Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Αρχαία Κίνα: Το αινιγματικό σπαθί του Γκουτζιάν ηλικίας 2.500 ετών(vid) - Το σπαθί του Goujian(Γκουγιάν) ανακαλύφθηκε το 1965 στην επαρχία Hebei και υπολογίζεται ότι είναι περίπου 2.500 ετών.


 Είναι γνωστό για την ασυνήθιστη ευκρίνειά του και την απίστευτη αντοχή του στην αμαύρωση. Το σπαθί βρέθηκε σε έναν τάφο μαζί με έναν ανθρώπινο σκελετό και ήταν τυλιγμένο σε μια ξύλινη θήκη φινιρισμένη με μαύρη λάκα, η οποία συνέβαλε στη διατήρησή του.

Η χημική σύνθεση του σπαθιού, κυρίως από χαλκό και με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, το έκανε πιο εύκαμπτο και λιγότερο πιθανό να θρυμματιστεί, καθώς και πιο σκληρό και ικανό να διατηρήσει μια πιο αιχμηρή άκρη.

Ακόμη και με την ηλικία του, μπορεί να κόψει εύκολα 20 χαρτιά ταυτόχρονα. Αυτή η μοναδική οξύτητα και αποτελεσματικότητα το καθιστούν ένα πολύ ενδιαφέρον σπαθί που αψηφούσε τον ίδιο τον χρόνο.

Το πιο ξεκάθαρο χαρακτηριστικό του Goujian Sword είναι ότι είναι πιο κοντό από άλλα σπαθιά της ιστορικής του εποχής. Το άλλο ξεχωριστό χαρακτηριστικό που έχει το σπαθί Gouijan, είναι ότι είναι κατασκευασμένο από μπρούτζο με μεγάλη ποσότητα χαλκού που του δίνει αυτό το χαρακτηριστικό χρώμα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό του δίνει επίσης μεγαλύτερη ευκαμψία και μειώνει τις πιθανότητες να σπάσει.

Λεπίδα
Το συνολικό μήκος της λεπίδας του Goujina είναι ακριβώς 18,5 ίντσες (47,2 cm). Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του σπαθιού Goujian είναι στην πραγματικότητα η ίδια η λεπίδα, η οποία είναι δίκοπη και ευθεία σαν βέλος. Η λεπίδα είναι πιο φαρδιά στο λαιμό του ξίφους και τελειώνει με μια πολύ αιχμηρή αιχμή δίνοντάς του επίσης μεγάλη δυνατότητα ώθησης.

Και οι δύο άκρες της λεπίδας έχουν μοτίβο μαύρων ρομβικών χαρακτικών και μοτίβων. Οι άκρες της λεπίδας είναι κατασκευασμένες από υλικό κασσίτερου που την καθιστά αιχμηρή και ικανή να κόβει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα.


Μόνο στη μία πλευρά της λεπίδας κοντά στη λαβή, υπάρχουν δύο στήλες γραφής γραμμένες σε αρχαία παραδοσιακή κινεζική γραφή.


Η κυριολεκτική μετάφραση στα αγγλικά είναι “I King Gou Jian self make use sword”. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί ως εξής: ο βασιλιάς Goujian έφτιαξε και παρήγγειλε το σπαθί που χρησιμοποίησε και ότι το χρησιμοποίησε προσωπικά.

Φρουρά
Αυτή η μορφή σπαθιού Jian δεν διαθέτει προστατευτικό που να προσφέρει προστασία στο χέρι και τον καρπό του χρήστη. Αντίθετα, έχει απλώς ένα μεταλλικό στρώμα στο κάτω μέρος της λεπίδας που το συγκρατεί.

Λαβή
Η λαβή του σπαθιού Goujian είναι ίσια και έχει συνολικό μήκος 3,3 ίντσες (8,4 cm). Η λαβή έχει μπλε φινίρισμα με τυρκουάζ ενσωματωμένο μέσα της. Επίσης, η λαβή πιθανότατα κάποια στιγμή ήταν δεμένη και τυλιγμένη με μετάξι.

Λαβή
Το σπαθί Goujian είναι ένα ανοιχτό σχήμα που μπορεί να παρέχει πολύ καλή στήριξη στη βάση του χεριού του χρήστη. Αποτελείται από 11 ομόκεντρους κύκλους που ο καθένας τους χωρίζει μόλις 0,0007 ίντσες (0,02 χιλιοστά), ή περίπου πόσο παχιά είναι μια ανθρώπινη τρίχα.

Θήκη
Οι αρχαιολόγοι λένε ότι αυτό το σπαθί βρέθηκε σε ένα ξύλινο θηκάρι φινιρισμένο με μαύρη λάκα τοποθετημένο μέσα σε ένα ξύλινο κουτί που ήταν αεροστεγές. Αυτό το ξύλινο κουτί βρέθηκε δίπλα στο σώμα του ιδιοκτήτη του. Είναι σαφές ότι το θηκάρι ήταν διακοσμημένο για να ταιριάζει με τα εξαίσια διακοσμητικά στην ίδια τη λεπίδα, ώστε να ταιριάζει με την ευγενή εμφάνισή του.

Μήκος & Μέγεθος
Το σπαθί Goujian έχει συνολικό μήκος 21,8 ίντσες (55,6 cm). Αυτό το καθιστά ένα αρκετά μικρό σπαθί σε σύγκριση με τα άλλα σπαθιά Jian που παρήγαγε η Κίνα εκείνη την εποχή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν προοριζόταν για μάχη, αλλά είχε σκοπό να δείξει πόσο σημαντικός και πλούσιος ήταν ο ιδιοκτήτης του. Ακόμα κι έτσι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά με ασπίδα.

Η λεπίδα αυτού του αρχαίου κινεζικού ξίφους έχει πλάτος 4,6 cm στο λαιμό κοντά στο προστατευτικό της λεπίδας. Καθώς πηγαίνει προς την άκρη της λεπίδας σφίγγει και τελειώνει με μια αιχμηρή αιχμή.

Βάρος
Το συνολικό βάρος του σπαθιού Goujian είναι 1,9 λίβρες (875 γραμμάρια). Αυτό το αρχαίο κινέζικο σπαθί είναι πολύ ελαφρύ και μάλιστα ελαφρώς ελαφρύτερο από τα υπόλοιπα χάλκινα σπαθιά εκείνης της εποχής. Ο λόγος πίσω από το μικρό βάρος του είναι το μικρότερο μέγεθός του. Ακόμη και με όλες τις πρόσθετες διακοσμήσεις και υλικά, ήταν ακόμα πιο ελαφρύ από άλλα σπαθιά που χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την εποχή.


Το σπαθί Goujian ήταν ένα όπλο που δημιουργήθηκε από έναν βασιλιά και έναν αρχηγό. Αυτό το καθιστά ένα τελετουργικό όπλο που θα είχε όλα τα είδη πολύτιμων υλικών που θα το κάνουν ξεχωριστό και αντιπροσωπεύουν την υπέρτατη εξουσία του ιδιοκτήτη.

Εκτός από αυτό, το σπαθί Goujian κατασκευάστηκε από ανάγκη όταν οι πόλεμοι και οι λεηλασίες γίνονταν σε όλη τη γη. Γι’ αυτό μπορούμε να μαντέψουμε ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε και για πόλεμο και για μάχες.

Πόλεμος
Δεδομένου ότι είναι ένα τόσο μικρό σπαθί, προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί ως όπλο με το ένα χέρι . Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν καλύτερο να συνδυαστεί με μια ασπίδα, ή ενδεχομένως με θήκη στη ζώνη και να χρησιμοποιηθεί ως δευτερεύον όπλο.

Δεδομένου ότι το σπαθί Goujian ήταν εξαιρετικά ελαφρύ, είχε μεγάλη ικανότητα ελιγμών και μπορούσε να κουνηθεί γρήγορα και με ευκολία. Το κέντρο μάζας της λεπίδας βρίσκεται στη μέση, δίνοντάς της δυνατότητες επίθεσης κοπής και ώθησης.

Τελετή
Ακριβώς όπως όλοι οι ευγενείς στον κόσμο, οι αυτοκράτορες και οι ηγεμόνες της Κίνας ήθελαν να φέρουν μαζί τους σπαθιά ως αναπαράσταση της εξουσίας και της δύναμής τους. Αυτό σίγουρα συνέβαινε και με το ξίφος Goujian που κουβαλούσε ο βασιλιάς Goujian του Yue.

Ήταν ένα όπλο που είχε ο Goujian για προσωπική χρήση τόσο σε καιρό πολέμου όσο και σε καιρό ειρήνης. Μπορεί να ειπωθεί ότι ήταν κυρίως ένα τελετουργικό κομμάτι λόγω των διακοσμήσεων και των μπλε κρυστάλλων που προστέθηκαν σε αυτό.


Μετά από αρκετή συζήτηση μεταξύ αρχαιολόγων και ιστορικών, σήμερα λέγεται ότι το σπαθί Goujian κατασκευάστηκε με εντολή του αυτοκράτορα της Κίνας ή του βασιλιά του Yue – Goujian , ο οποίος το έφτιαξε γύρω στο 480 π.Χ. Έτσι γνωρίζουμε ότι το σπαθί Goujiean είναι ένα πραγματικό σπαθί και κρατάει πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια. Αυτή η περίοδος στην οποία μπορεί να εντοπιστεί το σπαθί Goujian ήταν μια περίοδος της κινεζικής ιστορίας που ήταν βάναυση και σημαδεύτηκε από πολλούς πολέμους.

Κατά την περίοδο της Άνοιξης και του Φθινοπώρου, οι στρατιωτικές αποστολές ήταν συνηθισμένες. Εξαιτίας αυτών των πολέμων, τα όπλα γίνονταν όλο και καλύτερα μέχρι που έγιναν τόσο δυνατά και θανατηφόρα που χρειάστηκαν χρόνια για να κατασκευαστούν και κράτησαν για εκατοντάδες χρόνια. Στην Κίνα, όλοι γνωρίζουν την ιστορία του πώς ο βασιλιάς της πολιτείας Wu, Fuchai, και Goujian πολέμησαν για την εξουσία. Η Πολιτεία του Γου κέρδισε το βασίλειο του Γκουτζιάν στην αρχή, αλλά 10 χρόνια αργότερα, ο Γκουτζιάν θα δημιουργούσε έναν στρατό που θα έβλεπε νίκες ξανά και ξανά.

Αυτές οι πολύ δύσκολες στιγμές είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των καλύτερων κινεζικών σπαθιών, γνωστών ως σπαθιά Jian. Η μεταλλουργία βρισκόταν σε άνοδο και όλα τα όπλα που δημιουργήθηκαν θα άντεχαν στη δοκιμασία του χρόνου και, όπως το Goujian Sword, μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν σήμερα.

Το σπαθί θάφτηκε δίπλα στον ιδιοκτήτη του όταν η δυναστεία Yue ηττήθηκε από τους Chu το 334 π.Χ. Ακριβώς 2300 χρόνια αργότερα ανακαλύφθηκε και εξακολουθεί να είναι τόσο θανατηφόρο όσο την ημέρα που θάφτηκε.


Πού είναι το Goujian Sword σήμερα;
Σήμερα το Goujian Sword φυλάσσεται με ασφάλεια μέσα στο επαρχιακό μουσείο Hubei που βρίσκεται στο Wuhan, την πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei. Μπορείτε να επισκεφθείτε αυτό το μουσείο σήμερα και να δείτε πραγματικά ένα πραγματικό κομμάτι της ιστορίας, ανέγγιχτο από τον χρόνο.

Απλώς σημειώστε ότι η ζημιά που μπορεί να δείτε στο σπαθί προέρχεται από τη σύγχρονη εποχή. Αυτή η τυχαία ζημιά συνέβη το 1994 στη Σιγκαπούρη, όταν ελήφθη και δανείστηκε για έκθεση. Ένας εργάτης το κατέστρεψε κατά λάθος και τώρα έχει μια ρωγμή που είναι περίπου 0,25 ίντσες (7 mm) στη λεπίδα.


Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις