Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Χαμός στο κοινοβούλιο της Γεωργίας: Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια – Tο νομοσχέδιο που άναψε φωτιές - H Bουλή ενέκρινε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τους ξένους πράκτορες


 Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Γεωργία, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε σήμερα (14/5) το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» που έχει προκαλέσει πολιτική κρίση.

Τις τελευταίες μέρες είχε ξεσπάσει κόντρα στα κοινοβουλευτικά κόμματα της χώρας για το επίμαχο νομοσχέδιο ενώ κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας, κυβερνητικοί βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια με συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης.

Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μπορεί να ασκήσει βέτο η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι ενώ και το κοινοβούλιο μπορεί να το παρακάμψει με τη διεξαγωγή μιας επιπρόσθετης ψηφοφορίας.


Εκρηκτική όμως είναι η κατάσταση και έξω από το κοινοβούλιο καθώς χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν κατά του νομοσχέδιου, ενώ δεν έλειψε και η ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις που το περιφρουρούσαν.

Τι προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο
Tο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προβλέπει ότι οργανισμοί που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό θα χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες». Γεγονός που χαρακτήρισε αυταρχικό η αντιπολίτευση αλλά και νομοσχέδιο… ρωσικής έμπνευσης. Παράλληλα η ΕΕ έχει καταδικάσει το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι η ψήφισή του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια της Γεωργίας να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις