Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Στις Κάλπες οι Ιρανοί για την εκλογή νέου προέδρου

 


Οι Ιρανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο υπουργός των Εσωτερικών Αχμάντ Βαχίντι, ενάμιση μήνα μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Εμπραχίμ Ραΐσι.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τέσσερις υποψηφίους από μία στενά ελεγχόμενη ομάδα που είναι πιστή στον υπέρτατο ηγέτη, ενώ η λαϊκή δυσαρέσκεια κλιμακώνεται.

Ευαίσθητο πλαίσιο

Αυτές οι προεδρικές εκλογές, που επρόκειτο αρχικά να διεξαχθούν το 2025, διεξάγονται σ’ ένα πλαίσιο ευαίσθητο για την Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία οφείλει να διαχειριστεί ταυτόχρονα εσωτερικές εντάσεις και γεωπολιτικούς κινδύνους, από τον πόλεμο στη Γάζα μέχρι το πυρηνικό ζήτημα, μόλις πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον ορκισμένο εχθρό της.

Μολονότι η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε χωρίς πάθος, οι φετινές εκλογές είναι περισσότερο αμφιλεγόμενες απ’ ό,τι οι προηγούμενες το 2021, χάρη στην παρουσία του μεταρρυθμιστή Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος έχει επιβληθεί ως ένα από τα τρία φαβορί.

Οι δύο κύριοι αντίπαλοί του είναι ο συντηρητικός πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχαμάντ-Μπαγέρ Γαλιμπάφ και ο Σαΐντ Τζαλιλί, ο υπερσυντηρητικός πρώην διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο ανταγωνισμός αυτός θα μπορούσε να οδηγήσει σ’ ένα δεύτερο γύρο, κάτι που μετά την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, πριν από 45 χρόνια, δεν έχει συμβεί παρά μόνο σε μια προεδρική εκλογή, το 2005.

Για να έχει πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές, ο Μασούντ Πεζεσκιάν πρέπει να ελπίζει σε ισχυρή συμμετοχή, αντίθετα από τις προεδρικές του 2021, που είχαν χαρακτηρισθεί από αποχή ρεκόρ 51%, καθώς δεν είχε επιτραπεί να συμμετάσχει κανένας μεταρρυθμιστής υποψήφιος.

Την Τρίτη, ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τους Ιρανούς να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ώστε να υπάρξει «υψηλή συμμετοχή».


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις