Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Προετοιμασία για… πόλεμο κατά της Ρωσίας με προβλήματα και καυγάδες! Η αλήθεια για το NATO - Τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στην συμμαχία

 


Ξεκίνησαν στις αρχές του 2024 -και θα τελειώσουν στις 31/5- οι μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ από τον Ψυχρό Πόλεμο, έχοντας καλύψει τοποθεσίες σε όλη την Γερμανία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής. Με την δικαιολογία της απώθησης της ρωσικής «επιθετικότητας» κατά των συμμάχων στην άμεση γειτνίαση της Ρωσίας, έχουν καταγγελθεί από το Κρεμλίνο ότι υπονομεύουν την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Στρατεύματα του ΝΑΤΟ από 14 έθνη πραγματοποίησαν, σε αυτό το πλαίσιο, γυμνάσια εναντίον υποτιθέμενων εισβολέων στα δάση έξω από την πρωτεύουσα της Λετονίας Ρίγα τον Μάρτιο, ανέφερε πρόσφατα η Wall Street Journal .

Ωστόσο, η μαζική άσκηση για να αποκρούσει τον φανταστικό εχθρό « Occacus » μαστιζόταν από γλωσσικά εμπόδια, προβλήματα επικοινωνιών και ζητήματα συμβατότητας όπλων του ΝΑΤΟ.

Ένα τάγμα υπό την ηγεσία του Λετονικού Στρατού Αντισυνταγματάρχη Gaidis Landratovs λειτούργησε μαζί με τα αμερικανικά στρατεύματα κατά την διάρκεια της άσκησης. Σύμφωνα με το προσομοιωμένο σενάριο, εχθρικές δυνάμεις διέσχισαν τα σύνορα της Λετονίας με την Ρωσία και κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα. Οι εχθρικές δυνάμεις είχαν αναγνωριστικά κόκκινα σημάδια Χ στον εξοπλισμό τους.

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να επιδείξουμε ετοιμότητα να δράσουμε γρήγορα και να αναπτυχθούμε για να υπερασπιστούμε τα σύνορα της Λετονίας και του ΝΑΤΟ», φέρεται να είπε ο συνταγματάρχης του Λετονικού Στρατού Oskars Kudlis.

Εντούτοις, τα στρατεύματα έπρεπε να επικοινωνούν σε μια σειρά από διαφορετικές γλώσσες μέσω διαφορετικών ειδών ασυρμάτου, καθώς και να συντονίζουν διαφορετικά οπλικά συστήματα και πρακτικές στο πεδίο της μάχης , σημείωσε η εφημερίδα, κάτι που δεν συνέβη με επιτυχία!

Οι διαφορές στην γλώσσα, τα συστήματα επικοινωνίας και τα όπλα εντός του ΝΑΤΟ συνιστούν πρόβλημα, ειδικά τώρα που « η προετοιμασία για πόλεμο είναι και πάλι προτεραιότητα του ΝΑΤΟ ».

Ένα εγγενές μέρος των ασκήσεων Steadfast Defender 2024 , η άσκηση Crystal Arrow 24 πραγματοποιήθηκε σε όλη την περιοχή Adazi και Kadaga, περιορίζοντας τρεις μήνες εντατικής εκπαίδευσης από την Forward Presence Battlegroup Latvia για την προετοιμασία για την Μάχη Ετοιμότητα του ΝΑΤΟ. Η άσκηση προκάλεσε την πολυεθνική ομάδα μάχης να υπερασπιστεί το έδαφος της Λετονίας από τις ενέργειες μιας αντίπαλης «εχθρικής δύναμης».

Οι ασκήσεις στη Λετονία ήταν μεταξύ πολλών που πραγματοποιήθηκαν κοντά στα σύνορα της ΕΕ με τη Ρωσία, παράλληλα με ασκήσεις στην Πολωνία, τη Λιθουανία και την Εσθονία.

« Η ενσωμάτωση όλων των χωρών είναι μια πρόκληση », φέρεται να είπε ο Αντισυνταγματάρχης του Καναδικού Στρατού Τζόναθαν Κοξ!

Το ΝΑΤΟ, στο οποίο προσχώρησαν πρόσφατα η Φινλανδία και η Σουηδία , μαστίζεται, ωστόσο, από διαφωνίες, πρόσθεσε το δημοσίευμα.

Ζητήματα όπως το αν η Ουκρανία θα έπρεπε να ενταχθεί στην συμμαχία , τα επίπεδα στρατιωτικού προϋπολογισμού και ο διαγωνισμός για την διαδοχή του Στόλτενμπεργκ έχουν δημιουργήσει μια αυξανόμενη οργή, υποστήριξε η εφημερίδα.

Δεν αναμένεται συμφωνία για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στην Ουάσιγκτον αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ νωρίτερα τον Απρίλιο.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για τη συσσώρευση δυνάμεων της συμμαχίας στην Ευρώπη και την άνευ προηγουμένου δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα δυτικά της σύνορα τα τελευταία χρόνια. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο με το ΝΑΤΟ, αλλά σε ισότιμη βάση, ενώ η Δύση θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική της στρατιωτικοποίησης της ηπείρου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ για να συμπεριλάβει την Ουκρανία θα δημιουργήσει μια άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια για την Ρωσία και ότι η Μόσχα θεωρεί ότι το αδέσμευτο καθεστώς της Ουκρανίας είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον τερματισμό της σύγκρουσης πολλών ετών. Τα σχέδια του Κιέβου να ενταχθεί στο μπλοκ ήταν μεταξύ των λόγων για τους οποίους η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση τον Φεβρουάριο του 2022.

Όσον αφορά τη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ, το Steadfast Defender 2024 , αυξάνει τον κίνδυνο ακούσιας στρατιωτικής σύγκρουσης και υπονομεύει την ασφάλεια στην Ευρώπη , δήλωσε στο Sputnik νωρίτερα μέσα στο έτος ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko . Πρόσθεσε ότι « η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν ενδιαφέρει ελάχιστα την ανώτατη διοίκηση του ΝΑΤΟ, η οποία είναι πολύ απασχολημένη προσπαθώντας να κρατήσει αυτό το εργαλείο επιρροής των ΗΠΑ ενεργό στον ήδη χαμένο πόλεμο για την παγκόσμια κυριαρχία της Δύσης».

Η Ρωσία δεν θα πτοηθεί από αυτό που ο ανώτερος διπλωμάτης περιέγραψε ως προκλητική επίδειξη δύναμης. Είπε ότι η χώρα του έχει όλα όσα χρειάζεται για να διασφαλίσει τις δυνατότητές της σε ασφάλεια και άμυνα.

Ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ περιέγραψε τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ ως προετοιμασία για νέους πολέμους.

« Οι κοινές ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη που ονομάζονται Steadfast Defender 2024, κατά τις οποίες επεξεργάζεται το σενάριο της ένοπλης αντιπαράθεσης με την Ρωσία, σίγουρα θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στον κόσμο », είπε ο Patrushev .

PHOTO ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-PAP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις