Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

6 τρόποι για να ‘διαβάσεις’ το μυαλό κάποιου

 


Πολλοί από μας έχουμε συσχετίσει το να ‘διαβάζεις’ το μυαλό κάποιου με ένα είδος μηχανισμού ελέγχου.

Αν μπορείς να ξέρεις την επόμενη κίνησή τους, μπορείς να τους χειραγωγήσεις ή να προβλέψεις τις επόμενες ενέργειες τους.

Στην πραγματικότητα, το να ‘διαβάζεις’ το μυαλό κάποιου μπορεί να είναι πιο πρακτικό και προσωπικό. Το να μπορείς να ‘διαβάζεις’ το μυαλό κάποιου, σου επιτρέπει να είσαι εκεί όταν σε χρειάζεται, να κατανοήσεις την θέση του και να συνδεθείς μαζί του σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Διάβασε έξι εύκολους τρόπους για να ‘διαβάζεις’ το μυαλό κάποιου.

1) Η γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματος είναι μια ένδειξη του τι ο άλλος σκέφτεται. Αν το μέτωπό τους είναι ζαρωμένο, έχουν άγχος. Πώς κάθονται ή στέκονται; Πώς είναι η στάση του σώματος;

Στη φύση, όταν τα πρωτεύοντα θηλαστικά θέλουν να δείξουν την δύναμή τους, ανοίγουν διάπλατα τα χέρια τους με τους ώμους εκτεταμένους. Τεντώνονται και χτυπάνε το στήθος τους. Αυτό που κάνουν στην ουσία είναι να ρίχνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους) κι έτσι μειώνουν την ανησυχία τους. Παρομοίως όταν καμπουριάζεις νευρικά, τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται.

Όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται, η στέρηση ύπνου, η απόκτηση λίπους και ένα σωρό άλλα θέματα προκύπτουν.

2) Παρακολούθησε την αναπνοή τους

Πώς αναπνέουν; Αν κάποιος αναπνέει από την βάση της σπονδυλικής τους στήλης, σημαίνει ότι είναι ήρεμος.

Αν η αναπνοή του είναι ρηχή, είναι σφιγμένος. Αν θέλεις να καταλάβεις την εσωτερική κατάσταση κάποιου, παρατήρησε την αναπνοή του.

Αν η αναπνοή τους είναι ασταθής, είναι νευρικοί που μπορεί να σημαίνει ότι δεν θέλουν κάτι να μάθεις. Μπορεί να ντρέπονται, να έχουν άγχος ή να σου κρύβουν κάτι. Αν κάποιος έχει ήρεμη αναπνοή σημαίνει ότι η εσωτερική του κατάσταση είναι γαλήνια και είναι ειλικρινής.

3) Διάβασε τα μάτια τους

Τα μάτια μπορούν να να σου αποκαλύψουν πολλά. Η κόρη του ματιού λένε ότι είναι η πύλη του μυαλού. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν κάποιος σκέφτεται έντονα, η κόρη του ματιού διαστέλλεται. Όταν το μυαλό υπερφορτώνεται, η κόρη περιστέλλεται.

Επίσης, η κόρη μεγαλώνει όταν γνωρίζεις κάποιον για πρώτη φορά. Αν μεγαλώσει και μετά μικρύνει, σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για σένα. Αν παραμείνει διευρυμένη σημαίνει ότι είναι ενθουσιασμένος μαζί σου.

4) Άκου τον τόνο της φωνής τους. Όχι τις λέξεις, τον τόνο

Ο τόνος της φωνής μπορεί επίσης να σου πει πολλά. Η ταχύτητα της φωνής κάποιου. Αργή σημαίνει ήρεμη, η γρήγορη είναι νευρική. Οι λέξεις δεν είναι σημαντικές, όσο η ενέργεια πίσω από τις λέξεις. Αυτό δεν χρειάζεται καν να το εξηγήσω αφού όλοι ξέρουμε τι συγκεκριμένοι τόνοι σημαίνουν. Απλά κάποιες φορές θα πρέπει να ακούσουμε προσεχτικά για να πάρουμε απαντήσεις.

Ο τόνος της φωνής μπορεί επίσης να σου πει πολλά. Η ταχύτητα της φωνής κάποιου. Αργή σημαίνει ήρεμη, η γρήγορη είναι νευρική. Οι λέξεις δεν είναι σημαντικές, όσο η ενέργεια πίσω από τις λέξεις. Αυτό δεν χρειάζεται καν να το εξηγήσω αφού όλοι ξέρουμε τι συγκεκριμένοι τόνοι σημαίνουν. Απλά κάποιες φορές θα πρέπει να ακούσουμε προσεχτικά για να πάρουμε απαντήσεις.

5) Πέρασε χρόνο μαζί τους

Αν θέλεις να γνωρίσεις κάποιον, πέρνα χρόνο μαζί του. Κάνε παρέα για ένα απόγευμα και θα μάθεις πολλά. Κάνε παρέα για μια βδομάδα, ένα μήνα ή χρόνο και μπορεί να καταλήξετε να αλληλοδιαβάζετε τις σκέψεις σας.

Όταν περνάς χρόνο με κάποιον, γίνεται προφανής, έτσι γνωρίζεις πώς αντιδράει σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Ό,τι συναίσθημα κι αν έχει, νευρικότητα, τόλμη, ευτυχία ή δυστυχία δεν είναι δύσκολο να το διακρίνεις αν γνωρίζεις τον άλλον καλά.

Αυτός είναι ο λόγος που εκπλήσσομαι κάθε φορά που κάποιος γονιός υποστηρίζει ότι δεν κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το παιδί του, όταν το παιδί του κάνει κάτι ‘λάθος’. Αυτό είναι συνήθως μια ένδειξη ότι ο γονιός δεν πέρναγε αρκετή ώρα με το παιδί του. Αν πέρναγε χρόνο με το παιδί του, δεν θα χρειαζότανε καμία λέξη για να καταλάβει ότι κάτι πάει στραβά.

6) Βεβαιώσου ότι δεν τροφοδοτείς το μυαλό τους με την ενέργειά σου

Όλα εξαρτώνται από εσένα. Αν προσεγγίσεις μια κατάσταση νευρικά, ο φίλος σου θα αντανακλάσει την ένταση. Προσεγγίζοντας μια κατάσταση με ήρεμη διάθεση, μας βοηθάει στο να αφομοιώσουμε την ενέργεια του και να τον κατανοήσουμε καλύτερα.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι όλοι έχουμε την ικανότητα να ρωτήσουμε κάποιον πώς νιώθει. Πέρα από την τυπική ερώτηση ευγενείας- που απαντιέται πάντα με την λέξη ‘καλά’, μπορούμε να πάμε λίγο παραπέρα. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να διαβάσουμε το μυαλό τους και να τους ρωτήσουμε και κάτι ακόμα όπως ‘Φαίνεσαι χαλαρός και σε καλή διάθεση…;’ Τέτοιες παρατηρήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αληθινούς διαλόγους, αντί το σύνηθες χαζολόγημα.

Σαν μια πρακτική άσκηση, αν κάποιος σε ρωτήσει ‘τι κάνεις’, νιώσε ελεύθερος να προσφέρεις μια αληθινή απάντηση. Σταμάτα και εξέτασε τα συναισθήματά σου για λίγα δευτερόλεπτα και μετά πες τους. Η αυτοεπίγνωση είναι αποφασιστικής σημασίας όταν θέλεις να γνωρίζεις τους ανθρώπους γύρω σου.

 

fumara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις