Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025

Το χταπόδι που θα εντυπωσιάσει το γείτονα και θα αναρωτιέται τι μαγείρεψες!

 Η συνταγή προέρχεται από Σπύρος Μάζης

Υλικά για 4 άτομα



1 χταπόδι

4 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές βαλσάμικο ξίδι

1 φύλλο δάφνης

1 σκελίδα σκόρδο

1 πρέζα ρίγανη (ή κατά βούληση)

2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο (για το πακετάρισμα)

Εκτέλεση

Αρχίζουμε με το χταπόδι: το καθαρίζουμε προσεκτικά, αφαιρώντας τυχόν ακαθαρσίες και εξωτερικά μέρη, ώστε να είναι έτοιμο για το φούρνο. Μετά το τοποθετούμε σε ένα μπολ, έτοιμο να δεχθεί τα υπόλοιπα υλικά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το φύλλο δάφνης, το σκόρδο και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, ώστε να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα που θα ενισχύσει τη γεύση του χταποδιού.

Παίρνουμε δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και τα σταυρώνουμε, δημιουργώντας μια βάση για το χταπόδι. Τοποθετούμε πάνω τους ένα κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού .

*Ανάμεσα στο χταπόδι και το αλουμινόχαρτο βάζουμε μια λαδόκολλα, η οποία θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας.

Τοποθετούμε το χταπόδι στη μέση, το περιχύνουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε και κλείνουμε το αλουμινόχαρτο σαν δώρο, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα διαφύγει καμία γεύση.

Ψήσιμο:

Βάζουμε το πακέτο στο φούρνο που έχει προθερμανθεί στους 180°C. Αφήνουμε να ψηθεί για 1 ώρα και 15 λεπτά (ή μέχρι 1,5 ώρα αν θέλουμε να είναι πιο τρυφερό και ζουμερό).

Τελική πινελιά: Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο (προσοχή στον ατμό που θα βγεί) και σερβίρουμε το χταπόδι με ό,τι επιθυμούμε: ταραμοσαλάτα, λαγάνα ή απλά με λίγο λεμόνι για να ενισχύσουμε τη γεύση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις