Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Οι άνθρωποι που μένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές (χωρίς να το καταλαβαίνουν)

 


Πολύ συχνά, οι άνθρωποι που μένουν εγκλωβισμένοι σε δυστυχισμένες σχέσεις, δεν αναγνωρίζουν τα σημάδια.

8 Συμπεριφορές όσων ανθρώπων μένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις

  • Εκλογικεύουν τη δυστυχία τους
  • Φοβούνται την αλλαγή
  • Έχουν ζητήματα συνεξάρτησης
  • Είναι αισιόδοξοι
  • Μπερδεύουν την ευτυχία με την άνεση
  • Δεν αισθάνονται άξιοι να είναι ευτυχισμένοι
  • Αποφεύγουν τις συγκρούσεις
  • Βάζουν προτεραιότητα τους άλλους

Εκλογικεύουν τη δυστυχία τους

Οι άνθρωποι που μένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις πάντα θα βρίσκουν τρόπους να δικαιολογούν τη δυσαρέσκειά τους. Μπορεί να λένε στον εαυτό τους ότι όλες οι σχέσεις είναι έτσι, ή ότι περνούν μία δύσκολη φάση. Η εκλογίκευση αυτή μπορεί να είναι παρηγορητική, αφού τους δίνει μία νοητή διαφυγή, έναν τρόπο να ξεφεύγουν από τη δυσφορία τους. Αν όμως η σχέση σας δεν περνά απλώς από μία δύσκολη φάση, αν η δυσαρέσκεια διαρκεί πολύ, τότε ίσως είναι καιρός να δείτε την αλήθεια.

Φοβούνται την αλλαγή

Ο φόβος της αλλαγής ακινητοποιεί τους ανθρώπους, καθηλώνοντάς τους σε δυστυχισμένες σχέσεις.  Να θυμάστε όμως, ότι είναι κρίμα να επιτρέπετε στον φόβο να ορίζει τη ζωή σας.

Έχουν ζητήματα συνεξάρτησης

Η συνεξάρτηση είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα. Είναι επίσης ένα συνηθισμένο μοτίβο σε όσους μένουν κολλημένοι σε δυστυχισμένες σχέσεις. Μένουν δηλαδή σε μη υγιείς σχέσεις, θεωρώντας ότι πρέπει να «σώσουν» τον σύντροφό τους. Να θυμάστε ότι χρειάζεται να βάζετε όρια και να προστατεύετε τον εαυτό σας.

Είναι αισιόδοξοι

Αντίθετα απ’ ότι ενδεχομένως περιμένατε, οι άνθρωποι που εγκλωβίζονται σε δυστυχισμένες σχέσεις, είναι αισιόδοξοι. Οι άνθρωποι που μένουν σε μη ικανοποιητικές σχέσεις, αποπνέουν ελπίδα και χαρά. Η αισιοδοξία είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς από την μία δείχνει ψυχικές αντοχές και την ικανότητα να ξεχωρίσεις το καλό σε κάθε περίσταση, ενώ την ίδια στιγμή, κρατά τον άνθρωπο αιχμάλωτο σε μία ψευδαίσθηση ικανοποίησης.

Μπερδεύουν την ευτυχία με την άνεση

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που μένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις, επειδή συγχέουν την άνεση με τη χαρά. Έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη τη ρουτίνα, τη συνήθεια και το οικείο, που θα κάνουν τα πάντα για να το κρατήσουν στη ζωή τους. Η πραγματική ευτυχία όμως, απορρέει από τον σεβασμό σε μία σχέση, την κατανόηση και την ικανοποίηση- όχι μόνο από την οικειότητα. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ξεχωρίζουν την ικανοποίηση από την άνεση και την οικειότητα.

Δεν αισθάνονται άξιοι να είναι ευτυχισμένοι

Πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα. Δεν είναι μικρό το ποσοστό των ανθρώπων, οι οποίοι μένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις επειδή πιστεύουν, βαθιά μέσα τους, ότι δεν αξίζουν να είναι ευτυχισμένοι. Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν σεβασμό, αγάπη και κυρίως, ευτυχία.

Αποφεύγουν τις συγκρούσεις  

Στις δυστυχισμένες σχέσεις, οι σύντροφοι αποφεύγουν τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες. Μπορεί η αποφυγή να μοιάζει εύκολη όμως, μακροπρόθεσμα , αφήνει τα δυσεπίλυτα προβλήματα να συνεχίζονται. Να θυμάστε ότι, μέσα από την υγιή αντιπαράθεση, ενδυναμώνουμε τη σχέση μας με κατανόηση, σεβασμό και κατανόηση.

Βάζουν προτεραιότητα τους άλλους

Στις μη υγιείς σχέσεις, ο ένας σύντροφος κάνει τον άλλον προτεραιότητα. Μπορεί να «θάβει» τα συναισθήματά του, ν’ αμελεί τις προσωπικές του ανάγκες, σε μία  προσπάθεια να βελτιώσουν τη σχέση τους, όμως καταλήγουν να τη διαβρώνουν. Όμως, πρέπει να θυμάστε ότι, τα συναισθήματά σας, έχουν την ίδια αξία με τα συναισθήματα των άλλων.

Τελικές σκέψεις

Όσο τρομακτικές και αν μοιάζουν οι αλλαγές, να θυμάστε ότι καμιά φορά πρέπει να βάζετε προτεραιότητα τον εαυτό σας. Πάρτε βαθιές ανάσες και σκεφτείτε τον εαυτό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις