Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποίησαν το Λευκό Οίκο με έγγραφό τους ότι η Ρωσία μπορεί να απαντήσει με «αυξημένη δύναμη», συμπεριλαμβανομένων πιθανώς «θανατηφόρων επιθέσεων» ακόμη στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, εάν επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία για χτυπήματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος. ανέφεραν οι New York Times.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε μια αξιολόγηση που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως, η οποία υποβαθμίζει επίσης τον στρατηγικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύον οι ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, αναφέροντας τον περιορισμένο εφοδιασμό της Ουκρανίας και την αβεβαιότητα για το πόσα άλλα δυτικά έθνη μπορεί και έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τέτοιας κατηγορίας όπλα.
Η ανάλυση υπογραμμίζει τους σημαντικούς κινδύνους και τα αβέβαια οφέλη της απόφασης, η οποία ανήκει πλέον στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky στον Λευκό Οίκο στις 26 Σεπτεμβρίου.
Η δυσκολία στη λήψη απόφασης από τον Πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες που επισημάνθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στους New York Times.
Ο Ζελένσκι πίεσε τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά για να λάβει άδεια να στοχεύσει ρωσικό έδαφος με τους προηγμένους πυραύλους.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί τακτικά απειλές για να αποτρέψει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από το να στείλουν πιο εξελιγμένα όπλα στην Ουκρανία, αλλά και να της δώσουν την αδεία να κτυπήσει βαθιά εντός της Ρωσίας .
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν ήταν υπερβολικά επιφυλακτική, υποστηρίζοντας ότι η αργή, σταδιακή προσέγγισή τους στον εξοπλισμό της Ουκρανίας έχει βλάψει την «απόδοσή» των ουκρανικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης.
Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της τρέχουσας στρατηγικής επισημαίνουν την αποτελεσματικότητά της στην αποφυγή μεγάλων ρωσικών αντιποίνων, αν και παραδέχονται ότι αυτή η ισορροπία μπορεί τώρα να κινδυνεύει, εάν ο Μπάιντεν δώσει τελικά την άδεια.
Η αξιολόγηση πληροφοριών περιγράφει μια σειρά πιθανών ρωσικών αντιποίνων εάν οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά έθνη εξουσιοδοτήσουν την Ουκρανία να πραγματοποιήσει πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς με τους πυραύλους τους.
Αυτές οι απαντήσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αυξημένες πράξεις δολιοφθοράς και εμπρησμού με στόχο υποδομές σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη και δυνητικά θανατηφόρες επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος των δολιοφθορών στην Ευρώπη μέχρι στιγμής έχει ενορχηστρωθεί από τη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών (GRU).
Προφανώς πάντως σε αυτές, τις οποίες δεν κατονομάζουν δεν περιλαμβάνουν τον Nord Stream.
Εάν ο Πούτιν επιλέξει να κλιμακώσει αυτή τη μυστική εκστρατεία ως απάντηση σε πυραυλικά πλήγματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο πιθανότατα θα συνεχίσει να λειτουργεί στη σκιά, αποφεύγοντας άμεσες και ανοιχτές επιθέσεις σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να αποτρέψει την πυροδότηση μιας ευρύτερης σύγκρουσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου