Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025

Kλασικό Mεζεδάκι Χταποδάκι ξιδάτο !!!


 Κλασικός μεζές για ούζο (και όχι μόνο), το ξιδάτο χταπόδι έχει τα μυστικά του. Αυτή είναι η μόνη συνταγή που χρειαζόμαστε για να το πετυχαίνουμε κάθε φορά.

Μπορούμε να το ετοιμάσουμε και με βραστό χταπόδι ή και με χταπόδι ψημένο στα κάρβουνα. Το μυστικό είναι να το αφήσουμε μέσα στο ξίδι και στο λάδι για αρκετή ώρα, ώστε να απορροφήσει όλη τη γεύση και τα αρώματα.

Υλικά

Μερίδες: για 6-8 μερίδες ως ορεκτικό

 1 χταπόδι περίπου 2 κιλά, καθαρισμένο

 2 δαφνόφυλλα

 5 κόκκοι πιπέρι, ολόκληροι

 5 κόκκοι μπαχάρι, ολόκληροι

 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για το λαδόξιδο

 120 ml ελαιόλαδο

 60 ml ξίδι από κόκκινο κρασί

 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη

 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτά φετάκια

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε χταπόδι ξιδάτο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.

Βάζουμε το χταπόδι σε ταψί που ιδανικά να το χωράει ακριβώς, με τις βεντούζες προς τα πάνω.

Ρίχνουμε τις δάφνες, το πιπέρι, το μπαχάρι και το ελαιόλαδο και το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα.

Τα τελευταία λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα. Τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι στο ταψί τα κρατάμε για μελλοντική χρήση, όπως για ένα ριζότο θαλασσινών κ.ά.

Λαδόξιδο

Σε βαθύ μπολ χτυπάμε με το πιρούνι το λάδι, το ξίδι, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο και τη ρίγανη μέχρι να αναμειχθούν.

Χωρίζουμε το χταπόδι στα πλοκάμια του, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το ανακατεύουμε στο μπολ με το λαδολέμονο.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον μία ώρα για να αρωματιστεί, πριν σερβίρουμε.

Διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις