Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Yπνος: Ειδικός αποκαλύπτει ένα ασυνήθιστο κόλπο με το άρωμα για να κοιμηθείτε πιο εύκολα


Αυτό το απλό και γρήγορο κόλπο θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας, σύμφωνα με ειδικό. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία μας. Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), ο μέσος ενήλικας χρειάζεται μεταξύ 7 και 9 ωρών ύπνου τη νύχτα για να λειτουργήσει σωστά.

Μπορεί αυτό να ακούγεται εύκολο, αλλά στην πράξη συχνά είναι δύσκολο, καθώς περίπου 1 στους 3 ανθρώπους αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Γι’ αυτό οι περισσότεροι καταφεύγουν σε βοηθήματα ύπνου για να κοιμηθούν πιο εύκολα.

Το κόλπο με το άρωμα που διευκολύνει τον ύπνο, σύμφωνα με ειδικό

Ένας ειδικός αποκάλυψε ένα απλό και ταυτόχρονα ασυνήθιστο κόλπο που ίσως δεν είχατε δοκιμάσει μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τον Petar Peric, ειδικό αρωμάτων από την Chez Pierre, το να φοράτε άρωμα στο κρεβάτι μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τον ύπνο σας. «Οι μυρωδιές παίζουν σημαντικό ρόλο στις φυσιολογικές επιδράσεις της διάθεσης και του στρες», εξήγησε ο ίδιος.

«Χρησιμοποιώντας το αγαπημένο σας άρωμα, μπορείτε να προκαλέσετε συναισθήματα ευτυχίας και χαλάρωσης, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σας. Χρησιμοποιούμε αρώματα όλη την ημέρα για να τονώσουμε τη διάθεσή μας, οπότε αξίζει να προσθέσετε ευχάριστες μυρωδιές στη ρουτίνα ύπνου σας εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε», είπε ο Petar.


Αρώματα που πρέπει να αποφεύγετε για καλύτερο ύπνο

Ενώ τα αρώματα μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε χαρούμενοι, βοηθώντας έτσι στον ύπνο, υπάρχουν ορισμένες μυρωδιές που πρέπει να αποφεύγετε πριν κοιμηθείτε, σύμφωνα με τον Petar.

«Ο καθένας είναι διαφορετικός, επομένως το να βρείτε το άρωμα που σας χαλαρώνει μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση, αλλά γενικά θα σας συμβούλευα να μην χρησιμοποιείτε αρώματα που σας αναζωογονούν λίγο πριν τον ύπνο. Αποφύγετε οποιαδήποτε αρώματα με βάση από εσπεριδοειδή, μέντα ή λεμονόχορτο, καθώς αυτές είναι τονωτικές μυρωδιές που μπορούν να σας διεγείρουν. Αυτά τα αρώματα είναι καλύτερα για το πρωί».

Αρώματα που μπορούν να σας χαλαρώσουν

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν αρώματα για τη θεραπεία της αϋπνίας και συγκεκριμένα η λεβάντα έχει χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και την αύξηση του χρόνου που περνάμε στον βαθύ ύπνο. Εάν δεν έχετε άρωμα με νότες λεβάντας, υπάρχουν άλλες μυρωδιές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να χαλαρώσετε.

«Το σανταλόξυλο, το περγαμόντο, το χαμομήλι και η βανίλια είναι αρώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη χαλάρωση και τον ύπνο. Η βανίλια, για παράδειγμα, είναι μια χαλαρωτική μυρωδιά που μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα, γεγονός που μπορεί να προάγει τη χαλάρωση και να μειώσει τα επίπεδα στρες. Το σανταλόξυλο είναι ένα άρωμα που προάγει την εσωτερική ηρεμία, το περγαμόντο μπορεί να ανακουφίσει το άγχος, ενώ το χαμομήλι θεωρείται ευρέως ως επαγωγέας του ύπνου».

«Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, θα πρέπει να δοκιμάσετε ποιο άρωμα λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Μόλις βρείτε αυτό που σας χαλαρώνει, εφαρμόστε το στους καρπούς σας περίπου 5 λεπτά πριν τον ύπνοΜην ψεκάζετε το άρωμά σας στα μαξιλάρια σας, όπως προτείνουν ορισμένοι influencers, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, κρατώντας σας ξύπνιους όλο το βράδυ».

«Τα επώνυμα αρώματα μπορεί να είναι ακριβά επειδή είναι φτιαγμένα για να διαρκούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται μέσα σε 20 λεπτά ή λιγότερο, οπότε χρειάζεστε τη μυρωδιά να διαρκέσει μόνο για αυτό το διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φθηνότερα αρώματα για να εξοικονομήσετε χρήματα ενώ ταυτόχρονα έχετε έναν καλό ύπνο», καταλήγει ο ειδικός.

Συμβουλές για να εξασφαλίσετε έναν ποιοτικό ύπνο

Για να βελτιώσετε τον ύπνο σας, το NHS συνιστά:

  • Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα.
  • Χαλαρώστε τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, για παράδειγμα, κάντε μπάνιο ή διαβάστε ένα βιβλίο.
  • Φροντίστε το υπνοδωμάτιό σας να είναι σκοτεινό και ήσυχο. Χρησιμοποιήστε κουρτίνες, περσίδες, μάσκα ματιών ή ωτοασπίδες εάν χρειάζεται.
  • Κάντε τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Φροντίστε το στρώμα, τα μαξιλάρια και τα καλύμματά σας να είναι άνετα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις