Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025

ΗΠΑ – Γαλλία: Άβολες Xειραψίες και αμήχανες δηλώσεις – H στιγμή που ο Μακρόν διόρθωσε δημόσια τον Τραμπ – video

 


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, διόρθωσε δημόσια τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο χθες Τρίτη, που ανέδειξε το χάσμα μεταξύ των δύο ηγετών ως προς τη στήριξη της Ουκρανίας.

Το περιστατικό σημειώθηκε όταν ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά απλώς της δανείζει χρήματα.

«Η Ευρώπη δανείζει χρήματα στην Ουκρανία. Θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους», είπε ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο Μακρόν, τοποθετώντας το χέρι του στο μπράτσο του Τραμπ, έσπευσε να τον διαψεύσει: «Όχι, στην πραγματικότητα, για να είμαι ειλικρινής, πληρώσαμε το 60% της συνολικής προσπάθειας: ήταν μέσω, όπως και στην περίπτωση των ΗΠΑ, δανείων, εγγυήσεων, επιχορηγήσεων. Παρείχαμε πραγματικά χρήματα, για να είμαι σαφής».

Άβολες… χειραψίες

Οι χειραψίες, οι οποίες τείνουν να γίνουν viral, μεταξύ των δύο ηγετών δεν πέρασαν απαρατήρητες, καθώς η συνάντηση του Τραμπ με τον Μακρόν έδωσε ξανά αφορμή για σχόλια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχθηκε τον Γάλλο ομόλογό του έξω από τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, όπου αντάλλαξαν μια δυνατή χειραψία, ακολούθησε μια αγκαλιά, και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες παρέμειναν «κλειδωμένοι» σε μια ιδιότυπη αναμέτρηση… σφιχτής παλάμης.


Μια χειραψία-«μάχη», που τράβηξε την προσοχή των αναλυτών γλώσσας του σώματος. Η ειδικός Judi James τη χαρακτήρισε ως «death clasp», σημειώνοντας: «Με τα μάτια και τη μοίρα του κόσμου να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους ώμους τους, αυτή η χειραψία ήταν αναμενόμενο να είναι γεμάτη με σήματα ανωτερότητας και κυριαρχίας».

Η συνάντηση διακόπηκε στιγμιαία όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τους δύο ηγέτες αν θέλουν να στείλουν ευχές στον Πάπα, προτού συνεχίσουν τη συζήτησή τους.

Η δεύτερη αμήχανη επαφή μεταξύ Τραμπ – Μακρόν, έλαβε χώρα μέσα στο Οβάλ Γραφείο του Αμερικανού Προέδρου, όταν έβαλε το χέρι του στο πόδι του Γάλλου Προέδρου, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μετατρέψει αυτή την κίνηση σε ακόμα μια χειραψία.

«Ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί μέσα σε εβδομάδα»

Ο Τραμπ δήλωσε ότι βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία εγγυήσεων ασφαλείας με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο «μέσα σε εβδομάδες».

«Θα μπορούσαμε να τον τελειώσουμε μέσα σε εβδομάδες», είπε, στρεφόμενος προς τον Μακρόν για επιβεβαίωση. «Αν είμαστε έξυπνοι. Αν δεν είμαστε, θα συνεχιστεί και θα συνεχίσουμε να χάνουμε νέους, όμορφους ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να πεθαίνουν», σχολίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Πρόσθεσε με έμφαση: «Θυμηθείτε τι είπα. Αυτό θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και δεν το θέλουμε αυτό».

Φωτογραφία: AP

Ο Μακρόν φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η Ρωσία είναι ο μοναδικός επιτιθέμενος στη σύγκρουση. «Ο πρόεδρος Πούτιν παραβίασε την ειρήνη», δήλωσε.

«Η κυβέρνησή μου κάνει μια αποφασιστική ρήξη με τις αξίες της εξωτερικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης», σημείωσε αργότερα ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν.

Ζελένσκι, ο «δικτάτορας»

Όταν ρωτήθηκε αν θα αποκαλούσε τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν «δικτάτορα», όπως είχε αποκαλέσει τον Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο ελαφρά τη καρδία».

Ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Ωστόσο, υπήρξε συμφωνία στο ζήτημα της ανάπτυξης ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων μόλις επιτευχθεί συμφωνία. «Δεν θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Δεν θα είναι μέρος καμίας σύγκρουσης. Θα είναι εκεί για να διασφαλίσουν ότι η ειρήνη θα γίνεται σεβαστή», δήλωσε ο Μακρόν από το Οβάλ Γραφείο.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν δεν έχει αντίρρηση για αυτό το ενδεχόμενο: «Ναι, θα το αποδεχτεί», είπε. «Του έθεσα συγκεκριμένα αυτό το ερώτημα. Δεν έχει πρόβλημα με αυτό», πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Φωτογραφία: AP

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του ΝΑΤΟ στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης. «Το ΝΑΤΟ εμπλέκεται πολύ σε αυτό», είπε, πριν διαμαρτυρηθεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνεισφέρουν αρκετά.

Ο Μακρόν παρέμεινε σιωπηλός δίπλα στον Τραμπ κατά τη διάρκεια αυτών των δηλώσεων, αν και στο παρελθόν ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε επικρίνει τη Γαλλία για τη συμβολή της στη Διατλαντική Συμμαχία.

Ουκρανικά εδάφη

Όσον αφορά το μέλλον των ουκρανικών εδαφών, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ουκρανία να ανακτήσει «κάποια» από τα χαμένα της εδάφη, αν και χαρακτήρισε κάτι τέτοιο «δύσκολο».

Ο Μακρόν, από την πλευρά του, τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να διασφαλίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Φωτογραφία: AP

Με πληροφορίες από: Reuters, PBS, Daily Mail, Kyiv Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις