Η λαγάνα είναι το παραδοσιακό ψωμί που καταναλώνεται την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εορταστικού τραπεζιού της ημέρας και συμβολίζει την έναρξη της νηστείας. Η παρασκευή της λαγάνας είναι σχετικά απλή. Τα βασικά υλικά είναι αλεύρι, νερό, αλάτι και ελαιόλαδο. Το σουσάμι προστίθεται πριν το ψήσιμο. Η λαγάνα καταναλώνεται παραδοσιακά με ταραμοσαλάτα, ελιές, χαλβά και άλλα νηστίσιμα εδέσματα.
Συνταγή για παραδοσιακή λαγάνα
Υλικά για τη συνταγή
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 300 ml χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.) ή 25 γρ. νωπή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 50 ml ελαιόλαδο
- Σουσάμι για το πασπάλισμα
Οδηγίες για τη συνταγή
- Σε ένα μπολ, διαλύστε τη νωπή μαγιά με τη ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό.
- Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το αλάτι.
- Αν χρησιμοποιείτε ξηρή μαγιά, προσθέστε την απευθείας στο αλεύρι.
- Προσθέστε το χλιαρό νερό (και το μείγμα νωπής μαγιάς, αν χρησιμοποιείτε) και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώστε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Αν η ζύμη κολλάει, προσθέστε λίγο αλεύρι.
- Βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάστε την με μια πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
- Αλευρώστε μια επιφάνεια εργασίας και απλώστε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό ή οβάλ σχήμα, πάχους περίπου 1-2 εκατοστών.
- Με τα δάχτυλά σας, δημιουργήστε τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές στην επιφάνεια της λαγάνας.
- Αλείψτε την επιφάνεια της λαγάνας με λίγο νερό και πασπαλίστε με σουσάμι.
- Τοποθετήστε τη λαγάνα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήστε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
- Αφήστε τη λαγάνα να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψετε και τη σερβίρετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου