Χωρίς κιμάς και αν πρόκειται για νηστίσιμο πιάτο, αντί αυγολέμονο βάζουμε σκέτο λεμόνι.
Η Συνταγή είναι από Sofia Siatra – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προσπαθούμε να βγάλουμε την καρδιά από το λάχανο που είναι σκληρό και εμποδίζει τα φύλλα να χωρίσουν. Αφού τελειώσουμε βάζουμε το λάχανο με την καρδιά προς τα κάτω σε αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα και το βράζουμε .
Μετά από την πρώτη βράση σε 5΄ το γυρίζουμε προς την κορυφή του βράζοντας για άλλα 5.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και το παίρνουμε με κουτάλες με προσοχή και το βάζουμε στο σουρωτήρι των μακαρονιών με την τρύπα της καρδιάς να την βλέπουμε και ανοίγουμε το νερό της βρύσης να τρέχει για να κρυώσουν τα φύλλα.
Βγάζουμε όσα φύλλα έχουν μαλακώσει, για τα υπόλοιπα ξαναβάζουμε το λάχανο στην κατσαρόλα με το νερό δυναμώνουμε την φωτιά και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία έως ότου βγάλουμε τα φύλλα που θέλουμε.
ΥΛΙΚΑ :
-1/2 ματσάκι άνηθο
-1/2 ματσάκι μαϊντανό
-1 κρεμμύδι τριμμένο
-2 καρότα τριμμένα
-1 ποτηράκι του κρασιού ρύζι της αρεσκείας μας, (εγώ βάζω καστανό οπότε θέλει περισσότερη ώρα βράσιμο)
-1 χούφρα ξανθές σταφίδες
-1 σακουλάκι κουκουνάρι
-αλάτι – πιπέρι , 1/2 ποτηράκι κρασιού λάδι και έναν κύβο μοσχάρι τριμμένο στον τρίφτη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε ένα φύλλο κόβουμε το κάτω μέρος που είναι σκληρό και τα πλαϊνά τόσο όσο να μπορούμε να τυλίξουμε τον ντολμά μας. Τα περισσεύματα από τα πλαϊνά τα μαζεύουμε στην άκρη.
Τυλίγουμε σφιχτά και τα αραδιάζουμε σε κατσαρόλα κοντά τον έναν με τον άλλον μέχρι να καλύψουμε τον πάτο της κατσαρόλας. Βάζουμε ένα πιάτο επάνω και το στερεώνουμε με μια πέτρα για να μην ανοίξουν οι ντολμάδες με το βράσιμο.
Βάζουμε λάδι 1 ποτήρι του κρασιού έναν κύβο κρέατος και 2 μεγάλα ποτήρια νερό. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 50΄.
Προσέχουμε να μην τελειώσει το νερό, αν χρειαστεί προσθέτουμε ένα ποτήρι ακόμα ζεστό. Όταν είναι έτοιμα, βγάζουμε την πέτρα και το πιάτο με προσοχή και με 2 κουτάλια βγάζουμε τους ντολμάδες σε πιατέλα .
Φτιάχνουμε το αβγολέμονο κρέμα.
Παίρνουμε από την κατσαρόλα 1 κούπα τσαγιού από το ζουμί , 1 κούπα γάλα , 3 κουταλιές σούπας αλεύρι , 4 κουταλιές σούπας Βιτάμ , 2 κρόκοι και 2 μεγάλα στημένα λεμόνια.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το Βιτάμ, μόλις λιώσει βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε, ρίχνουμε τα υγρά και τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, μόλις αρχίζει να πήζει, βάζουμε και το λεμόνι.
Περιχύνουμε τους ντολμάδες και είμαστε έτοιμοι.
Χωρίς κιμάς και αν πρόκειται για νηστίσιμο πιάτο, αντί αυγολέμονο βάζουμε σκέτο λεμόνι.
Η Συνταγή είναι από Sofia Siatra – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προσπαθούμε να βγάλουμε την καρδιά από το λάχανο που είναι σκληρό και εμποδίζει τα φύλλα να χωρίσουν. Αφού τελειώσουμε βάζουμε το λάχανο με την καρδιά προς τα κάτω σε αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα και το βράζουμε .
Μετά από την πρώτη βράση σε 5΄ το γυρίζουμε προς την κορυφή του βράζοντας για άλλα 5.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και το παίρνουμε με κουτάλες με προσοχή και το βάζουμε στο σουρωτήρι των μακαρονιών με την τρύπα της καρδιάς να την βλέπουμε και ανοίγουμε το νερό της βρύσης να τρέχει για να κρυώσουν τα φύλλα.
Βγάζουμε όσα φύλλα έχουν μαλακώσει, για τα υπόλοιπα ξαναβάζουμε το λάχανο στην κατσαρόλα με το νερό δυναμώνουμε την φωτιά και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία έως ότου βγάλουμε τα φύλλα που θέλουμε.
ΥΛΙΚΑ :
-1/2 ματσάκι άνηθο
-1/2 ματσάκι μαϊντανό
-1 κρεμμύδι τριμμένο
-2 καρότα τριμμένα
-1 ποτηράκι του κρασιού ρύζι της αρεσκείας μας, (εγώ βάζω καστανό οπότε θέλει περισσότερη ώρα βράσιμο)
-1 χούφρα ξανθές σταφίδες
-1 σακουλάκι κουκουνάρι
-αλάτι – πιπέρι , 1/2 ποτηράκι κρασιού λάδι και έναν κύβο μοσχάρι τριμμένο στον τρίφτη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε ένα φύλλο κόβουμε το κάτω μέρος που είναι σκληρό και τα πλαϊνά τόσο όσο να μπορούμε να τυλίξουμε τον ντολμά μας. Τα περισσεύματα από τα πλαϊνά τα μαζεύουμε στην άκρη.
Τυλίγουμε σφιχτά και τα αραδιάζουμε σε κατσαρόλα κοντά τον έναν με τον άλλον μέχρι να καλύψουμε τον πάτο της κατσαρόλας. Βάζουμε ένα πιάτο επάνω και το στερεώνουμε με μια πέτρα για να μην ανοίξουν οι ντολμάδες με το βράσιμο.
Βάζουμε λάδι 1 ποτήρι του κρασιού έναν κύβο κρέατος και 2 μεγάλα ποτήρια νερό. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 50΄.
Προσέχουμε να μην τελειώσει το νερό, αν χρειαστεί προσθέτουμε ένα ποτήρι ακόμα ζεστό. Όταν είναι έτοιμα, βγάζουμε την πέτρα και το πιάτο με προσοχή και με 2 κουτάλια βγάζουμε τους ντολμάδες σε πιατέλα .
Φτιάχνουμε το αβγολέμονο κρέμα.
Παίρνουμε από την κατσαρόλα 1 κούπα τσαγιού από το ζουμί , 1 κούπα γάλα , 3 κουταλιές σούπας αλεύρι , 4 κουταλιές σούπας Βιτάμ , 2 κρόκοι και 2 μεγάλα στημένα λεμόνια.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το Βιτάμ, μόλις λιώσει βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε, ρίχνουμε τα υγρά και τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, μόλις αρχίζει να πήζει, βάζουμε και το λεμόνι.
Περιχύνουμε τους ντολμάδες και είμαστε έτοιμοι.
Σημείωση:
Τα πλαϊνά φύλλα που κρατήσαμε και ότι λάχανο περίσσεψε, το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε στην κατάψυξη για να γίνει λαχανόριζο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου