Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Κλείδωσαν οι νέοι επικεφαλής της ΕΕ: Οι πρώτες δηλώσεις Λάιεν, Κόστα, Κάλας - Οι διαφωνίες Μελόνι

 


«Αποστολή εξετελέσθη», «τα καταφέραμε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τρία πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ηγεσία της ΕΕ και τη Στρατηγική Ατζέντα της περιόδου 2024-2029.

Ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, θα τον διαδεχθεί στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ δόθηκε το πράσινο φως στην Ούρσουλα τον ντερ Λάιεν να αναλάβει για άλλα πέντε χρόνια την Προεδρία της Επιτροπής και στην πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας να πάρει τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου.

Χαρά και ικανοποίηση από την φον ντερ Λάιεν

Λαμβάνοντας τον λόγο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους Ευρωπαίους ηγέτες που ενέκριναν την υποψηφιότητά της για μια 2η θητεία. «Είμαι χαρούμενη που μοιράζομαι αυτήν τη στιγμή με τους φίλους μου Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλας», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει την επιβεβαίωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού παρουσιάσει τις πολιτικές της κατευθυντήριες γραμμές.

Κληθείσα να σχολιάσει την αποχή της Ιταλίδας πρωθυπουργού κατά την ψηφοφορία της υποψηφιότητάς της, η φον ντερ Λάιεν απάντησε: «Είναι σημαντικό να συνεργαστώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την Ιταλία, όπως και με όλες τις άλλες χώρες. Αυτή είναι η αρχή που ακολουθώ πάντα».

Δέσμευση Κόστα να προωθήσει την ενότητα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Αντόνιο Κόστα, ο οποίος μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης κατά τη συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε και εκείνος την ικανοποίησή του που θα συνεργαστεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Κάγια Κάλας. «H οικοδόμηση ενότητας μεταξύ των κρατών-μελών θα είναι η προτεραιότητά μου, όταν θα αναλάβω τα καθήκοντά μου το Δεκέμβρη», δήλωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο οποίος επιλέχθηκε ως ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει την ενότητα μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Αναγνωρίζοντας την ευθύνη που αναλαμβάνει, τόνισε πως θα επικεντρωθεί στην «εφαρμογή της Στρατηγικής Ατζέντας που εγκρίθηκε» στη σύνοδο κορυφής και η οποία θα καθοδηγεί την ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την 1η Δεκεμβρίου, θα είμαι απολύτως δεσμευμένος στην προώθηση της ενότητας μεταξύ των 27 κρατών-μελών», έγραψε ο Κόστα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Ο 62χρονος Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από την πρωθυπουργία της Πορτογαλίας, εξαιτίας της έρευνας για φερόμενες παρανομίες στον χειρισμό μεγάλων επενδυτικών σχεδίων από την κυβέρνησή του. Αρνήθηκε ότι διέπραξε αδικοπραγία, δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, και θα διαδεχθεί τον Σαρλ Μισέλ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κάλας: «Τεράστια ευθύνη» η θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, που επιλέχθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες ως ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, τόνισε πως αισθάνεται τιμή για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ υπογραμμίζει πως αναλαμβάνει μια «τεράστια ευθύνη».

«Είναι πραγματικά μεγάλη μου τιμή που ορίστηκα Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Η εμπιστοσύνη σας σημαίνει πολλά», δήλωσε από την πλευρά της, η Κάγια Κάλας. «Είμαι πολύ χαρούμενη που θα εργαστώ μαζί με την Ούρσουλα και τον Αντόνιο Κόστα. Θα κάνουμε πολύ καλή ομάδα για να επιτύχουμε τους στόχους της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ακρόασή της και η στήριξή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Με τιμά η υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι τεράστια ευθύνη», αναφέρει σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). «Ο πόλεμος στην Ευρώπη, η αυξανόμενη αστάθεια στη γειτονιά μας και στον κόσμο είναι οι κύριες προκλήσεις της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Η υποψηφιότητα της Κάλας θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού αναλάβει καθήκοντα το φθινόπωρο, διαδεχόμενη τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Μελόνι: «Η πρόταση για τους νέους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών είναι λανθασμένη»

«Η πρόταση του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, για τους νέους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών είναι λανθασμένη σε ό,τι αφορά τη μέθοδο και την ουσία της», έγραψε στο «Χ» η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Αποφάσισα να μην την στηρίξω, από σεβασμό στους πολίτες και στις υποδείξεις που μας έκαναν» στις Ευρωεκλογές. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, για να εξασφαλίσουμε -επιτέλους- στην Ιταλία, το βάρος που της αρμόζει στην Ευρώπη», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Η ανάρτηση αυτή έγινε μετά την ολοκλήρωση του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις