Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

H Xαμάς ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με το ψήφισμα του ΣΑ του OHE – Καλεί τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ


 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός μετά από πρόταση των ΗΠΑ, αν και τα ερωτήματα για την εφαρμογή του παραμένουν.

Η Χαμάς αρχικά σχολίασε ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους διαμεσολαβητές για την εφαρμογή των όρων του ψηφίσματος «που συνάδουν με τα αιτήματα του λαού και της αντίστασής μας», ενώ σήμερα ανακοίνωσε ότι αποδέχεται το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Η εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ρέουτ Σαπίρ Μπεν-Ναφτάλι δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι το Τελ Αβίβ «δεν θα εμπλακεί σε ανούσιες και ατελείωτες διαπραγματεύσεις, τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευτεί η Χαμάς».

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

12:14 Οι θάνατοι αμάχων στη Γάζα κατά την απελευθέρωση ομήρων από το Ισραήλ θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου, λέει ο ΟΗΕ – «Πυρά» και κατά των ένοπλων οργανώσεων στη Λωρίδα

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε την Τρίτη ότι οι θάνατοι αμάχων στη Γάζα κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων και η κράτησή τους από ένοπλες οργανώσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

«Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, πολλοί από αυτούς άμαχοι, φέρονται να σκοτώθηκαν και να τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Επιπλέον, κρατώντας ομήρους σε τόσο πυκνοκατοικημένες περιοχές, οι ένοπλες οργανώσεις που το κάνουν θέτουν τη ζωή των Παλαιστινίων αμάχων, καθώς και των ίδιων των ομήρων, σε πρόσθετο κίνδυνο από τις εχθροπραξίες. Όλες αυτές οι ενέργειες, και από τις δύο πλευρές, μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου».

12:04 Αφέθηκε ελεύθερος Παλαιστίνιος κρατούμενος μετά από 22 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές

Ο Παλαιστίνιος Άνας Όκμπαχ αφέθηκε ελεύθερος σήμερα το πρωί μετά από 22 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές.

Το Quds News Network έχει αναρτήσει δύο φωτογραφίες του, πριν τη φυλάκισή του και τώρα.

11:55 Η δήλωση της Χαμάς για την υποστήριξη του ψηφίσματος του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός αποτελεί «ελπιδοφόρο σημάδι», λέει ο Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τρίτη ότι η δήλωση της Χαμάς για υποστήριξη του ψηφίσματος του ΟΗΕ που υποστηρίζει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι ένα «ελπιδοφόρο σημάδι», ενώ το ότι αυτή η υποστήριξη προέρχεται από την ηγεσία της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης στη Γάζα είναι αυτό που μετράει.

Οι συζητήσεις σχετικά με τα σχέδια για τη Γάζα μετά την κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστούν το απόγευμα της Τρίτης και τις επόμενες δύο ημέρες, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε αυτά τα σχέδια». Ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι στη συνάντησή τους το βράδυ της Δευτέρας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην πρόταση.

11:45 Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ – Καλεί τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι η Χαμάς συμφώνησε με το ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός που εγκρίθηκε χθες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο της οργάνωσης, Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα το τηρήσει.

Τη Δευτέρα, η Χαμάς έσπευσε να χαιρετίσει το ψήφισμα. Σε ανακοίνωσή της μετά την ψηφοφορία, η Χαμάς δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους διαμεσολαβητές και να ξεκινήσει έμμεσες διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή των αρχών της συμφωνίας.

11:40 Αξιωματούχος στη Γάζα: Η αμερικάνικη προβλήτα για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι άχρηστη

Η πλωτή προβλήτα των ΗΠΑ στα ανοικτά των ακτών της Γάζας απέτυχε να ανακουφίσει την ανθρωπιστική κρίση, με τον Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του κυβερνητικού γραφείου Τύπου της Γάζας, να δηλώνει ότι «αυτή η προβλήτα είναι άχρηστη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ανθρωπιστική βοήθεια που χωρά σε 120 φορτηγά έχει διοχετευθεί μέσω της προβλήτας από τότε που κατασκευάστηκε», στα μέσα Μαΐου.

11:26 Το infographic του Al Jazeera για την πρόταση κατάπαυσης πυρός στη Γάζα – Τα τρία στάδια

Το Al Jazeera έχει δημιουργήσει ένα infographic σχετικά με την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά το σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις