Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας!
Υλικά
1,5 πακέτο κανελόνια
1,5 κιλό κιμά (ελιά ή φέτα)
1 μεγάλο κρεμμύδι ή δύο μέτρια
1 σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
1/3 φλιτζάνι λάδι
1 ξυλάκι κανέλα
1 δαφνόφυλλο
2 κ.σ. πελτέ
1/2 ποτηράκι κρασί
1 κούπα σπιτική σάλτσα ντομάτας ή έτοιμη του εμπορίου
Αλάτι και πιπέρι
Σάλτσα ντομάτας
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
3 κόκκους μπαχάρι
1/3 φλ. λάδι
1 ξυλάκι κανέλα
1 σφηνάκι κρασί
500 γρ. σάλτσα ντομάτας
Μπεσαμέλ
1750 ml γάλα
7 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
Μία πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κούπα κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
100 γραμμάρια βούτυρο
2 αυγά
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά του.
Προσθέτουμε το λάδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το κρεμμύδι, το δαφνόφυλλο και την κανέλα. Σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει και να γλυκάνει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον καβουρδίζουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε μισό φλιτζάνι νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μελώσει και να δέσει ο κιμάς. Δεν θέλουμε να παραμείνουν υγρά μέσα στον κιμά.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα ολόκληρα και τα μπαχάρια.
Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, λίγο νερό και αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα και κρατάμε μία κούπα για να διαλύσουμε το κορν φλάουρ.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και προσεκτικά το μοσχοκάρυδο, και περιμένουμε να κάψει.
Σε ένα μπολ, διαλύουμε το κορν φλάουρ με το γάλα που κρατήσαμε.
Όταν το γάλα στην κατσαρόλα κάψει, ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, το βούτυρο και στο τέλος τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά.
Συναρμολόγηση
Σε ένα ταψί περίπου 40×40 εκ., κάνουμε μία μικρή στρώση από τη σάλτσα ντομάτας και λίγες κουταλιές μπεσαμέλ.
Γεμίζουμε καλά τα κανελόνια με τον κιμά και τα τοποθετούμε στο ταψί.
Ραντίζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με επιπλέον τυρί και απλώνουμε την μπεσαμέλ.
Προσθέτουμε μικρές τσιμπιές βούτυρο πάνω στην κρέμα, πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και επιπλέον τυρί για να δημιουργηθεί ωραία κρούστα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η κρέμα.
Καλή σας όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου