Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Ύπνος: Πώς να κοιμηθείτε πιο άνετα όταν έχει καύσωνα – 10 κόλπα για να έχετε μια καλύτερη νύχτα όταν ο καιρός είναι ζεστός


 Το καλοκαίρι έφτασε και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν συνεχώς. Οι συνθήκες καύσωνα μπορεί να δυσκολέψουν και τον ύπνο σας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι Βρετανοί χάνουν κατά μέσο όρο 17 ώρες ύπνου το μήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε σύγκριση με άλλες εποχές, εξαιτίας κυρίως των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στον ύπνο λόγω της ζέστης.

Ενώ, σύμφωνα με μελέτη της Simba, πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων δεν επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες, η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι ο ύπνος τους διαταράσσεται, με περισσότερους από τους μισούς Βρετανούς ενήλικες να κοιμούνται 6 ώρες ή λιγότερο το καλοκαίρι, σε σύγκριση τον χειμώνα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) συνιστά στους Βρετανούς να κοιμούνται 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι χάνουν κατά μέσο όρο πάνω από δύο νύχτες ύπνου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 2.017 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε μάλιστα ότι το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων αναγκάστηκε να πάρει άδεια εργασίας επειδή ένιωθε πολύ κουρασμένο για να πάει στη δουλειά. Έχοντας αυτό κατά νου, η Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος του The Sleep Charity, Lisa Artis, αποκάλυψε 10 κορυφαίες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τις ζεστές νύχτες.

10 συμβουλές για να κοιμηθείτε καλύτερα όταν έχει καύσωνα

  • Διατηρήστε τη σωστή θερμοκρασία δωματίου
  • Θέσεις ύπνου: Αστερίας ή ύπνος στο πλάι
  • Κάντε ένα ζεστό ντους
  • Χρησιμοποιήστε στρατηγικά τους ανεμιστήρες
  • Επιλέξτε ένα ελαφρύ πάπλωμα
  • Χρησιμοποιήστε ένα δροσιστικό mist
  • Περιορίστε την πρόσληψη τροφής αργά το βράδυ
  • Ενισχύστε την άνεση σας και ελαχιστοποιήστε την κινητικότητα
  • Διατηρήστε δροσερά τα πόδια σας
  • Διατηρήστε το κεφάλι σας δροσερό

Διατηρήστε τη σωστή θερμοκρασία δωματίου

Η δημιουργία του ιδανικού περιβάλλοντος ύπνου περιλαμβάνει την αποτελεσματική διαχείριση της θερμοκρασίας του δωματίου, κάτι που μπορεί να είναι πιο δύσκολο τους ζεστούς μήνες. Στοχεύστε σε θερμοκρασία περίπου 16-17°C για βέλτιστη ποιότητα ύπνου.

Εκτός από τον απαραίτητο αερισμό που σας βοηθήσει στην ρύθμιση της σωστής θερμοκρασίας, καλό είναι να κρατάτε τις κουρτίνες ή τις περσίδες σας κλειστές κατά τη διάρκεια της ημέρας, εάν δεν χρησιμοποιείτε το υπνοδωμάτιο σας.

Οι σίτες στα παράθυρα είναι χρήσιμες για να κρατούν τα έντομα έξω όταν τα παράθυρα σας είναι ανοιχτά, αν αυτό σας ανησυχεί.

Επιπλέον, καλό είναι να απενεργοποιείτε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές στο δωμάτιο σας πριν τον ύπνο για να αποφύγετε την ανεπιθύμητη συσσώρευση θερμότητας.

Θέσεις ύπνου: Αστερίας ή ύπνος στο πλάι

Το να απλωθείτε όσο περισσότερο μπορείτε – σαν αστέρι – μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία του αέρα γύρω από το σώμα σας και να διευκολύνει τη διαφυγή της θερμότητας καθώς κοιμάστε.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε στο πλάι σας, καθώς αν και αυτή η θέση δεν απλώνει τόσο το σώμα σας όσο η προηγούμενη, ανοίγει τόσο το στήθος όσο και την πλάτη σας στον αέρα, οι οποίες είναι δύο από τις πιο κοινές περιοχές στο σώμα μας που νιώθουν τη ζέστη τη νύχτα.

Κάντε ένα ζεστό ντους

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά αντί για ένα κρύο ντους πριν τον ύπνο, καλό είναι να κάνετε ένα ζεστό ντους πριν βάλετε τις πιτζάμες σας.

Το ζεστό νερό κάνει το σώμα μας να ζεσταίνεται και στη συνέχεια, όταν βγαίνουμε από το ντους, η πτώση της θερμοκρασίας δροσίζει το σώμα μας.

Χρησιμοποιήστε στρατηγικά τους ανεμιστήρες

Οι ανεμιστήρες μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στη διατήρηση ενός άνετου περιβάλλοντος ύπνου κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Όμως, χρειάζεται προσοχή. Οι ανεμιστήρες μπορούν να διασπείρουν σκόνη και αλλεργιογόνα αν δεν καθαρίζονται τακτικά ή δεν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με φίλτρο αέρα.

Η παρατεταμένη χρήση ανεμιστήρα μπορεί επίσης να ξηράνει το δέρμα, τα μάτια και τις ρινικές οδούς σας, οπότε φροντίστε να βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα στη δροσιά και τη συνολική σας άνεση και υγεία.

Επιλέξτε ένα ελαφρύ πάπλωμα

Σκεφτείτε να επιλέξετε ένα ελαφρύ πάπλωμα αντί να αποφύγετε εντελώς τα σκεπάσματα. Μια πρόσφατη μελέτη της Simba αποκάλυψε ότι το 36% των Βρετανών προτιμούν να κοιμούνται πάνω από το πάπλωμά τους ή ακόμα και να το αφαιρούν εντελώς σε μια προσπάθεια να δροσιστούν, αλλά η χρήση του σωστού παπλώματος μπορεί στην πραγματικότητα να προσφέρει μια δροσιστική λύση.

Τα καλύτερα σεντόνια ή πιτζάμες για να δροσιστείτε το καλοκαίρι είναι αυτά από 100% βαμβάκι.

Χρησιμοποιήστε ένα δροσιστικό mist

Ψεκάστε τα σεντόνια σας με ένα μείγμα νερού και αιθέριο έλαιο μέντας για μια δροσιστική αίσθηση και αναζωογονητικό άρωμα.

Περιορίστε την πρόσληψη τροφής και αλκοόλ αργά το βράδυ

Το να τρώτε πολύ κοντά στον ύπνο σας αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός σας, καθιστώντας πιο δύσκολο να αποκοιμηθείτε. Αφήστε τουλάχιστον δύο ώρες μεταξύ του τελευταίου σας γεύματος και της ώρας για ύπνο.

Περιορίστε επίσης την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς το αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία, οδηγώντας σε αυξημένη αίσθηση ζέστης. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την δυσφορία σε ήδη ζεστές συνθήκες, καθιστώντας πιο δύσκολο να αποκοιμηθείτε ή να παραμείνετε κοιμισμένοι.

Διατηρήστε δροσερά τα πόδια σας

Ένα δροσερό σημείο κοντά στα πόδια σας μπορεί να δροσίσει αποτελεσματικά ολόκληρο το σώμα σας. Σκεφτείτε να βάλετε ένα ζευγάρι κάλτσες στο ψυγείο μερικές ώρες πριν τον ύπνο για μια επιπλέον δροσιστική αίσθηση.

Εναλλακτικά, μπορείτε να γεμίσετε και να καταψύξετε μια θερμοφόρα και να την τοποθετήσετε στην άκρη του κρεβατιού σας για να μειώσετε τη θερμοκρασία.

Αυξήστε την άνεση σας, ελαχιστοποιήστε την κινητικότητα

Εάν εξακολουθείτε να μην μπορείτε να κοιμηθείτε παρά τις προσπάθειές σας, επιλέξτε σεντόνια ειδικά σχεδιασμένα για να σας κρατούν δροσερούς. Όταν νιώθετε άνετα, κινήστε λιγότερο.

Ορισμένα σύγχρονα στρώματα ή άλλα είδη κλινοσκεπασμάτων έχουν θερμορυθμιστικές ιδιότητες ή ενθαρρύνουν καλύτερη κυκλοφορία του αέρα.

Διατηρήστε το κεφάλι σας δροσερό

Η έκθεση του κεφαλιού σας σε πιο δροσερό αέρα μπορεί να είναι αρκετή για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Τοποθετήστε ένα δροσερό, υγρό πανί στο μέτωπο ή στον λαιμό για άμεση ανακούφιση ή καταψύξτε μια κάλτσα γεμάτη με ρύζι και τοποθετήστε την κάτω από το μαξιλάρι σας για μια αίσθηση δροσιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις