Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Μας οδηγούν σε KPAX;; Καθόλου τυχαίο αυτό που είπαν στο ΔΝΤ για τις ΗΠΑ - «Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό».


 Η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Gita Gopinath, προειδοποίησε την Ουάσιγκτον σχετικά με το χρέος και τα επίπεδα δαπανών της, απαιτώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες να λάβουν μέτρα για να θέσουν υπό έλεγχο τον μεγαλειώδη τρόπο ζωής τους.

«Για τις ΗΠΑ, βλέπουμε άφθονο έδαφος για να μειώσουν το μέγεθος των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων, δεδομένης και της ισχύος της οικονομίας των ΗΠΑ», δήλωσε η Gopinath σε συνέντευξή του στους Financial Times που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

«Ο πειρασμός να χρηματοδοτηθούν όλες οι δαπάνες μέσω δανεισμού είναι πράγματι κάτι που πρέπει να αποφύγουν οι χώρες», προέτρεψε η αξιωματούχος του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι οι δυτικές οικονομίες δεν έχουν «κανένα τρόπο να παρακάμψουν» «θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις», συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών τους τομέων και στον τομέα των φορολογία.

Οι προειδοποιήσεις της Gopinath ακολούθησαν μια πρόβλεψη του ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλιο, η οποία έκρουσε το καμπανάκι σχετικά με το αυξημένο χρέος των ΗΠΑ:

«Το υπέρογκο χρέος και έλλειμμα της Αμερικής δεν ευθυγραμμίζεται με ό,τι χρειάζεται για τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα. Το προβλεπόμενο ομοσπονδιακό έλλειμμα των ΗΠΑ 7,1% για το 2025 υπερβαίνει το τριπλάσιο του μέσου όρου 2% που παρουσιάζουν άλλες προηγμένες οικονομίες. Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2053».

Το ΔΝΤ, προαναγγέλλοντας… χειρότερες μέρες για την παγκόσμια οικονομία, σημείωσε:

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό για πάντα, γιατί το… βάρος στις ΗΠΑ θα ακρωτηριάσει τις δαπάνες που είναι αναγκαίες για την εξυπηρέτηση του χρέους. Το να πληρώνεις 17+ τοις εκατό για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι απλά συγκλονιστικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις