Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Πόσος είναι ο μισθός ενός Ευρωβουλευτή; O Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος εξηγεί πως έχει το θέμα


  Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 8 Μαΐου συμμετείχα σε εκπομπή του καναλιού «Ελεύθερη Τηλεόραση» στο YouTube (δείτε την εδώ https://tinyurl.com/2je7jtxs ) με καλεσμένο τον «εκλεκτό» του Ηλία Κασιδιάρη, απόστρατο Αντισυνταγματάρχη Χαράλαμπο Γιώτη, που κατεβαίνει υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το κόμμα «Πατριώτες» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου. Στο 1:55:10 του ανωτέρω βίντεο ρώτησα τον κ. Γιώτη αν θα δίνει στον κ. Εμφιετζόγλου ένα ποσοστό του ηγεμονικού μισθού των 25.000 ευρώ που παίρνουν κάθε μήνα οι ευρωβουλευτές.

Του Θ. Χατζηγώγου

Επειδή υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις για το ποσό των 25.000 ευρώ που ανέφερα (κάποιοι το θεωρούν υπερβολικό και κάποιοι άλλοι είναι πεπεισμένοι ότι τα χρήματα είναι περισσότερα), απευθύνθηκα στον εκλεκτό φίλο, Αντιστράτηγο ε.α. Γεώργιο Επιτήδειο που έχει χρηματίσει επί 5 ολόκληρα χρόνια Ευρωβουλευτής την περίοδο 2014- 2019 και γνωρίζει τα πράγματα «από μέσα». Είχαμε την παρακάτω διαφωτιστική συνομιλία που παραθέτω επί λέξει…

«ΣΤΟΧΟΣ»: Τελικά, Στρατηγέ, πόσα είναι τα χρήματα που βάζουν καθαρά στην τσέπη οι ευρωβουλευτές;

Γ. ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΣ: «Ο μισθός που λαμβάνει ο Ευρωβουλευτής, είναι δεν είναι 18.000 ευρώ. Χρησιμοποιώ αυτή την έκφραση, διότι, ο μισθός αποτελείται από το άθροισμα 3 επιμέρους ποσών, 2 από τα οποία δεν είναι σταθερά, αλλά μεταβάλλονται προς τα κάτω. Αν είχα τον χρόνο να σάς το αναλύσω αυτό, είμαι βέβαιος ότι θα το είχατε αντιληφθεί. Οι περίφημες 25.000 που όλοι αναφέρουν ως μισθό του Ευρωβουλευτού, είναι ένα ποσόν το οποίο καταβάλλεται μηνιαίως από την Ε.Ε. και το οποίο ο Ευρωβουλευτής δεν «αγγίζει», διότι, αυτό διατίθεται από την Ε.Ε. προκειμένου να καλυφθεί η λεγομένη «Επικουρία» του Ευρωβουλευτού. Δηλαδή για να πληρώνονται οι μισθοί των Βοηθών του, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και στην Ελλάδα. Επίσης για να πληρώνεται το ποσόν εκτός έδρας που λαμβάνει ο ένας από τους Βοηθούς που συνοδεύει τον Ευρωβουλευτή μία εβδομάδα τον μήνα στο Στρασβούργο, στην Σύσκεψη της Ολομέλειας».

«ΣΤΟΧΟΣ»: Ποιά άλλα έξοδα των δραστηριοτήτων του Ευρωβουλευτή καλύπτονται από αυτά τα 25.000 ευρώ;

Γ. ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΣ: «Από τα χρήματα που σάς προανέφερα, αμείβεται και ο ειδικός συνεργάτης που χρησιμοποιεί ο Ευρωβουλευτής, όταν αναλάβει ένα έργο το οποίο θέλει εξειδικευμένες γνώσεις που δεν έχει ο Ευρωβουλευτής. Η αμοιβή ενός ειδικού συνεργάτη δίνεται εφ' άπαξ, γιά ένα συγκεκριμένο έργο και δεν αποτελεί μισθό.

Σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, ο Ευρωβουλευτής απλώς εισηγείται για το πώς θα πρέπει να διατεθούν οι 25.000 ώστε να καλύπτονται, κάθε μήνα, οι ανάγκες του, και να περισσεύει ένα μικρό ποσόν, το οποίο προστίθεται στις 25.000 του επομένου μηνός. Το ποσόν των 25.000 δεν πρέπει να υπερβληθεί. Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, η Οικονομική Υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου, που ελέγχει κάθε μήνα τις δαπάνες, ενημερώνει σχετικά τον Ευρωβουλευτή, ώστε να κάνει τις απαιτούμενες διορθώσεις και προσαρμογές.

Τα προτεινόμενα από τον Ευρωβουλευτή ποσά, κατατίθενται από την Ε.Ε. απ' ευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και δεν τα δίνουν στον Ευρωβουλευτή να τα μοιράσει ο ίδιος. Η πολιτική αυτή άρχισε να εφαρμόζεται, από την δική μας θητεία. Μέχρι τότε, τα χρήματα αυτά τα έδιναν στον Ευρωβουλευτή. Επειδή όμως πολλοί Ευρωβουλευτές κατακρατούσαν για λογαριασμό τους ένα μέρος από τα χρήματα αυτά, άλλαξε η πολιτική».

«ΣΤΟΧΟΣ»: Πώς καθορίζεται το ποσοστό από τον μισθό που δίνει ο ευρωβουλευτής στο κόμμα από το οποίο προέρχεται;

Γ. ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΣ: «Όλα τα κόμματα ζητούν από τους Ευρωβουλευτές να δίνουν μία συνδρομή από τον μισθό τους. Οι περισσότεροι Ευρωβουλευτές το αποδέχονται, διότι το ποσόν που τους ζητείται είναι – συνήθως - μικρό σε σχέση με τον μισθό τους. Εξαίρεση αποτελεί το ΚΚΕ που κατακρατεί ένα μεγάλο μέρος από την αμοιβή των Ευρωβουλευτών του. Δεν γνωρίζω ποιό, ακριβώς, είναι το ποσό Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις Ευρωβουλευτών που δεν δέχονται, να καταβάλουν την συνδρομή που ζητά το κόμμα τους, με όποια διαμάχη μπορεί να προκαλέσει η άρνηση αυτή. 

Εμείς (σ.σ.: στην Χρυσή Αυγή) δίναμε, κατόπιν συμφωνίας που είχαμε κάνει πριν εκλεγούμε, το 25 % του μισθού μας στο κόμμα. Τα σχετικά με τον μισθό των Ευρωβουλευτών δεν τα γνωρίζει ο κόσμος, διότι, ουδείς μπήκε στον κόπο να τα εξηγήσει. Γιά την ιστορία σάς αναφέρω ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε αποκαλύψει, δημοσίως, ποιός είναι ο μισθός ενός εθνικού Βουλευτού και είχε γίνει σάλος. Εγώ, είχα αναφέρει, με ενυπόγραφη αναλυτική δήλωση, στο κόμμα, ποιές ήταν οι απολαβές των Ευρωβουλευτών, ώστε να υπάρχει επίσημη ενημέρωση, σχετικά με το πόσα ακριβώς χρήματα λαμβάνει ο Ευρωβουλευτής.

«ΣΤΟΧΟΣ»: Γιατί, κατά την γνώμη σας, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να αποκαλύψουν το ακριβές ποσόν των απολαβών τους;


Γ. ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΣ: «Κατά την γνώμη μου, οι πληροφορίες που αναφέρονται στις απολαβές των Ευρωβουλευτών δεν είναι εμπιστευτικές, ούτε και οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την καταβολή τους, από το Ευρωκοινοβούλιο, είναι αδιαφανείς. Αντιθέτως, μπορεί εύκολα να τις αποκτήσει κάθε ενδιαφερόμενος. Εάν ενημέρωναν τον κόσμο, θα γνώριζαν όλοι τα πραγματικά δεδομένα και θα είχε τεθεί στις πραγματικές του διαστάσεις το αφήγημα των υπερβολικών αμοιβών των Ευρωβουλευτών. Επί πλέον, ο Ευρωβουλευτής πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο, ότι πέραν του όντως υψηλού μισθού του, έχει και αυξημένα έξοδα, για να καλύψει το υψηλό κόστος της διαβιώσεώς του στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Στρασβούργο, όπου - μεταξύ των άλλων - οφείλει να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα της  διαμονής του σε ξενοδοχεία, των οποίων οι τιμές είναι υψηλές».

«ΣΤΟΧΟΣ»: Στρατηγέ, σάς ευχαριστούμε από καρδιάς για όλες αυτές τις αξιόπιστες πληροφορίες, σχετικά με ένα θέμα για το οποίο υπάρχει γενικευμένη σύγχυση.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις