Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Δείτε πως εφαρμόζονται ήδη οι «έξυπνες πόλεις» των 15 λεπτών στην Ολλανδία!


 Πώς θα μοιάζει η ζωή στις πόλεις 15 λεπτών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εν μέρει στην Ολλανδία; Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη μετατροπή των πόλεων μας σε έξυπνες πόλεις και, τι μπορούμε να κάνουμε για να την αποτρέψουμε;

Η Ολλανδή ακτιβίστρια Maartje van den Berg συζητά όλα αυτά σε μια πρόσφατη συνέντευξη στον KLA.

Την περασμένη εβδομάδα το εναλλακτικό κανάλι ειδήσεων KLA πήρε συνέντευξη από τη Maartje van den Berg για να συζητήσει για τις « έξυπνες πόλεις » και τις πόλεις 15 λεπτών στην Ολλανδία.

«Αυτές οι λεγόμενες «έξυπνες πόλεις» πόλεις 15 λεπτών [στην Ολλανδία] μας πωλούνται ως «πράσινες» για το δικό μας καλό. Αυτό που μας λένε, είναι πως οι άνθρωποι πρέπει να ζουν μόνο στις δικές τους γειτονιές και να είναι χαρούμενοι που βρίσκονται σε αυτές, όπου τα πάντα είναι στο δικό τους περιβάλλον και δεν θα χρειάζεται να βγεις πιο έξω. Και αν χρειάζεστε ένα αυτοκίνητο, και αν χρειαστεί να βγείτε [από τη γειτονιά σας], καλύτερα να μοιραστείτε ένα αυτοκίνητο με κάποιον άλλο. Έχουν φτιάξει κόμβους εκτός πόλεων όπου μπορείτε να μοιράζεστε ένα αυτοκίνητο ή να παίρνετε ποδήλατα», είπε.

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο που σχεδιάζεται, και εξήγησε, πως εφαρμόζεται ήδη σε μικρές πόλεις και δήμους σε όλη την Ολλανδία.

Μέχρι το 2025, σε τρεις μήνες, το Άμστερνταμ πρόκειται να εισαγάγει ζώνες «μηδενικών εκπομπών άνθρακα». Όπου για παράδειγμα «τα φορτηγά και τα αυτοκίνητα ντίζελ δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στις πόλεις μας», είπε η van den Berg. Ταυτόχρονα, κατασκευάζουν κόμβους όπου θα αποθηκεύονται και θα έχουν πρόσβαση μόνο κοινόχρηστα αυτοκίνητα.

Πέρυσι δοκιμάστηκε μια ζώνη χωρίς καθόλου οχήματα στο Άμστερνταμ. Για έξι εβδομάδες, ο δρόμος στο Άμστερνταμ ήταν αποκλεισμένος με φυσικά εμπόδια για να σταματήσουν τα οχήματα την είσοδο ή την έξοδο από το Άμστερνταμ. «Πολλοί άνθρωποι εκνευρίστηκαν, και ανησύχησαν, ακόμα και τα ασθενοφόρα δεν μπόρεσαν να περάσουν και συνέβησαν πολλά ατυχήματα», εξήγησε. 

Φυσικά το πιλοτικό έργο που χρησιμοποιεί ο δήμαρχος με φυσικά εμπόδια για να «κάνει το Άμστερνταμ πιο «πράσινο» και «ασφαλές» δεν έχει καμιά σχέση με αυτό. Ο δήμος έφτιαξε την «έξυπνη είσοδο» στο Άμστερνταμ. «Έξυπνη είσοδος» σημαίνει εγκατάσταση «καμερών αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας», είπε η van den Berg.

«Την 1η Ιανουαρίου 2025, 14 δήμοι θα εισαγάγουν τις ζώνες «μηδενικών εκπομπών άνθρακα» και [οι άνθρωποι θα] τιμωρηθούν εάν εισέλθουν [σε αυτές τις ζώνες]».

Η Αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας (“LPR”), επίσης γνωστή ως Αυτόματη Αναγνώριση Πινακίδας Αριθμού (ANPR), είναι μια τεχνολογία επεξεργασίας εικόνας που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση οχημάτων από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους. Με τα χρόνια έχουμε δει συμβούλια και τοπικές κυβερνήσεις σε πολλές χώρες να εισάγουν το ANPR.

Όπως είπε η van den Berg, «το ίδιο συμβαίνει στη Γερμανία σε κάποιες πόλεις. Εισάγουν επίσης ζώνες μηδενικών εκπομπών. Το ίδιο στο Βέλγιο και τη Γαλλία, στην Πορτογαλία και την Ισπανία… Η χρηματοδότηση προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτά τα προγράμματα ονομάζονται Horizon 2020 και Πράσινη Συμφωνία. Όλες οι κυβερνήσεις [της ΕΕ] υπέγραψαν την Πράσινη Συμφωνία… επομένως όλες θα εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές».

Φέτος είδαμε το Δημοτικό Συμβούλιο της Οξφόρδης να προχωρά με αυτό που αποκαλούν « πύλες λεωφορείων ». Όπως και στο Άμστερνταμ, η Οξφόρδη προηγουμένως χρησιμοποίησε φυσικά εμπόδια και κάμερες για να δημιουργήσει γειτονιές χαμηλής κυκλοφορίας (“LTN”) οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με διαμαρτυρίες από τους κατοίκους . Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan προσπαθούσε εδώ και χρόνια να εφαρμόσει την έκδοση του LTN που ονομάζεται Ultra Low Emission Zone («ULEZ»), η οποία επίσης δέχθηκε ισχυρή αντίσταση.

Την ίδια στιγμή που οι δήμοι ή οι τοπικές κυβερνήσεις εγκαθιστούν κάμερες στην Ολλανδία, αφαιρούν θέσεις στάθμευσης, είπε η van den Berg. Είναι ήδη δύσκολο να βρεθούν χώροι στάθμευσης, μέχρι το τέλος του 2025, 10.000 θέσεις [πάρκινγκ] θα αφαιρεθούν… και δεν θα εκδίδονται πλέον νέες άδειες στάθμευσης».

Δεν είναι μόνο η οδήγηση ιδιόκτητων οχημάτων που προσπαθούν να ελέγξουν, αν όχι να καταργήσουν. Οι Έξυπνοι μετρητές , για παράδειγμα, εγκαθίστανται ήδη στα σπίτια των ανθρώπων, είπε.

Ενώ εφαρμόζει τα διόδια επιτήρησης, προετοιμάζοντας τη μετάβαση από το φυσικό αέριο στην ηλεκτρική ενέργεια, η ολλανδική κυβέρνηση κατασκευάζει επίσης «σπίτια μετασχηματιστών». «Τα επόμενα χρόνια, θα εγκατασταθούν 50.000 τέτοια σπίτια σε κατοικημένες περιοχές», είπε η van den Berg. «Δεν αρέσει στους ανθρώπους». Οι μετασχηματιστές ηλεκτρικής ενέργειας είναι θορυβώδεις και εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Παλαιότερα όλα τα σπίτια τροφοδοτούνταν με φυσικό αέριο και η Ολλανδία επηρεάστηκε σημαντικά από την καταστροφή του αγωγού Nord Stream και, όπως και η Γερμανία, επηρέασε τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας. Επιπλέον, η van den Berg είπε, «Είχαμε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη βόρεια Ολλανδία και είπαν ότι επρόκειτο να τα κλείσουν. Ήδη έχουν κλείσει».

«Θέλουν να κάνουν αυτή τη μετάβαση, προς την ηλεκτρική ενέργεια», είπε, παρόλο που δεν υπάρχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας.

«Γι’ αυτό και έχουμε … περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ανεμογεννήτριες δίνουν ηλεκτρισμό μόνο όταν φυσάει ο άνεμος. Και δεν υπάρχει πάντα ήλιος, πολύ περισσότερο τον χειμώνα. Έτσι, [οι «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια] δεν λειτουργούν και οι άνθρωποι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι δεν είναι ένα σταθερό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας». 

Επειδή η Ολλανδία είναι μια σχετικά χερσαία περιοχή, οι ανεμογεννήτριες και τα μεγάλα ηλιακά πάρκα βρίσκονται κοντά στα σπίτια των ανθρώπων. «Πολλοί άνθρωποι προειδοποιούν για τους κινδύνους για την υγεία», πρόσθεσε.

Σε όλη την Ολλανδία κατασκευάζονται κέντρα δεδομένων, είπε. «Υπάρχει ένα μεγάλο υπό κατασκευή, μέγα κέντρο δεδομένων [για] την Google, στα βόρεια της Ολλανδίας. Η Google αγόρασε γη για να φτιάξει το κέντρο δεδομένων της».

Η «μετάβαση» στην ηλεκτρική ενέργεια, είναι μια ψηφιακή και κρατική επιτήρηση, ένα τεράστιο δίκτυο ελέγχου, και πρέπει να αναρωτηθούμε εάν οι οικονομίες μας καταστρέφονται σκόπιμα. Πρόκειται για την καταστροφή της οικονομίας, είπε. «Αυτή είναι η Ατζέντα 2030 ».

Υπάρχει ένα σχέδιο ή οδικός χάρτης της ολλανδικής κυβέρνησης που ονομάζεται « Εθνική Στρατηγική για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό και το Περιβάλλον ». Επί του παρόντος, είναι ένα προσχέδιο έκθεσης. «Γράφτηκε το 2021 κατά τη διάρκεια των lockdown [του Covid]», είπε η van den Berg.

«Η έκθεση αναφέρει ότι «η Ολλανδία πρόκειται να αντιμετωπίσει επείγουσες κοινωνικές προκλήσεις, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή, και πρέπει να πάμε στην ψηφιακή προσβασιμότητα και στέγαση για όλους, που είναι ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα για την Ολλανδία. Και βλέπετε ότι η κυβέρνησή μας [και] οι δήμοι μας εφαρμόζουν αυτό το νέο στρατηγικό σχέδιο», είπε.

Πως μπορούμε να αντιδράσουμε σε αυτό;

Όλες αυτές οι μεταβάσεις υπάρχουν στην Ατζέντα 2030. Οι άνθρωποι μπορούν να πάνε στο Δημαρχείο τους, μαζί με τοπικά κόμματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας, και μπορούν να μιλήσουν γιαυτά και να πουν, «Ακούστε, δεν θέλουμε ηλιακούς συλλέκτες στους δρόμους μας, δεν «θέλω σπίτια μετασχηματιστών».

Υπάρχει επίσης μια σημαντική κίνηση πολιτών για χρήση μετρητών. Η Van den Berg εξήγησε: «Πάντα λέμε: «Μην αγοράζετε το φαγητό και το ποτό σας σε ένα σούπερ μάρκετ με πλαστικό χρήμα, πληρώστε μόνο μετρητά και εάν δεν μπορείτε να πληρώσετε με μετρητά – φύγετε». Και πείτε στον κόσμο να κάνει το ίδιο.

“Πολλές επιχειρήσεις αντιδρούν επίσης και ζητούν απο τον κόσμο να πληρώνουν με μετρητά όλο και περισσότερο.”

Εκτός από την ανάγνωση της στρατηγικής της τοπικής αυτοδιοίκησής τους για τον ειδικό σχεδιασμό και το περιβάλλον, η van den Berg συνιστά στους ανθρώπους να διαβάσουν το βιβλίο του Jacob Nordangård « Rockefeller: Controlling the game » και το βιβλίο του Kees Van Der Pijl « Pandemie van de angst: Opstap naar een totalitaire maatschappij ? ” (“Πανδημία του φόβου: Ένα βήμα προς μια ολοκληρωτική κοινωνία; “), το οποίο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να βρούμε πού μπορεί να αγοραστεί η αγγλική μετάφραση στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις