε την προμήθεια 10 ελικοπτέρων μεσαίου τύπου, 25 αμφίβιων μονοκινητήριων αεροσκαφών, 1.100 οχημάτων της Πυροσβεστικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις