Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Σχεδιάζουν ρομπότ που θα Mπορούσε να πηδήξει ψηλότερα…από το Άγαλμα της Ελευθερίας


 Οι μηχανικοί λένε ότι έχουν δημιουργήσει ένα σχέδιο για ένα ρομπότ ικανό να πηδήξει 400 πόδια στον αέρα - και θα μπορούσε μια μέρα να κατευθύνεται προς το διάστημα...!

Οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα ρομπότ που ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε μια μέρα να πηδήξει 400 πόδια (120 μέτρα) — αρκετά ψηλά για να ξεπεράσει ακόμα και το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Το συγκεκριμένο ρομπότ έχει σχεδιαστεί για να εξερευνά δύσκολα εδάφη που τα συμβατικά ρομπότ θα δυσκολεύονταν να διασχίσουν, όπως συστήματα σπηλαίων, δάση και ενδεχομένως άλλους πλανήτες… ισχυρίζονται οι μηχανικοί. Διαθέτει μοναδικά πόδια σε σχήμα πρίσματος με ελαστικά ελατήρια σχεδιασμένα να μεγιστοποιούν τη μεταφορά ελαστικής ενέργειας σε κινητική ενέργεια κατά τη διάρκεια ενός άλματος.

Οι ερευνητές είπαν ότι ο σχεδιασμός τους θα μπορούσε να επιτρέψει στα ρομπότ να πηδούν σε ύψη πολλαπλάσια του μεγέθους τους και έξι φορές υψηλότερα από το τρέχον ρεκόρ . Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στις 24 Μαΐου στο περιοδικό Mechanism and Machine Theory .

Για να αποδείξουν τη θεωρία του σχεδιασμού τους, οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα ρομπότ ύψους 15,7 ιντσών (40 cm) που μπορούσε να πηδήξει περισσότερα από 1,6 μέτρα στον αέρα.

“Ενώ υπάρχουν ήδη ρομπότ που πηδούν, υπάρχουν πολλές μεγάλες προκλήσεις στο σχεδιασμό αυτών των μηχανών άλματος, το κυριότερο είναι να πηδήξεις αρκετά ψηλά για να ξεπεράσεις μεγάλα και περίπλοκα εμπόδια”, ο Τζον Λο , ερευνητής στη διαστημική ρομποτική στο το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του . Ο σχεδιασμός μας θα βελτιώσει δραματικά την ενεργειακή απόδοση και την απόδοση των ρομπότ άλματος με ελατήριο».

Τα συμβατικά ρομπότ είναι συνήθως εξοπλισμένα με τροχούς ή, στην περίπτωση μηχανών όπως ο Atlas και το Spot της Boston Dynamics , δύο ή τέσσερα πόδια. Αν και αυτά τα σχέδια λειτουργούν καλά σε απλό έδαφος, δεν είναι ικανά να αντιμετωπίζουν εμπόδια όπως γκρεμούς ή απότομες και ανώμαλες επιφάνειες.


Μετατοπίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του ρομπότ προς τα πάνω και κάνοντας το κάτω μέρος ελαφρύτερο και πιο βελτιωμένο, μπόρεσαν να βελτιώσουν τη σταθερότητά του και την ενεργειακή του απόδοση. Ομοίως, με τη χρήση ποδιών με ευθεία κίνηση με ελατήρια που εκτείνονται γραμμικά, οι επιστήμονες μπόρεσαν να μετριάσουν το ζήτημα των καθυστερημένων ή πρόωρων απογειώσεων.

Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τον έλεγχο της κατεύθυνσης των αλμάτων και την αξιοποίηση της κινητικής ενέργειας που παράγεται κατά την προσγείωση του ρομπότ, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει τον αριθμό των αλμάτων που μπορεί να κάνει με μία μόνο φόρτιση, είπαν οι επιστήμονες. Η ομάδα θα εξερευνήσει επίσης πιο συμπαγή σχέδια κατάλληλα για διαστημικές αποστολές.


photo: pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις