Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Όσοι ήταν το μικρότερο παιδί στην οικογένεια, συνήθως αναπτύσσουν αυτά τα 9 ηγετικά χαρακτηριστικά ως ενήλικες


 Τα μικρότερα αδέλφια κάθε οικογένειας αποκτούν ορισμένα ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Είναι άνθρωποι που τους διακρίνει μία ιδιαίτερη γοητεία και ξεχωριστή προσωπικότητα με μοναδικά ηγετικά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν παρατηρούνται στα υπόλοιπα αδέλφια.

Τα 9 ηγετικά χαρακτηριστικά των νεότερων παιδιών της οικογένειας

  • Προσαρμοστικότητα
  • Έντονη παρατηρητικότητα
  • Διαπραγματευτικές ικανότητες
  • Πρωτοποριακή σκέψη
  • Ψυχική ανθεκτικότητα
  • Ενσυναίσθηση
  • Ανάληψη ρίσκου
  • Πετυχαίνουν πολλά
  • Ομαδικό πνεύμα

Προσαρμοστικότητα

Τα μικρότερα αδέρφια είναι και τα τελευταία που θα έχουν άποψη για οτιδήποτε αποφασιστεί στο σπίτι. Κατά κανόνα, όλες οι αποφάσεις της οικογένειας, από τον προορισμό των διακοπών μέχρι την ταινία που θα δουν, λαμβάνονται προτού το τελευταίο παιδί το πάρει καν είδηση.

Ως αποτέλεσμα, τα νεότερα παιδιά της οικογένειας, μαθαίνουν να προσαρμόζονται εύκολα σε άγνωστες, αναπάντεχες, ακόμη και ανεπιθύμητες καταστάσεις. Μεγαλώνοντας, μπορούν να προσαρμοστούν αποτελεσματικά και να δεχτούν καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούν ν’ αλλάξουν. Ως ηγέτες η ικανότητά τους αυτή ερμηνεύεται ως ευκολία αποδοχής της διαφορετικότητας και ευελιξίας σε διαφορετικές καταστάσεις.

Έντονη παρατηρητικότητα

Μεγαλώνοντας ως το τελευταίο παιδί μίας οικογένειας, υπάρχουν φορές που νιώθεις ότι ζεις στο περιθώριο της προσοχής. Τα μεγαλύτερα αδέλφια είναι που «κάνουν κουμάντο», αποφασίζουν και θέτουν τους κανόνες. Αν και το περιθώριο είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση, τους μαθαίνει να παρατηρούν έντονα, να μπορούν να χαρτογραφούν τις διαθέσεις και την ψυχολογία των άλλων, ακόμη και να προβλέπουν τις αντιδράσεις ή τις αποκρίσεις των γύρω τους.

Η δύναμη της παρατηρητικότητας κάνει τα μικρότερα αδέρφια της οικογένειας, ικανούς ηγέτες, οι οποίοι μπορούν να «διαβάζουν» τους άλλους, να προβλέπουν τα ζητήματα που μπορεί να προκύπτουν, να επιλύουν προβλήματα αθόρυβα και αποτελεσματικά.

Διαπραγματευτικές ικανότητες

Τα νεότερα αδέρφια βρίσκονται συχνά σε πολύ ευαίσθητες θέσεις.  Είτε προσπαθείς να «φτάσεις» τα μεγαλύτερα αδέλφια ή να βρεις τη θέση σου στην οικογένεια.

Η διαρκής αυτή προσπάθεια διαμορφώνει έντονα τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες. Οι ικανότητες διαπραγμάτευσης είναι θεμελιακές σε ηγετικές θέσεις. Όπως όλα δείχνουν, οι καυγάδες και οι διεκδικήσεις για το τελευταίο κομμάτι πίτσας, δεν πήγαν τελείως χαμένες.

Πρωτοποριακή σκέψη

Τα νεότερα αδέλφια της οικογένειας, πρέπει συχνά να μηχανευτούν πρωτότυπους τρόπους ώστε να τα προσέξουν. Ανακαλύπτουν έτσι, καινοτόμους τρόπους ώστε να προσελκύσουν την προσοχή.

Η πρωτοτυπία στη σκέψη τους κάνει ξεχωριστούς και κατάλληλους για ηγετικούς ρόλους. Η πρωτοποριακή σκέψη, ερμηνεύεται ως ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και αποτελεσματικής λήψης αποφάσεων.

Τα μικρότερα αδέλφια μίας οικογένειας δεν διστάζουν ν’ αμφισβητήσουν την εξουσία, να σκεφτούν διαφορετικά, δεν φοβούνται να πουν κάτι διαφορετικό. Γεμάτοι ενέργεια και αφοσίωση, είναι πάντα έτοιμοι ν’ αναλάβουν νέες, καινοτόμες πρωτοβουλίες.

Ψυχική ανθεκτικότητα

Τα μικρότερα αδέλφια μαθαίνουν από νωρίς ότι, στη ζωή τα πράγματα δεν γίνονται πάντα όπως τα θέλουν.

Είναι τα αδέλφια που πρέπει να περιμένουν περισσότερα από τα υπόλοιπα. Συνεπώς, αναπτύσσουν μηχανισμούς διαχείρισης της απογοήτευσης και της υπέρβασης των δυσκολιών. Αποκτούν δηλαδή ψυχική ανθεκτικότητα, η οποία τους κάνει ξεχωριστές ηγετικές προσωπικότητες.

Έτσι, ακόμη και όταν όλα είναι εναντίον τους, τα μικρότερα αδέλφια εξακολουθούν να προσπαθούν, εμπνέοντας αισιοδοξία και δύναμη και στους γύρω τους. Κάθε εμπειρία απογοήτευσης, έχει γίνει η βάση για την ψυχική ανθεκτικότητα,  που συνιστά το υπόβαθρο της ηγετικής τους φύσης.

Ενσυναίσθηση

Βλέποντας τις προσπάθειες και τις δυσκολίες των μεγαλύτερων αδερφών της, οικογένειας, τα μικρότερα παιδιά μαθαίνουν να συμμερίζονται και να συμπονούν τους άλλους.

Ως ηγέτες, εξακολουθούν να νιώθουν τους άλλους και να έρχονται στη θέση τους, κάνοντάς τους να δημιουργούν μοναδικές και ουσιαστικές σχέσεις ζωής.

Ανάληψη ρίσκου

Η ανάγκη των μικρότερων παιδιών μίας οικογένειας ν’ αποδεικνύουν διαρκώς την αξία τους, τους οδηγεί σε πεισματώδη επιδίωξη των στόχων τους, ακόμη και στην ανάληψη ρίσκων.

Τα μικρότερα αδέρφια δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό, ούτε κάνουν πίσω στα δύσκολα.  Σε ηγετικούς ρόλους, τα  τελευταία αδέρφια μίας οικογένειας, τολμούν, πρωτοπορούν να  ωθούν τις ομάδες τους σε νέα ύψη.

Πετυχαίνουν πολλά

Τα μικρότερα παιδιά μίας οικογένειας συχνά βιώνουν τη διαρκή πίεση  ν’ αποδεικνύουν  τον εαυτό τους. Η ώθηση να «παραβγούν» με τα μεγαλύτερα αδέλφια της οικογένειας, είναι αναπόφευκτη και μοιραία τους οδηγεί σε μία νοοτροπία επιδίωξης της τελειότητας.

Τα μικρότερα παιδιά μίας οικογένειας, μπορούν να θέτουν υψηλούς στόχους και να τους πετυχαίνουν. Είναι εργατικά, αφοσιωμένα, έχουν κίνητρο και φιλοδοξίες. Στις ηγετικές θέσεις, αυτό σημαίνει επιδίωξη της τελειότητας και της αρτιότητας. Ενώ ως νεότερα παιδιά, οι συγκρίσεις με τα μεγαλύτερα αδέλφια ήταν αναπόφευκτες, αυτό παράλληλα τους έδωσε το κίνητρο να εργάζονται σκληρά, προς την επίτευξη των υψηλών στόχων τους.

Ομαδικό πνεύμα

Μεγαλώνοντας ως το τελευταίο παιδί μίας οικογένειας, έχετε μάθει να συνεργάζεστε, να  παίζετε ομαδικά. Οι ηγετικοί ρόλοι προϋποθέτουν συνεργατικό πνεύμα, όπου όλα τα μέλη μίας ομάδας αισθάνονται ευπρόσδεκτα και πολύτιμα. Ίσως, η ικανότητά σας να εργάζεστε αποτελεσματικά ως μέλος μίας ομάδας, είναι η πιο πολύτιμη ιδιότητα που σας διακρίνει, σας κάνει αποτελεσματικούς, ολοκληρωμένους ηγέτες.

Τελικές σκέψεις: Μοναδικό πλεονέκτημα

Όσο ασήμαντες και αν έμοιαζαν οι πρώιμες αυτές εμπειρίες της ζωής, στην πραγματικότητα έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας, κάνοντάς σας έναν ηγήτορα με μοναδικά χαρακτηριστικά. Να θυμάστε ότι οι εμπειρίες της παιδικής σας ζωής σας έχουν χαρίσει ένα μοναδικό πλεονέκτημα ώστε να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της ζωής.

Το πλεονέκτημα αυτό, σας έχει κάνει, την ίδια στιγμή να είστε άνθρωπος με πρωτοποριακή σκέψη και πνεύμα, ενσυναίσθηση και υψηλή αποτελεσματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις