Οι ηγέτες των χωρών BRICS καταφθάνουν στο Καζάν για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του οργανισμού με τις πρώτες εικόνες να είναι ήδη διαθέσιμες.
ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ
«Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφτασε στο Καζάν (Ρωσία) με ειδικό αεροπλάνο για να συμμετάσχει στη 16η Σύνοδο Ηγετών των BRICS», αναφέρει η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας.
Οι συνομιλίες στο Καζάν θα είναι η τρίτη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή μεταξύ των αρχηγών Ρωσίας και Κίνας φέτος. Τον Μάιο, ο Πούτιν πραγματοποίησε κρατική επίσκεψη στην Κίνα και συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της SCO στην Αστάνα.
Παραδοσιακά, θέματα εμπορικών και οικονομικών σχέσεων συζητούνται στις ρωσο-κινεζικές διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, η Ρωσία και η Κίνα αναπτύσσουν βιομηχανική συνεργασία, βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, συνεργασία στην γεωργία, συνεργασία στον τομέα των μεταφορών και πολλά άλλα. Η ενέργεια συγκαταλέγεται επίσης στις προτεραιότητες της διμερούς συνεργασίας.
Επιπλέον, η Μόσχα και το Πεκίνο διατηρούν στενές ή συμπίπτουσες θέσεις σε βασικά παγκόσμια ζητήματα και υποστηρίζουν τη διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, διασφαλίζοντας ίση και αδιαίρετη ασφάλεια, γράφει το Ria Novosti.
ΡΩΣΙΑ-ΙΝΔΙΑ
Και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έφτασε ήδη στο Καζάν. Σήμερα, στο περιθώριο της εναρκτήριας συνόδου κορυφής, έχει προγραμματιστεί να έχει συζητήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Μόντι έρχεται στην Ρωσία για δεύτερη φορά φέτος. Το καλοκαίρι, ο Πούτιν και ο Ινδός πρωθυπουργός συναντήθηκαν στην Μόσχα. Πριν από την επίσκεψή του στο Καζάν, ο Ινδός πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ταξίδι του θα ενισχύσει περαιτέρω την ειδική και προνομιακή στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Μόσχας και Νέου Δελχί.
ΡΩΣΙΑ-Ν. ΑΦΡΙΚΗ
Στην συνέχεια έφτασε στο Καζάν ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα . Τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο επικεφαλής του Ταταρστάν, Ρουστάμ Μιννικάνοφ. Ευχήθηκε στον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο καλή διαμονή και δουλειά στο Καζάν και τον κέρασε παραδοσιακό έδεσμα.
Ο Ραμαφόζα έχει επίσης προγραμματιστεί να έχει συνομιλίες με τον Πούτιν σήμερα. Πέρυσι, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος ήρθε στη Ρωσία δύο φορές – ως μέρος μιας ομάδας ηγετών της Αφρικανικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας και στην δεύτερη σύνοδο κορυφής Ρωσίας- Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη ενώ φέτος ο Πούτιν και ο Ραμαφόζα μίλησαν δύο φορές στο τηλέφωνο.
Στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Νότιας Αφρικής, η ενέργεια, η βιομηχανία, ο αγροτικός τομέας, η επιστήμη και η καινοτομία θεωρούνται πολλά υποσχόμενοι τομείς, όπως και ο τομέαε του διαστήματος και της υγειονομικής περίθαλψης.
Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την ανάπτυξη των σχέσεων με την αφρικανική ήπειρο ύψιστη προτεραιότητα για την Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, την Μόσχα και τους Αφρικανούς εταίρους της ενώνει η επιθυμία να οικοδομήσουν μια δίκαιη πολυπολική παγκόσμια τάξη βασισμένη στην αληθινή ισότητα και την υπεροχή του διεθνούς δικαίου, απαλλαγμένη από κάθε μορφής διακρίσεως, δικτατορίας και πίεσης κυρώσεων.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
Οι BRICS είναι μια διακρατική ένωση που δημιουργήθηκε το 2006. Αρχικά, περιλάμβανε την Ρωσία, την Βραζιλία , την Ινδία, την Κίνα και την Νότια Αφρική από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ενώ η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία εντάχθηκαν στον οργανισμό.
Από την 1η Ιανουαρίου, η Ρωσία προεδρεύει των BRICS με το σύνθημα της ενίσχυσης της πολυμέρειας για δίκαιη παγκόσμια ανάπτυξη και ασφάλεια. Στο πλαίσιο της προεδρίας της, η Ρωσία διοργανώνει περισσότερες από 200 πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Κεντρική θα είναι η σύνοδος κορυφής στο Καζάν, που θα πραγματοποιείται από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου.
Η Σύνοδος Κορυφής BRICS του 2024, αναμφισβήτητα η πιο αναμενόμενη γεωπολιτική και οικονομική συγκέντρωση της χρονιάς, ξεκινά επίσημα στο Καζάν σήμερα, με παρόντες εκπροσώπους από 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 22 ανώτερων αξιωματούχων.
Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για το γεμάτο πρόγραμμα της συνόδου κορυφής:
- Το δρομολόγιο του οικοδεσπότη της συνόδου Βλαντιμίρ Πούτιν ξεχειλίζει από συναντήσεις, με τον Ρώσο πρόεδρο να έχει προγραμματίσει συνομιλίες με τον Κινέζο Σι, τον Αιγύπτιο αλ Σίσι, τον Μόντι της Ινδίας, τη Ραμαφόζα της Νότιας Αφρικής και τον επικεφαλής της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS την Τρίτη.
- Περισσότερες συναντήσεις – με τον Ιρανό Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν (συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για την πολυαναμενόμενη στρατηγική συνεργασία Ρωσίας-Ιράν) και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (για να μιλήσουν για λεπτομέρειες σχετικά με μια συμφωνία κόμβου φυσικού αερίου και πιθανή τουρκική μεσολάβηση στην ουκρανική κρίση). Ο Πούτιν πρόκειται επίσης να συναντήσει τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Abiy Ahmed, η χώρα του οποίου εντάχθηκε επίσημα στους BRICS τον περασμένο Ιανουάριο, την Τετάρτη.
- Στις 24 Οκτωβρίου, ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS να περιλαμβάνει ειδική σύνοδο σχετικά με την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση και την κρίση στη Μέση Ανατολή.
- Επίσης την Πέμπτη, ο Πούτιν αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους ηγέτες του Λάος, της Μαυριτανίας, της Βολιβίας, της Δημοκρατίας Σέρπσκα και του Βιετνάμ.
Μαζί με μια σειρά διαπραγματεύσεων που σχετίζονται με τα οικονομικά, συμπεριλαμβανομένης μιας φιλόδοξης πλατφόρμας ψηφιακών πληρωμών BRICS και τρόπων τόνωσης του εμπορίου σε εθνικά νομίσματα , η σύνοδος θα περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με την διοίκηση, συμπεριλαμβανομένου του νέου καθεστώτος της «χώρας εταίρου» των BRICS – τα κριτήρια της οποίας θα επισημοποιηθούν στο Καζάν, που επιτρέπει στα μέλη να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των BRICS χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Η Κούβα ζήτησε επίσημα το καθεστώς της «χώρας εταίρου» των BRICS νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, ο οποίος επρόκειτο να παραστεί στην σύνοδο κορυφής και να συναντηθεί με τον Πούτιν, δεν θα συμμετάσχει λόγω της άνευ προηγουμένου κρίσης μπλακάουτ που αντιμετωπίζει το νησιωτικό έθνος του.
Η Διακήρυξη του Καζάν αναμένεται να εγκριθεί μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής την Πέμπτη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων τριών δωδεκάδων χωρών και έξι διεθνών οργανισμών. Ο Πούτιν πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου με δημοσιογράφους για να συζητήσει το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου