Υπουργικό συμβούλιο στη σκιά των μεγάλων συγκεντρώσεων που αναμένονται την Παρασκευή σε πάνω από 300 πόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό - Γιατί η κυβέρνηση εγκατέλειψε την «σκληρή γραμμή» που ενόχλησε τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών και την πλειοψηφία της κοινής γνώμης
Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου κυριαρχούν θέματα που αφορούν τις πρωτοβουλίες υπουργών της κυβέρνησης σε θέματα της αρμοδιότητάς τους. Είναι όμως κοινό μυστικό ότι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η εκτίμηση και η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση τις ώρες που απομένουν μέχρι τον «μεγάλο ξεσηκωμό» για τα Τέμπη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σημερινή εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς, θα παρουσιάσει ολοκληρωμένα τη θέση της κυβέρνησης τόσο σε σχέση με τις συγκεντρώσεις, όσο και γενικότερα για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον δημόσιο διάλογο για τα Τέμπη. Η κυβέρνηση θα τονίσει την προσήλωσή της στις αξίες της δημοκρατίας, όπως η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η ελευθερία έκφρασης, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να διαχειριστεί την κριτική που δέχεται για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την τραγωδία στα Τέμπη. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την ταύτιση της κυβέρνησης με το κοινό αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη, ενώ για τα συλλαλητήρια θα αναφέρει ότι η πολιτεία θα προστατεύσει τις συγκεντρώσεις, καλώντας και εκείνους που θα συμμετάσχουν να κρατήσουν την ίδια στάση.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχει πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τον αστυνομικό σχεδιασμό ενόψει των μεγάλων συγκεντρώσεων που αναμένονται την Παρασκευή.
Το Μαξίμου έχει θέσει σε εφαρμογή την επιχείρηση «χαμηλοί τόνοι» με σκοπό να αποφευχθούν δηλώσεις από στελέχη της κυβέρνησης που ενδέχεται να πυροδοτήσουν περαιτέρω αντιδράσεις ή να εντείνουν την οργή των συγγενών και των πολιτών. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει στην πολιτική διάσταση της τραγωδίας επιμένοντας στην κριτική του για εργαλειοποίηση των Τεμπών από την αντιπολίτευση, που «εκμεταλλεύεται» τις ειλικρινείς προθέσεις των πολιτών για τα δικά της πολιτικά συμφέροντα. Μάλιστα, θα υπερθεματίσει στην ανάγκη για σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.
Όπως μετέδωσε ο ΒΗΜΑτοδότης, το επικοινωνιακό επιτελείο κατέληξε στη γραμμή του κατευνασμού, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως είναι δικαίωμα των πολιτών να εκφράσουν τα δικά τους αιτήματα και συνθήματα, ενώ ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις κάποιων κυβερνητικών στελεχών που, κατά το κοινώς λεγόμενο, «βγήκαν μπροστά».
Αλλαγή πλεύσης λίγα 24ωρα πριν τη μαύρη επέτειο
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από χθες είναι εμφανής η αλλαγή κατεύθυνσης της επικοινωνιακής τακτικής της κυβέρνησης πριν από τις πανελλαδικές συγκεντρώσεις για τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία.
Ήδη από τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δίνοντας το σύνθημα της κυβερνητικής αναδίπλωσης δήλωσε ότι πρέπει «να περιορίσουμε την ένταση» και αναγνώρισε το δικαίωμα των πολιτών «να εκφράσουν τα δικά τους αιτήματα, τα δικά τους συναισθήματα». Ήταν ένα μήνυμα που, όπως εκτιμάται, είχε αποδέκτες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ειδικά τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Η αλλαγή της κυβερνητικής πλεύσης, πιστοποιήθηκε και από τοποθετήσεις κορυφαίων υπουργών το πρωί της Τρίτης. Δίχως να μειωθεί στο ελάχιστο η κριτική προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την προσπάθεια εκμετάλλευσης της εν λόγω συγκυρίας, στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη έσπευσαν να αναδιαμορφώσουν το πλαίσιο.
«Λογική, ψυχραιμία και εγκράτεια»
«Σίγουρα αντιμετωπίζουμε την Παρασκευή με την απαραίτητη λογική, ψυχραιμία και θεσμική εγκράτεια που πρέπει να υπάρχει. Και ταυτόχρονα με ένα συναίσθημα σύμμετρο με αυτό το συλλογικό πένθος της 28ης Φεβρουαρίου. Θεωρούμε είναι πολύ προσωπική υπόθεση πώς ο κάθε άνθρωπος θα επιλέξει να συμμετάσχει σε αυτό το συλλογικό πένθος. Για όσους βρεθούν στις πορείες, η ελληνική Πολιτεία θα διασφαλίσει προκειμένου να εκδηλώσουν το αναφαίρετο, συνταγματικό και δημοκρατικό δικαίωμά τους με ασφάλεια. Η αστυνομία είναι εκεί για να κάνει τη δουλειά της» ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο Θανάσης Κοντογεώργης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Διευκρίνισε μάλιστα ο ίδιος πως παρά την απόπειρα τρίτων να επωφεληθούν για να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, «αυτό δεν λέγεται ούτε για να ενθαρρύνει ούτε για να αποθαρρύνει κάποιον. Είναι μια πραγματικότητα. Ο κάθε άνθρωπος θα επιλέξει πώς αυτή τη μαύρη επέτειο μιας ανείπωτης τραγωδίας θα συμμετάσχει σε αυτό το εθνικό πένθος».
«Δεν θα υποδείξω σε κανέναν τι θα κάνει»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, εκ των πιο δημοφιλών υπουργών της κυβέρνησης. «Δεν θα υποδείξω προσωπικά σε κανέναν τι θα κάνει» υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας, υπογραμμίζοντας μιλώντας ΑΝΤ1 πως «η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να αντιδράσει», την ίδια ώρα όμως «δεν έχει δικαίωμα να καπηλευθεί».
Όπως τόνισε επίσης «είναι βαθιά έωλη και προσβλητική η κατηγορία περί συγκάλυψης, δηλαδή ότι εμείς παρακωλύουμε ή ότι δεν θέλουμε να εκδοθεί κάποιο πόρισμα. Το αντίθετο συμβαίνει».
«Δεν συμφωνώ ότι φοβόμαστε»
Ο Βασίλης Κικίλιας τέλος θέλησε να καταστήσει σαφές πως «στη Νέα Δημοκρατία, στην οποία έχω μεγαλώσει, η ανοχή, η σύνθεση και η αποδοχή του διαφορετικού μάς έχει οδηγήσει σε αυτά τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης να είμαστε κραταιοί, να κυβερνάμε και να είμαστε σε επαφή με την κοινωνία».
«Δεν συμφωνώ ότι φοβόμαστε» αποκρίθηκε καλεσμένος στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τα συλλαλητήρια, επισημαίνοντας «η Νέα Δημοκρατία αποτελείται από αυτούς που θα πάνε κι αυτούς που δεν θα πάνε. Θα τους αφουγκραστούμε. Όλοι αυτοί συνθέτουν το DNA και αυτό υπηρετούμε».
«Να ξεχωρίσουμε αυτούς που προσπαθούν να καπηλευτούν αυτό το κύμα δυσανασχέτησης» συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας, σε αντιδιαστολή με αυτούς «που αισθάνονται ότι πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι στους γονείς αυτούς και θέλουν να βγουν να διαμαρτυρηθούν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου