Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Xρηματιστήρια: Πού οφείλεται η μεγάλη άνοδος σε ΗΠΑ και Ευρώπη


 Διακοπές μικρής διάρκειας κάνουν (ήδη από την Μεγάλη Τρίτη οι περισσότεροι) τα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς. Η ελληνική αγορά είχε μόνο μία συνεδρίαση έκτοτε (αυτή της Μεγ. Πέμπτης) και μετά ξεκινά πάλι την Τετάρτη του Πάσχα. 

Στα ιστορικά υψηλά τους επιστρέφουν οι ευρωπαικές αγορές μετά την άνοδο κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι μεγάλοι ευρωπαικοί δείκτες ξεκίνησαν ανοδικά από το πρωί της Παρασκευής και ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση, αλλά και την εβδομάδα, σε υψηλότερα επίπεδα. 

Τα αρνητικά νέα από την απασχόληση ικανοποίησαν τις χρηματιστηριακές αγορές

Τα νέα από την Αμερική που αφορούσαν την αδύναμη απασχόληση (είναι από τις περιπτώσεις που αρνητικές μακροοικονομικές ειδήσεις φέρνουν άνοδο στα χρηματιστήρια) έφεραν σημαντική άνοδο στους αμερικανικούς δείκτες. 

Τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ερμηνεύθηκαν από τις αγορές κεφαλαίων ως κινητρο για επίσπευση της μείωσης επιτοκίων.

Όπως μας είπαν και στελέχη από την ελληνική τραπεζική αγορά , με γνώση των αμερικανικών δεδομένων, είναι απορίας άξιον πως η FED δεν προχωρεί σε μειώσεις επιτοκίων από την στιγμή που αυτά κινούνται σε ιστορικά υψηλά (5,25%) και υπάρχουν οι προεδρικές εκλογές μπροστά.

Toύτων δοθέντων, ο Dow Jones αυξάνονταν λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος κατά 1,36% , ο S&P 500 κατά 1,35% και ο Nasdaq κατά 2,12% λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων ιδιαίτερα.

Στην Ευρώπη, την ίδια ώρα ο γερμανικός DAX είχε άνοδο 0,78%, ο γαλλικός CAC αυξάνονταν κατά 1,01% , ο ιταλικός MIB κινούνταν σταθεροποιητικά (-0,05%) και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 είχε άνοδο 0,98%.

Διακοπές μικρής διάρκειας κάνουν (ήδη από την Μεγάλη Τρίτη οι περισσότεροι) τα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς. Η ελληνική αγορά είχε μόνο μία συνεδρίαση έκτοτε (αυτή της Μεγ. Πέμπτης) και μετά ξεκινά πάλι την Τετάρτη του Πάσχα. 

Ο Γενικός Δείκτης , σ’ αυτή την ασυνέχεια, θα προσπαθήσει να πιάσει ξανά την ανοδική πορεία ξεπερνώντας τις 1.460 μονάδες βασιζόμενος στο ράλι των ευρωπαικών αγορών (δεν γνωρίζουμε εάν θα συνεχιστεί την Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα ), στα εταιρικά αποτελέσματα και στις διανομές μερισμάτων και βέβαια στο momentum που είχαν οι τράπεζες αλλά και ορισμένα μη χρηματοοικονομικά blue chips (κυρίως Coca Cola HCB, Jumbo, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις