Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025

Χορταστική πρασοσπανακόπιτα με φύλλο – τέλεια παρασκευή, αλλά και εικόνα

 


Η συνταγή προέρχεται από Gogo Samiou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη:

  • 2 αυγά
  • 200 γρ βιτάμ
  • 2 κούπες γάλα
  • 1/2 κούπας ελαφρύ λάδι
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 5-6 κούπες αλεύρι γοχ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, χρησιμοποιώντας το βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου ή λιωμένο.

Για προαιρετικά φύλλα κρούστας, χρησιμοποιούμε 3 λεπτά φύλλα (αν επιλέξουμε να κάνουμε 2 στρώσεις γέμισης).

Γέμιση:

  • 350 γρ σπανάκι (έτοιμο από το μάρκετ)
  • 350 γρ πράσα κομμένα
  • 2 τριμμένα κρεμμύδια
  • 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1 χούφτα τραχανά
  • 400 γρ τυρί φέτα
  • 2 αυγά
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • Αλάτι (με προσοχή, καθώς το σπανάκι και η φέτα περιέχουν αλάτι)
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια σε αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά και τα στραγγίζουμε καλά.

Πλένουμε το σπανάκι (παρόλο που μπορεί και να είναι πλυμένο), το πασπαλίζουμε με 1 κ.γ. αλάτι, το τρίβουμε για να μαραθεί, το ξεπλένουμε και το στύβουμε καλά.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.

Λαδώνουμε ένα ταψί. Παίρνουμε λίγη ζύμη, την ανοίγουμε με νισεστέ και τοποθετούμε τη γέμιση κατά μήκος για να φτιάξουμε μπαστούνια.

Τοποθετούμε τα μπαστούνια γύρω γύρω στο ταψί.

Πλάθουμε ένα πιο χοντρό φύλλο για τη βάση, ρίχνουμε 3-4 κ.σ. λάδι, προσθέτουμε τη μισή γέμιση, βάζουμε τα λαδωμένα φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο, απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση, και πλάθουμε ένα μεγάλο φύλλο που το τοποθετούμε από πάνω χωρίς να το τεντώσουμε.

Ρίχνουμε 6-7 κ.σ. λάδι και χαράσσουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε στους 170° στον αέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις