Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: H Xαμάς λέει ότι αιχμαλώτισε στρατιώτες – Το αρνείται το Ισραήλ


 Τα ισραηλινά στρατεύματα συνέχισαν την επίθεσή τους στη Ράφα, στη νότια Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι άτομα στην περιοχή Khirbet al-Adas, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που διέταξε να σταματήσει η στρατιωτική επίθεση.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι μάλιστα δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι πιστεύουν πως η απόφαση του ΔΔΔ δεν αποκλείει συνολικά την επίθεση στη Ράφα, με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Τζάτσι Χανέγκμπι να δηλώνει: «Αυτό που μας ζητούν είναι να μην διαπράξουμε γενοκτονία στη Ράφα. Δεν διαπράξαμε γενοκτονία και δεν θα διαπράξουμε γενοκτονία».

Ο διευθυντής του νοσοκομείου του Κουβέιτ στη Ράφα απηύθυνε έκκληση για βοήθεια, προειδοποιώντας ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις θα ξεμείνουν από καύσιμα σε λιγότερο από 24 ώρες.

Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς υποστήριξε ότι μαχητές της έστησαν ενέδρα σε ισραηλινά στρατεύματα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια και «σκότωσαν, τραυμάτισαν και αιχμαλώτισαν» ορισμένους από αυτούς. Οι Ταξιαρχίες Κασάμ δεν ανέφεραν πόσοι στρατιώτες είχαν αιχμαλωτιστεί. Το Ισραήλ διέψευσε τον ισχυρισμό.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

10:03 Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου και τον πόλεμο στη Γάζα ζητά ο Γκαντζ

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου Μπένι Γκαντζ υπέβαλε την Κυριακή πρόταση στον γραμματέα του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου για τη σύσταση επιτροπής έρευνας για την 7η Οκτωβρίου και τον πόλεμο στη Γάζα που ακολούθησε.

Σύμφωνα με την πρόταση, θα διερευνηθούν όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στον πόλεμο, η λήψη αποφάσεων τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς και η συμπεριφορά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του ίδιου του πολέμου.

09:59 Επιδρομές και συλλήψεις στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιδρομές σε πολλές πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και συνέλαβε αρκετούς Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι τέσσερις Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στη Ναμπλούς, δύο στη Ραμάλα, δύο στη Βηθλεέμ και δύο στη Τζενίν σε επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα.

09:50 Φορτηγά με βοήθεια από την Αίγυπτο εισέρχονται στη Γάζα μέσω του περάσματος Karem Abu Salem

Τέσσερα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο εισήλθαν στη Γάζα μέσω του Ισραήλ από το πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ), σύμφωνα με τον αιγυπτιακό ραδιοτηλεοπτικό φορέα al-Qahera.

Τα φορτηγά μετέφεραν καύσιμα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

09:46 Οι Πράσινοι της Αυστραλίας πιέζουν για ψηφοφορία για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ο ηγέτης των Αυστραλών Πρασίνων Άνταμ Μπαντ, δηλώνει ότι το κόμμα του θα ζητήσει ψηφοφορία για την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας την επόμενη εβδομάδα, μετά από παρόμοια κίνηση που ανακοίνωσαν η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα.

«Οι Εργατικοί λένε σήμερα ότι υποστηρίζουν την αναγνώριση της Παλαιστίνης», ανέφερε ο Μπαντ σε ανάρτησή του στο Χ, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Αυστραλίας υπό την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. «Ας δούμε πώς θα ψηφίσουν οι Εργατικοί».

Ο Μπαντ ανακοίνωσε το σχέδιο μετά την ανακοίνωση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας, μέλους του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας, Τιμ Γουάτς, ο οποίος δήλωσε ότι «όποιος ασχολείται σοβαρά με την ειρήνη γνωρίζει ότι αυτό απαιτεί λύση δύο κρατών, ένα παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο κράτος του Ισραήλ», σε σχόλια που μετέδωσε ο Guardian της Αυστραλίας.

ο9:38 Τι συνέβη μετά την απόφαση του ΔΔΔ για τη Ράφα;

Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) διέταξε την Παρασκευή το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα και κάθε άλλη ενέργεια στο κυβερνείο που μπορεί να «επιβάλει στην παλαιστινιακή ομάδα στη Γάζα συνθήκες ζωής που θα μπορούσαν να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει».

Ακολουθεί το τι συνέβη από τότε:

  • Το Σάββατο, οι επιθέσεις στη Ράφα συνεχίστηκαν παρά την απόφαση, με τις ισραηλινές δυνάμεις να πλήττουν τον καταυλισμό Σαμπούρα και περιοχές κοντά στο νοσοκομείο Κουβέιτ.
  • Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ζήτησε κυρώσεις κατά του Ισραήλ επειδή αψήφησε τις εντολές του δικαστηρίου.
  • Την Κυριακή, τα ισραηλινά στρατεύματα συνέχισαν την επίθεσή τους στη Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι άτομα στην περιοχή Khirbet al-Adas.
  • Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε επίσης επίθεση στον καταυλισμό Yabna στην πόλη Ράφα.

09:26 Σκηνές χάους από το μοναδικό λειτουργικό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα

Σκηνές χάους από το νοσοκομείο Al Ahli Baptist Hospital, το μοναδικό λειτουργικό νοσοκομείο της Γάζας στα βόρεια, αποτυπώνονται στο παρακάτω βίντεο καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές, με αποτέλεσμα περισσότερα θύματα.

09:17 Νεκρά παιδιά από βομβαρδισμούς στη Ράφα

Ένα μικρός κορίτσι, η Qamar (που σημαίνει «φεγγάρι» στα αραβικά) σκοτώθηκε ενώ κοιμόταν χθες το βράδυ μαζί με πέντε μέλη της οικογένειάς της σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο το σπίτι της οικογένειας Qishta στη Ράφα.

Τη φωτογραφία του κοριτσιού δημοσιεύει το Quds News Network [Σκληρές εικόνες]

Η Qamar

09:05 Η είδηση για αιχμαλωσία ισραηλινών στρατιωτών έφερε πανηγυρισμούς σε Λίβανο και Δυτική Όχθη

Αυθόρμητες διαδηλώσεις ξέσπασαν στον προσφυγικό καταυλισμό Nahr al-Bared στο βόρειο Λίβανο για τον εορτασμό της επιχείρησης των ταξιαρχιών Κασάμ, που σύμφωνα με δηλώσεις τους αιχμαλωτίστηκαν περισσότεροι ισραηλινοί στρατιώτες.

Και στη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη βίντεο δείχνουν «πορεία» αμαξιών που επίσης πανηγυρίζουν.

08:53 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ λένε ότι επιτέθηκαν σε ισραηλινό άρμα μάχης στην Τζαμπάλια

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δήλωσε ότι μαχητές της έβαλαν στόχο ένα άρμα Merkava 4 στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Η ομάδα δήλωσε στο Telegram ότι χρησιμοποίησε μια ρουκέτα al-Yassin 105 για να επιτεθεί στο άρμα στην περιοχή Beit Lahiya.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επιχείρησή του στην Τζαμπάλια που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, προκαλώντας τον μαζικό εκτοπισμό Παλαιστινίων προς άλλες περιοχές της βόρειας Γάζας.

08:44 IDF: Ολονύχτια αεροπορική επίθεση σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τα πλήγματα έγιναν στις περιοχές al-Khiam και Ayta ash-Shab στο νότιο Λίβανο.

Είπε επίσης ότι οι δυνάμεις του έπληξαν τις περιοχές al-Khiam, Houla Markaba και Kfar Kila στο νότιο Λίβανο.

Οι ισχυρισμοί αυτοί δημοσιεύθηκαν ως μέρος μιας ενημέρωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ισραηλινού στρατού μαζί με βίντεο από τις αναφερόμενες επιθέσεις.

Από τις 8 Οκτωβρίου, όταν η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επιθέσεις κατά του Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν τακτικά πυρά στα σύνορα.

08:33 «Φύλλο συκής η προβλήτα για να καλύψουν τη συνενοχή τους οι ΗΠΑ»

Ο Craig Mokhiber, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αμφισβήτησε το σχέδιο των ΗΠΑ να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω μιας προσωρινής προβλήτας, αφού οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι τέσσερα σκάφη που υποστηρίζουν την κατασκευή παρασύρθηκαν στην ανοιχτή θάλασσα το Σάββατο.

Ο Mokhiber, ο οποίος παραιτήθηκε από τον ΟΗΕ πέρυσι, περιέγραψε την προβλήτα ως «φύλλο συκής για να καλύψει τη συνενοχή των ΗΠΑ στη γενοκτονία και στην καταστροφή της UNRWA» σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο Mokhiber δήλωσε ότι η προβλήτα «απέτυχε να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο», ενώ «το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει τη βοήθεια σε όλα τα σημεία διέλευσης».

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι η προβλήτα παρέμεινε λειτουργική και εξακολουθεί να εργάζεται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά το περιστατικό.

Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι είχε παραλάβει το ισοδύναμο 97 φορτηγών με ανθρωπιστικές προμήθειες μέσω της πλωτής προβλήτας από τότε που τέθηκε σε λειτουργία στις 17 Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε την Παρασκευή ότι η παράδοση βοήθειας μέσω της προβλήτας «σταθεροποιήθηκε», αλλά «αυτό που θέλουμε να δούμε, όπως έχουμε πει, είναι μαζική βοήθεια που θα έρθει μέσω χερσαίων οδών».

08:20 Νέες επιθέσεις στη Δυτική Όχθη

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν και πάλι νέα επιδρομή στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λίγες ημέρες μετά από μια επιχείρηση που άφησε πίσω της τουλάχιστον 12 νεκρούς Παλαιστίνιους.

Διαβάστε όλα όσα έχουν προηγηθεί στον πόλεμο στη Γάζα εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις