Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Αν δεν θέλετε να καταλήξετε μόνοι αργότερα στη ζωή σας, πείτε αντίο σε αυτές τις 9 συμπεριφορές

 


Όλοι έχουμε συνήθειες που – αν παραμείνουν ανεξέλεγκτες – μπορούν ν’ απωθήσουν τους ανθρώπους. Η βελτίωση των σχέσεων μπορεί να επέλθει μέσα από μικρές αλλαγές. Η αυτογνωσία είναι το κλειδί. Η κατανόηση των συμπεριφορών που βλάπτουν τις σχέσεις σας είναι το πρώτο βήμα για μια πιο ολοκληρωμένη κοινωνική ζωή.

Σε αυτό το άρθρο, επισημαίνονται εννέα συμπεριφορές που αξίζει να θυμάστε , αν θέλετε να αποφύγετε τη μοναξιά στο μέλλον.

Μία σοβαρή  ενδοσκόπηση—θα μπορούσε να σώσει την κοινωνική σας ζωή.

Οι 9 συνήθειες που σας οδηγούν στην μοναξιά

  • Υπερβολικά επικριτική στάση
  • Παραμέληση της αυτοφροντίδας
  • Απουσία επικοινωνίας
  • Να κρατάς κακία
  • Περισπασμοί
  • Άρνηση ν’ απολογηθείς
  • Αποφυγή ουσιαστικής σύνδεσης
  • Εγωκεντρισμός
  • Απουσία εκτίμησης

Υπερβολικά επικριτική στάση

Όλοι έχουμε υψηλά πρότυπα σε ορισμένους τομείς της ζωής μας. Ωστόσο, όταν αυτά τα πρότυπα υπόκεινται σε μια συνεχή κριτική, τότε συνιστά πρόβλημα.

Η επιλογή μικρά λάθη ή πάντα η εύρεση λάθους με τους άλλους μπορεί να είναι ένας πραγματικός δολοφόνος σχέσης. Κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ανεπαρκείς και να μην εκτιμώνται, οδηγώντας τους να αποστασιοποιηθούν από εσάς.

Το κλειδί είναι να ισορροπήσετε τα υψηλά σας πρότυπα με την ενσυναίσθηση και την κατανόηση. Είμαστε όλοι άνθρωποι, και ο καθένας κάνει λάθη. Αντί να εστιάζεστε στο τι είναι λάθος, προσπαθήστε να αναγνωρίσετε το σωστό.

Παραμέληση της αυτοφροντίδας

Μπορεί οι άνθρωποι, απορροφημένοι από τη δουλειά τους, ν’ αρχίσουν ν’ αποστασιοποιούνται από τους άλλους ανθρώπους,  καθώς να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Το μάθημα είναι σαφές: Η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωιστική, αλλά είναι απαραίτητο για υγιείς σχέσεις. Όσο φιλόδοξος και αν είναι κάποιος, δεν πρέπει να επιδιώκει την επιτυχία  με κόστος την υγεία ή τις σχέσεις σου.

Απουσία επικοινωνίας

Η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας σε οποιαδήποτε σχέση. Είναι ο τρόπος που  εκφράζουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες μας. Ωστόσο, πολλοί παλεύουν  να επικοινωνήσουν ειλικρινά και ουσιαστικά.

Η έρευνα δείχνει ότι τα ζευγάρια που επικοινωνούν αποτελεσματικά είναι πιο πιθανό να μείνουν μαζί. Αυτό συμβαίνει επειδή η καλή επικοινωνία οδηγεί σε καλύτερη επίλυση συγκρούσεων, κατανόηση και λήψη αποφάσεων.

Αλλά δεν είναι μόνο οι λέξεις. Οι μη λεκτικές ενδείξεις, όπως η γλώσσα του σώματος, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία.

Για να διατηρήσετε ισχυρές σχέσεις, αναπτύξτε στις δεξιότητες επικοινωνίας σας. Ακούστε ενεργά, εκφραστείτε καθαρά και δώστε προσοχή σε μη λεκτικές ενδείξεις. Μπορεί να χρειαστεί προσπάθεια, αλλά αξίζει τον κόπο.

Να κρατάς κακίες

Όλοι βιώνουμε πόνο ή προσβολή περιστασιακά—είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Αλλά το να κρατάς κακίες και πικρία,  μπορεί να είναι επιζήμιο, όχι μόνο για το άτομο με το οποίο είσαι θυμωμένος, αλλά και για σένα.

Η μνησικακία μπορεί να οδηγήσει σε πικρία και αρνητικότητα, επηρεάζοντας άλλες σχέσεις και την ψυχική σας υγεία.

Η λύση; Μάθε να συγχωρείς. Καταλάβετε ότι οι άνθρωποι κάνουν λάθη και η συγχώρεση είναι για την απελευθέρωση του εαυτού σας από τη δυσαρέσκεια, όχι συγκαταβατική συμπεριφορά.

Όταν συγχωρείς, επιλέγεις την ειρήνη αντί για την πικρία. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για υγιείς σχέσεις και την αποφυγή της μοναξιάς.

Περισπασμοί

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι περισπασμοί είναι άφθονοι. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα email και οι αέναη  ροή πληροφοριών μπορεί εύκολα να αποσπάσουν την προσοχή μας. Αλλά όταν αυτοί οι περισπασμοί αρχίσουν να επηρεάζουν τις σχέσεις μας, είναι καιρός να το προσέξουμε.

Η συνεχής απόσπαση της προσοχής μπορεί να κάνει τους άλλους να αισθάνονται ασήμαντοι , αφού τους κάνετε να καταλάβουν ότι αυτό που  είναι στην οθόνη σας είναι πιο σημαντικό.

Προσπαθήστε να είστε προσεκτικοί με τη χρήση του κινητού σας, ειδικά όταν συνεργάζεστε με άλλους. Προσπαθήστε  να είστε παρόντες στις αλληλεπιδράσεις σας.

Η αμέριστη προσοχή σας είναι ένα πολύτιμο δώρο. Η ενεργητική παρουσία, δείχνει ότι άλλοι είναι σημαντικοί και μετρούν, κάτι αναγκαίο για την υγεία των ανθρώπινων σχέσεων.

Άρνηση ν’ απολογηθείς

Όλοι κάνουμε λάθη—είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι πώς θα τα χειριστούμε. Μερικοί αναγνωρίζουν τα λάθη τους και απολογούνται, ενώ άλλοι αρνούνται να παραδεχτούν το λάθος τους.

Η άρνηση να ζητήσεις συγγνώμη μπορεί να διαταράξει βαθιά τις σχέσεις, κάνοντας το άλλο άτομο να αισθάνεται ότι δεν μετράει.

Η συγγνώμη δείχνει σεβασμό στα συναισθήματα του άλλου και προθυμία για ανάληψη ευθύνης. Είναι ένα σημάδι συναισθηματικής ωριμότητας, όχι αδυναμίας.

Θυμηθείτε, το να πεις “έκανα λάθος, και λυπάμαι” χρειάζεται δύναμη και ταπεινότητα. Μπορεί να σημαίνει όμως πολλά για κάποιον δικό σου. Μην αφήνετε την υπερηφάνεια να διαβρώνει τις υγιείς σχέσεις.

Αποφυγή ουσιαστικής σύνδεσης

Μπορεί κατά καιρούς οι άνθρωποι να είναι τόσο προσηλωμένοι στο να καλλιεργούν την εικόνα της τελειότητα, που να ξεχνούν τα σημαντικά πράγματα. Στην προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν την τέλεια εικόνα, απωθούν τους άλλους. Όμως,

οι βαθιές συνδέσεις βασίζονται στην ευαλωτότητα και την αυθεντικότητα. Έχει να κάνει με το να δείχνεις τον αληθινό σου εαυτό, τα ελαττώματα, τα αδύναμα σημεία σου. Όταν ανοίγεσαι, βοηθάς τους άλλους να κάνουν και άλλοι το ίδιο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πραγματική σύνδεση.

Οπότε, μη φοβάσαι να είσαι ευάλωτος. Μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά είναι το κλειδί για να χτιστούν μόνιμες, ουσιαστικές σχέσεις.

Εγωκεντρισμός

Οι σχέσεις είναι μία αμοιβαία υπόθεση, απαιτούν δούναι και λαβείν, κατανόηση και συμβιβασμό. Αν είσαι αποκλειστικά επικεντρωμένος στις ανάγκες σου χωρίς να σκέφτεσαι τις ανάγκες του άλλου ατόμου, μπορεί να καταλήξεις μόνος σου νωρίτερα απ’ ότι περιμένεις.

Το να είσαι εγωκεντρικός μπορεί να κάνει τους άλλους να νιώθουν ασήμαντοι και υποτιμημένοι, ενώ δημιουργεί μία ανισορροπία.

Η λύση; Η γνήσια ενσυναίσθηση. Μπείτε στη θέση τους, δείξτε ενδιαφέρον για τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους. Πες τους ότι σέβεστε την προοπτική και ενδιαφέρεστε για την ευτυχία τους.

Οι ισορροπημένες σχέσεις που είναι  υγιείς, είναι πιο πιθανό ν’ αντέξουν στον χρόνο.

Απουσία εκτίμησης

Στην ένταση της καθημερινότητας,  είναι εύκολο να ξεχάσει  κανείς να εκφράσει ευγνωμοσύνη του. Θεωρούμε την αγάπη, την υποστήριξή και την παρουσία των δικών μας ανθρώπων, δεδομένη.

Η μη έκφραση εκτίμησης μπορεί να κάνει τους ανθρώπους μας να αισθάνονται παραμελημένοι και υποτιμημένοι, επιβαρύνοντας με την πάροδο του χρόνου, τις σχέσεις.

Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας. Ένα απλό “ευχαριστώ”, ένα χαμόγελο, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Tip: Βρίσκοντας την ισορροπία

Το κλειδί για τη διατήρηση υγιών σχέσεων και την αποφυγή της μοναξιάς βρίσκεται στην ισορροπία. Η εξισορρόπηση των αναγκών μας με εκείνες των άλλων, προσωπικός χρόνος με κοινωνικοποίηση και κριτική με εκτίμηση.

Είναι μια συνεχής διαδικασία κατανόησης και ρύθμισης συμπεριφορών. Όλοι έχουμε στιγμές εγωκεντρικότητας ή προβλήματα στην επικοινωνία, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η προθυμία μας να τα αναγνωρίσουμε και να προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε.

Θυμήσου, όλοι όσοι γνωρίζεις στη ζωή, δίνουν μια μάχη για την οποία δεν ξέρεις. Η υπομονή, η κατανόηση και η ευγένεια μπορούν να καλλιεργήσουν ουσιαστικές σχέσεις.

Τελικά, οι σχέσεις εμπλουτίζουν τις ζωές μας και προλαμβάνουν τη μοναξιά. Οπότε απόλαυσέ τες, καλλιέργησέ τες, και πάνω απ’ όλα, εκτιμήστε τες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις