Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

«Απόβαση» ηγετών και Bετεράνων στη Νορμανδία για την 80η επέτειο της D - Day

 


Ογδόντα χρόνια πέρασαν από την D - Day, την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, όπου άλλαξε τον ρου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ηγέτες από όλον τον κόσμο και βετεράνοι γιορτάζουν την νίκη κατά του ναζισμού την ώρα που η Ευρώπη βιώνει την ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Μεγάλη απούσα από τους λαμπερούς εορτασμούς η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ αντίθετα παρών θα είναι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι εκδηλώσεις που έχουν ξεκινήσει από το πρωί θα κορυφωθούν το απόγευμα στην Παραλία Όμαχα, παρουσία, μεταξύ άλλων, του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν, του πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τρυντό και του καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς. Οι είκοσι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα περπατήσουν στην εμβληματική ακτή της Απόβασης, κοντά στο Μπαγέ, όπου αποβιβάσθηκαν οι πρώτοι αμερικανοί στρατιώτες τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1944 και όπου οι συμμαχικές δυνάμεις έχασαν μεγάλο αριθμό ανδρών μπροστά στον κατακλυσμό του γερμανικού πυρός.

D-Day 80th Anniversary Biden

Στις εκδηλώσεις το παρών δίνει και το ζεύγος Μπάιντεν

AP Photo/Evan Vucci)

Σκάφη θα πλησιάσουν στην Παραλία Όμαχα. Θα ακολουθήσει μία ιστορική αναδρομή και ένα Douglas C-47, γνωστό ως Dakota, θα πετάξει επάνω από την περιοχή.

Στις πρωινές τελετές μνήμης που έγιναν παρουσία των βετεράνων της απόβασης προέστησαν ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Τζάστιν Τριντό.

Ο Κάρολος στην ομιλία του είπε: «Πόσο τυχεροί ήμασταν εμείς, και ολόκληρος ο ελεύθερος κόσμος, που μια γενιά ανδρών και γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλα συμμαχικά έθνη δεν δίστασαν όταν ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουν αυτή τη δοκιμασία».

D-Day 80th Anniversary

Ομιλία εκφώνησε ο βασιλιάς Κάρολος

Ludovic Marin/Pool via AP

«Με το πιο βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης θυμόμαστε αυτούς και όλους εκείνους που υπηρέτησαν εκείνη την κρίσιμη στιγμή.

Θυμόμαστε το μάθημα που μας έρχεται ξανά και ξανά σε όλες τις δεκαετίες: Τα ελεύθερα έθνη πρέπει να είναι ενωμένα για να αντιταχθούν στην τυραννία», είπε χαρακτηριστικά.

D-Day 80th Anniversary

Ο βασιλιάς Κάρολος και ο Μακρόν κάθισαν δίπλα - δίπλα στην τελετή

Gareth Fuller, Pool Photo via AP

Η Απόβαση οργανώθηκε με άκρα μυστικότητα από τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους Καναδούς. Άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Γαλλίας και την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.

Ομως, 80 χρόνια μετά την τιτάνια αυτή επιχείρηση, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία, θέατρο από τον Φεβρουάριο 2022 μίας πολυαίμακτης ρωσικής επίθεσης. Το τέλος αυτού του πολέμου δεν είναι ακόμη ορατό.

Παρίας η Ρωσία

Μία από τις συνέπειες αυτού του πολέμου, είναι η Ρωσία, ένας από τους νικητές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έχει γίνει ο παρίας της δυτικής διεθνούς σκηνής. Φέτος, αποκλείσθηκε από τον εορτασμό.

Όμως το 2014, οι σύμμαχοι είχαν θεωρήσει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορούσε να λάβει μέρος στον εορτασμό, τρεις μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα.

Τότε, ο Πούτιν είχε συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

D-Day 80th Anniversary

Παρόντες στις τελετές και πολλοί βετεράνοι

Ludovic Marin/Pool via AP

Τότε ξεκίνησε και ο διάλογος του ατυχούς «σχήματος της Νορμανδίας» με στόχο τον τερματισμό της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, η οποία εξελίχθηκε έκτοτε σε πόλεμο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να μετατρέψει τους φετινούς εορτασμούς σε μεγάλη διεθνή συνάντηση, τρεις ημέρες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα υποδεχθεί την Παρασκευή τον Ουκρανό ομόλογό του στο Παρίσι, ενώ ο Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει το Σάββατο (7/6) επίσημη επίσκεψη στην γαλλική πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις