Η ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη από νόστιμες πίτες, και η κιμαδόπιτα με πράσο είναι μια από αυτές που ξεχωρίζουν. Αυτή η συνταγή συνδυάζει τον πλούσιο, αρωματικό κιμά με το γλυκό πράσο, δημιουργώντας ένα γεύμα που είναι τόσο γευστικό όσο και απολαυστικό. Ας δούμε βήμα-βήμα πώς μπορούμε να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη πίτα.
Η ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη από νόστιμες πίτες, και η κιμαδόπιτα με πράσο είναι μια από αυτές που ξεχωρίζουν. Αυτή η συνταγή συνδυάζει τον πλούσιο, αρωματικό κιμά με το γλυκό πράσο, δημιουργώντας ένα γεύμα που είναι τόσο γευστικό όσο και απολαυστικό. Ας δούμε βήμα-βήμα πώς μπορούμε να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη πίτα.
Υλικά
Για τη Γέμιση
1 κρεμμύδι
2 πράσα
Ελαιόλαδο
600 γρ μοσχαρίσιο κιμά
100 γρ σάλτσα ντομάτας
Πάπρικα
Ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
5-6 κόκκους μπαχάρι
Για τη Ζύμη
500 ml νερό
2 κουταλιές ξίδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
Περίπου 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ βούτυρο
Έτσι θα φτιάξετε Κιμαδόπιτα με Πράσο που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας
Εκτέλεση
Αρχικά, ξεκινάμε με την προετοιμασία της γέμισης. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα πράσα, φροντίζοντας να είναι ομοιόμορφα κομμένα για να μαγειρευτούν σωστά. Σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν το λάδι είναι καυτό, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα και να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε τον κιμά καλά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να χάσει τα υγρά του και να ροδίσει. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 5-7 λεπτά. Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, την πάπρικα, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και τους κόκκους μπαχάρι. Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η γέμιση και να αναμειχθούν οι γεύσεις.
Αφού ετοιμάσουμε τη γέμιση, προχωράμε στη ζύμη. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό, το ξίδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Σιγά-σιγά, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι ή τα χέρια μας, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο παραπάνω αλεύρι.
Αφού έχουμε τη ζύμη έτοιμη, τη χωρίζουμε σε δύο μέρη και την ανοίγουμε σε φύλλα. Χρησιμοποιήσουμε αλεύρι στην επιφάνεια για να μην κολλήσει η ζύμη. Απλώνουμε το βούτυρο σε κομμάτια, τα κάνουμε μπαλάκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να σφίξουν.
Όταν είναι έτοιμα, ανοίγουμε τα μπαλάκια σε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τοποθετούμε το ένα φύλλο σε ένα λαδωμένο ταψί 40×33 εκατοστών. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω από το φύλλο και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Λαδώνουμε τις άκρες και τις γυρίζουμε, δημιουργώντας μια ωραία κρούστα.
Τέλος, λαδώνουμε την πίτα, την χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει και να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα.
Αυτή η συνταγή για την πίτα με κιμά και πράσο είναι ότι πρέπει για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας ή να απολαύσετε μια νόστιμη οικογενειακή βραδιά. Καλή σας όρεξη!
Δες την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα στο βίντεο που ακολουθεί:
Πες μου στα σχόλια αν σου άρεσε η συνταγή ή εάν θα άλλαζες κάτι στα υλικά ή την διαδικασία! Σε ευχαριστώ!
Συμβουλές για Τέλειο Αποτέλεσμα
Σωστό σοτάρισμα των λαχανικών
Το πράσο έχει φυσική γλυκύτητα και προσθέτει υπέροχη γεύση στην κιμαδόπιτα. Σοτάρισέ το σε χαμηλή φωτιά για περισσότερο χρόνο, ώστε να μαλακώσει σωστά και να απελευθερώσει όλα του τα αρώματα.
Δυνατή γεύση στον κιμά
Για να κάνεις τη γέμιση ακόμα πιο νόστιμη, μπορείς να προσθέσεις λίγο κρασί (λευκό ή κόκκινο) όταν σοτάρεις τον κιμά. Αυτό θα δώσει βάθος στη γεύση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου