Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025

H Βουλή αρνείται να εφαρμόσει το Σύνταγμα! / Ομάδα επιφανών ανθρώπων σχεδιάζει την αντικατάσταση Mητσοτάκη καθώς θεωρούν πως κάθε δευτερόλεπτο που περνά με τον Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία σπρώχνει την Ελλάδα περισσότερο προς την καταστροφή


Βουλή: Αυτό που ζούμε αυτές τις ημέρες με το κράτος δικαίου μάς έχει κυριολεκτικά «παγώσει». Ξεπερνά κάθε προηγούμενη εμπειρία μας.

Ακούγαμε χθες βράδυ ένα μέλος της κυβερνήσεως να ειρωνεύεται μια νεαρά πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ με τη φράση «σε λίγο θα μας πείτε ότι έχουμε και δικτατορία», αλλά με βάση όλα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο το ερώτημα προφανώς και δεν είναι αυτό. Ακόμη έχουμε «δημοκρατία». Το ερώτημα είναι τι είδους δημοκρατία είναι αυτή που έχουμε!

Όταν το Κοινοβούλιο αρνείται να εφαρμόσει επί επτά μήνες τον νόμο περί ευθύνης υπουργών όπως το διατάσσουν το Σύνταγμα και η Δικαιοσύνη, όταν κουκουλοφόροι υπάλληλοι του Δημοσίου «σπάνε», «θρυμματίζουν», «διαλύουν» τους 15 δίσκους με το «σκοτεινό» βιντεοσκοπημένο υλικό φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, όταν άλλοι «κρατικοί λειτουργοί» στέλνουν στον ανακριτή το ηχητικό του 112 με το «εδώ έχουμε ελάχιστο οξυγόνο» χωρίς τα καθάρματα αυτά (που ίσως είναι και γονείς) να έχουν απομαγνητοφωνήσει τις οιμωγές των δύο νέων παιδιών που πέθαιναν, και, τέλος, όταν ο Συνήγορος του Πολίτη καταγγέλλει με πόρισμά του ότι δεν του εδόθη το αρχείο των κλήσεων του πλοιάρχου της ακταιωρού του Λιμενικού Σώματος και τις επικοινωνίες του με τον εκ Χανίων αρχηγό του Λιμενικού (με υπηρεσιακό υπουργό Ναυτιλίας τον τέως αρχηγό του Λ.Σ.) κατά τη διάρκεια των χειρισμών του ναυαγίου της Πύλου, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο πολιτειακό σκάνδαλο διαρκείας.

Η δημοκρατία, όταν είναι αθώα, δεν φοβάται το φως. Επιλέγει το σκοτάδι μόνο όταν είναι ένοχη. Τι έχουμε εδώ, λοιπόν; Έχουμε και λέμε.

Πρώτον, το θέμα της κατά τον πρόεδρο της Βουλής «συμπληρωματικής δικογραφίας» για το μπάζωμα των Τεμπών, η διαβίβαση της οποίας δεν ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια κατά παράβαση του Κανονισμού.

Ειλικρινώς «παγώσαμε» προχθές βράδυ όταν διαβάσαμε την ανακοίνωση με την οποία η Βουλή των Ελλήνων επιχειρηματολόγησε γιατί κράτησε στο συρτάρι της επί επτά μήνες αίτημα της Δικαιοσύνης συνοδευόμενο από δικογραφία-σοκ που καλούσε τη νομοθετική εξουσία να κινήσει τις διαδικασίες του νόμου περί ευθύνης υπουργών και να συστήσει προανακριτική επιτροπή εις βάρος υφυπουργού της κυβέρνησης.

Όταν η Βουλή των Ελλήνων αποκρύπτει από τα μέλη της την ύπαρξη δικογραφίας και αρνείται να εφαρμόσει -η Βουλή!!!- το Σύνταγμα, μας συγχωρείτε, αλλά πρέπει να ρωτήσουμε: τι ακριβώς δημοκρατία έχουμε; Ποιος το έκανε αυτό; Ποιος του το ζήτησε; Ρητορικά τα ερωτήματα.

Γιατί αυτός που το έκανε κρύβεται, δεν βγαίνει να εξηγήσει στα ΜΜΕ την απόφασή του και αναθέτει αυτόν τον άχαρο ρόλο στον διάδοχό του που ουδεμία σχέση έχει με αυτόν τον χειρισμό;

Ό,τι και να γίνεις σε αυτή τη ζωή, αναφερόμαστε σε αυτόν που το έκανε, τα στερνά τιμούν τα πρώτα. «Και αν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον: Μην την εξευτελίζεις».

Σημειωτέον πως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι υπόλογα και αδικαιολόγητα: Ηταν γνωστή από της 30 Αυγούστου η αποστολή της δικογραφίας-σοκ από τον Άρειο Πάγο, αλλά ουδείς συγκινήθηκε να ζητήσει ενημέρωση από το προεδρείο της Βουλής. Ξύπνησαν μόλις γέμισαν οι πλατείες!

(Παρεμπιπτόντως, η Βουλή κρατά στα συρτάρια της κι άλλες δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για σκάνδαλα του ΕΣΠΑ που, αν και δεν αφορούν τα Τέμπη, συνδέονται ευθέως με τέως μέλη της κυβερνήσεως που εμπλέκονται στα Τέμπη.) Πάμε τώρα στις αποδείξεις. Πάμε να δούμε πώς το κράτος καταστρέφει τις αποδείξεις.

Προχθές το βράδυ ο ΑΝΤ1 μετέδωσε στο δελτίο ειδήσεων του δήλωση-σοκ του Βρετανού εμπειρογνώμονα στον οποίο εστάλη το βιντεοσκοπημένο υλικό φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, σύμφωνα με την οποία, πρώτον, ο δίσκος με τα αρχεία στιγμιοτύπων που έλαβε ήταν σπασμένος και θρυμματισμένος (!) και, δεύτερον, αν το υλικό τού είχε σταλεί έως τις 20 Μαΐου 2023, έστω και σε αυτή την κατάσταση θα μπορούσε να είχε ανακτήσει πλήθος στιγμιοτύπων.

Ποιοι δικαστές αμέλησαν να το αναζητήσουν και να το στείλουν; Ποιοι υπουργοί πριν από τον Γιώργο Φλωρίδη αμέλησαν να νομοθετήσουν; Ποιοι άθλιοι κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό και ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί;

Στην κατηγορία των υπανθρώπων ανήκουν και οι κρατικοί λειτουργοί που δεν απομαγνητοφώνησαν τις κραυγές των δύο νέων παιδιών όπως τις ηχογράφησε το 112 με πομπό τις συσκευές των κινητών τους.

Στην κατηγορία «το κράτος καταστρέφει τις αποδείξεις» που περιλαμβάνει επίσης το 11λεπτο της επικοινωνίας του μηχανοδηγού με τον σταθμάρχη, τις επικοινωνίες του ρυθμιστή κυκλοφορίας του ΟΣΕ, το κατεστραμμένο υλικό των ηχογραφήσεων των υποκλοπών Ανδρουλάκη περιλαμβάνεται το ανατριχιαστικό να μην εφαρμόζουν το Σύνταγμα και να μην υπακούν στις ανεξάρτητες Αρχές του τα… Σώματα Ασφαλείας.

Πρώτη άρχισε η ΕΥΠ που αρνήθηκε να δώσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Απορρήτου Επικοινωνιών έγγραφο υλικό για τους λόγους παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα τη σκυτάλη λαμβάνει το Λιμενικό. Δεν δίδει στον Συνήγορο του Πολίτη το υλικό με τις επικοινωνίες του αρχηγού του Σώματος και του πλοιάρχου της ακταιωρού που έσπευσε στο δουλεμπορικό της Πύλου. Απαγορεύεται η αδιαφάνεια όταν η Ελλάς, καλώς ή κακώς, έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το Φαρμακονήσι.

Άλλο η θεμιτότατη αποτροπή και οι επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών και άλλο η κατά τον Συνήγορο «θανατηφόρος έκθεση» για να μην αποβιβαστούν παράνομοι μετανάστες στις ακτές της δυτικής Ελλάδος παραμονές εκλογών και ενισχυθεί η Ακροδεξιά.

Ως χώρα που επικαλούμαστε διαρκώς το Διεθνές Δίκαιο και την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου θα έπρεπε να το γνωρίζουμε αυτό. Όχι να ακούμε μέλη της κυβέρνησης να επιτίθενται δημοσίως στον Συνήγορο του Πολίτη ότι «δεν είναι εμπειρογνώμονας και δεν λαμβάνονται υπόψη τα πορίσματά του».

Αν είναι όντως έτσι, τότε σε αυτή τη… νέα δημοκρατία που ζούμε θα είναι πιο ειλικρινές να καταργήσει η κυβέρνηση τις ανεξάρτητες Αρχές με την αναθεώρηση. Το να κουρελιάζει το Σύνταγμα δεν είναι το ιδεώδες.

Δοθέντος ότι ως αντιπολίτευση έσκιζε τα ιμάτιά της για το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες, είναι και υποκριτικό! Το αυτό ισχύει και για όσα κατήγγειλε στον Blue Sky στον Γιάννη Κανελλάκη ο εμπειρογνώμονας κύριος Κοκοτσάκης για την απουσία απομαγνητοφώνησης των ηχητικών του 112. Οι υπάλληλοι που δεν απομαγνητοφώνησαν πρέπει να συλληφθούν για απόπειρα παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης.

Μετά και τα τελευταία επεισόδια είμεθα βέβαιοι. Τα Τέμπη δεν είναι απλώς σιδηροδρομικό δυστύχημα. Τα Τέμπη δεν είναι απλώς πολιτικό σκάνδαλο λαθρεμπορίας. Τα Τέμπη είναι η παρακμή της Ελληνικής Δημοκρατίας σε περίληψη.

Στιγμή οριακή γιατί όλοι οι θεσμοί κυλιούνται στον βούρκο. Στιγμή ιδρυτική γιατί ο βούρκος είναι σε δημόσια θέα. Το ανέκδοτο «με αυτή την αμφιβολία θα μείνω» δεν ισχύει εδώ. Η απιστία των δημόσιων λειτουργών είναι αυτόφωρη.

Ετοιμάζεται η διαδοχή Μητσοτάκη
Τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει έντονο παρασκήνιο σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις. Σημαντικοί παράγοντες ξεπερνούν την αδράνεια που τους χαρακτήριζε ως σήμερα και θέλουν να επιταχύνουν τις εξελίξεις καθώς διαπιστώνουν ότι η χώρα οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Ό,τι ακολουθεί αποτελεί αποκλειστικό ρεπορτάζ και δεν απηχεί κατ’ ανάγκη τις απόψεις του συντάκτη τους. Το ότι ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε αποδρομή δεν αμφιβάλει κανείς. Το ζήτημα που ανακύπτει είναι η αντικατάστασή του.

Στην αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ δείχνει μια ανωριμότητα να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Τα νέα στελέχη του είναι χωρίς πείρα και δύσκολα θα μπορούσαν να διαχειριστούν σύνθετες κυβερνητικές αρμοδιότητες στο τραγικό σημείο που έφερε τα πράγματα, ίσως, η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το βασικό πρόβλημα του κράτους σήμερα είναι η τεράστια διαφθορά, ίσως να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Αλλά και η εγκατάλειψη όλων των θεσμών που θα επέτρεπαν την διατήρηση της ακεραιότητας της χώρας και της ασφάλειας των πολιτών.

Δεν υπάρχει, επίσης, καμιά εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εμπειρία από την κυβερνητική του διαχείριση είναι τραγική.
Στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ορισμένες αριστερές φράξιες, που λειτουργούν περισσότερο εκτονωτικά. Στα δεξιά, δε, μικρά κόμματα στα οποία προσφεύγουν οι δυσαρεστημένοι πολίτες χωρίς να εντοπίζουν κάποια ηγετική προσωπικότητα που θα αναλάμβανε τον ρόλο του πρωθυπουργού.

Η λύση τεχνοκρατών είναι επικίνδυνη. Δεν έχουν καμιά αίσθηση κοινωνίας και πολιτικής. Τους ενδιαφέρουν, μόνο, οι αριθμοί αλλά μια τέτοια πολιτική πρόταση σε μια κοινωνία που σφαδάζει από την κρίση δεν είναι, απλώς επικίνδυνη. Είναι τραγική.

Υπάρχει και το συνταγματικό θέμα. Δεν μπορεί να κατηγορείται ο Μητσοτάκης για αυταρχισμό, αλαζονεία, αντιδημοκρατική συμπεριφορά, περιφρόνηση προς τους θεσμούς και η λύση αντικατάστασής του να μην λαμβάνει υπόψη όλες αυτές τις αξίες που ο σημερινός πρωθυπουργός και η παρέα του καταπάτησαν. Η μεταβατική λύση ως τις εκλογές πρέπει να έχει ως πυρήνα της το κόμμα που πλειοψήφησε.

Όλα αυτά αποτελούν σκέψεις μιας ομάδας ανθρώπων που προέρχονται από τον χώρο της οικονομίας, της πολιτικής (ακόμη και από το εσωτερικό της ΝΔ) και του πολιτισμού η οποία ομάδα ενδιαφέρεται για την επιβίωση της χώρας. Η ομάδα αυτή, από την οποία πληροφορούμεθα τα στοιχεία του ρεπορτάζ θεωρεί ότι η όποια μεταβατική πολιτική λύση μπορεί να προέλθει από έναν πυρήνα του τρίδυμου Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και, ίσως, Ευάγγελος Βενιζέλος που με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά θα σχηματίσει κυβερνητικό σχήμα αποτελούμενο από υγειά στελέχη της ΝΔ, ικανά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Γιάννης Μανιάτης ή ο Παύλος Γερουλάνος, ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Λούκα Κατσέλη, αλλά και αναγνωρισμένης αξίας τεχνοκράτες για να βγάζουν πέρα την εξειδικευμένη δουλειά.

Ο Σαμαράς έχει το προνόμιο να ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, έστω και αν ο Μητσοτάκης τον διέγραψε. Συσπειρώνει ικανό αριθμό στελεχών του κόμματος, πέραν της άμεσης επιρροής του. Έχει καλές σχέσεις με την νέα αμερικανική διοίκηση, πράγμα καθόλου αμελητέο. Θα σταματήσει τις υποχωρήσεις του δίδυμου Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη στα ελληνοτουρκικά. Διαχειρίστηκε κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του ικανοποιητικά την οικονομία. Και οι σχέσεις του με τα διεφθαρμένα κυκλώματα δεν είναι τόσο βαθιές όσο του Μητσοτάκη.

Η πρόταση αναφέρεται σε μια μεταβατική περίοδο ως τις εκλογές με την ελπίδα να διαμορφωθούν, ως τότε, πολιτικοί σχηματισμοί που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις και να διαχειριστούν ικανοποιητικά την κυβερνητική εξουσία.

Η ίδια ευρεία αυτή ομάδα πιστεύει πως κάθε δευτερόλεπτο που περνά με τον Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία σπρώχνει την Ελλάδα περισσότερο προς την καταστροφή. Η ομάδα είναι διακομματική. Σημαίνοντα μέλη της ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σημαντικός αριθμός της αποτελούν ανεξάρτητες προσωπικότητες που ανησυχούν για το μέλλον της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις