Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Με άγριες διαθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Συλλογή υπογραφών για να «κάνουν Kούγκι» την Κεντρική Επιτροπή


 Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Βασιλειάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος κι άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία συγκέντρωναν υπογραφές, όπως πληροφορείται το CNN Greece, για άμεση σύγκληση του οργάνου, η οποία αποφασίστηκε τελικώς για την Κυριακή, 7 Ιουλίου από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Νωρίτερα, την Πέμπτη 4 Ιουλίου, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία που θα προετοιμάσει το κείμενο που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή.

Όσοι έχουν διαβάσει το κείμενο που κυκλοφορεί η εσωκομματική αντιπολίτευση μας το χαρακτηρίζουν κείμενο αποδόμησης της προεδρίας Κασσελάκη, με εφαλτήριο το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της «Αυγής» χωρίς προσυνεννόηση με τα κομματικά όργανα.

«Θα το κάνουν Κούγκι στην Κεντρική Επιτροπή», μας αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο κείμενο που κυκλοφορούν Σπίρτζης και σία δεν συμμετέχει το Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς, το οποίο άλλωστε κατέθεσε τη δική του πλατφόρμα το πρωί της Τετάρτης μέσα κι από την παραίτηση από τις θέσεις τους στα κομματικά όργανα των Διονύση Τεμπονέρα, Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα.

Το ΔΕΚΑ θα επιμείνει στην άσκηση πίεσης στην κατεύθυνση ανάληψης πρωτοβουλιών από το ΣΥΡΙΖΑ για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου μακριά από εσωκομματικές περιχαρακώσεις που κατά το ίδιο ανακυκλώνουν τη «μιζέρια του 15%».

Κι από αυτή την εξέλιξη γίνεται αντιληπτό ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν έχει αποκτήσει- όχι ακόμα τουλάχιστον- ενιαία μορφή, πολλώ δε μάλλον κάποιο πρόσωπο που θα βγει μπροστά και θα αμφισβητήσει ευθέως τον κ. Κασσελάκη.

Αναλυτικά το κείμενο που προετοίμαζαν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής:

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μάς υποχρεώνει να δούμε κατάματα τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα και να αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Παρά την τεράστια πτώση των ποσοστών της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχασε δυνάμεις και ο προοδευτικός χώρος συνολικά δεν ενισχύθηκε, αντιθέτως είχαμε αποχή ρεκόρ και άνοδο της ακροδεξιάς. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αν και αποδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτή η ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι δημοκρατική αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα και σε αυτό το αίτημα είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε, με τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας που θα κερδίσει την ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν. Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός σε αυτές τις εξελίξεις.

Γι’ αυτό απαιτείται μια συντεταγμένη συζήτηση στο κόμμα μας τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

Ταυτοχρόνως, διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος. Όπως επίσης, τραυματίζει το χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δεν έχει κανένα έρεισμα.

Οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το κόμμα μας δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, υπηρετούσε πάντα στην πράξη τη διαφάνεια και είναι ανεξάρτητο από οικονομικά συμφέροντα. Την ίδια ώρα, δεν γίνεται να παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο.

Με βάση τα παραπάνω, οι υπογράφουσες και οι υπογράφοντες, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ζητούμε την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα συζητηθούν όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις