Ερευνάται δωροδοκία από λομπίστες του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού σε ευρωβουλευτές, προκειμένου να προωθήσουν την εμπορική πολιτική του στην Ευρώπη - Τι απαντάει το Στρασβούργο
Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate, όταν Κατάρ και Μαρόκο είχαν κατηγορηθεί για απόπειρα επιρροής αποφάσεων μέσω δωροδοκιών, χρησιμοποιώντας ενδιάμεσους οργανισμούς, μία νέα επιχείρηση κατά της διαφθοράς εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε η Εισαγγελία των Βρυξελλών.
Στο επίκεντρο της νέας υπόθεσης βρίσκεται πρώην βουλευτής που εργαζόταν το 2021 ως διευθυντής δημοσίων υποθέσεων της Huawei στην ΕΕ και η έρευνα συνδέθηκε με τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό και τις δραστηριότητές του εκείνη την εποχή στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, ερευνάται δωροδοκία από λομπίστες της Huawei σε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να προωθήσουν την εμπορική πολιτική της κινεζικής εταιρείας στην Ευρώπη.
Πάνω από 100 αστυνομικοί προχώρησαν σε 21 εφόδους σε όλο το Βέλγιο (Βρυξέλλες, Φλάνδρα, Βαλλονία) και την Πορτογαλία, πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις ατόμων που εργάζονται ή εργάζονταν για τη Huawei και τα άτομα αυτά οδηγούνται σε ανάκριση.
«Δωρεάν ταξίδια μέχρι προσκλήσεις σε ποδοσφαιρικούς αγώνες φέρεται να συγκαταλέγονται στις υποτιθέμενες μίζες που συγκαλύφθηκαν ως έξοδα συνεδρίου και καταβλήθηκαν σε διάφορους μεσάζοντες», ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα προσθέτοντας ότι εξετάζει εάν υπήρχε και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Σφραγίστηκαν γραφεία στο Ευρωκοινοβούλιο – Στο στόχαστρο 15 νυν και πρώην ευρωβουλευτές
Όπως έγινε μάλιστα γνωστό από την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας του Βελγίου, ο αρμόδιος ανακριτής ζήτησε να σφραγιστούν χώροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα τα γραφεία που έχουν διατεθεί σε δυο κοινοβουλευτικούς βοηθούς, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση της έρευνας, την οποία αποκάλυψε η βελγική εφημερίδα «Le Soir».
Η έρευνα για τις καταγγελίες περί δωροδοκίας, πλαστογραφίας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και εγκληματικής οργάνωσης ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα μετά τις εφόδους ερευνητών, που έχουν θέσει στο στόχαστρο «περίπου 15 (πρώην και νυν) ευρωβουλευτές».
Οι έλεγχοι ήρθαν εν μέσω αυξανόμενων πληροφοριών για την επιρροή ξένων κρατών στη λήψη αποφάσεων της Ε.Ε.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βελγίου, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώθηκε για την κατάσταση, η έρευνα συνεχίζεται, ενώ ένας επιπλέον ύποπτος συνελήφθη στη Γαλλία, κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του.
«Κανένα σχόλιο σχετικά με την έρευνα», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τομάς Ρενιέ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις συλλήψεις. Ο ίδιος έπειτα από ερωτήσεις δημοσιογράφων, μίλησε για την εμπλεκόμενη εταιρεία, λέγοντας: «Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η ασφάλεια των δικτύων 5G είναι προφανώς ζωτικής σημασίας για την οικονομία μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στην ανακοίνωσή μας του 2023, η Επιτροπή εκτίμησε ότι η HUAWEI αντιπροσωπεύει ουσιωδώς υψηλότερους κινδύνους από άλλους προμηθευτές 5G. Και γι’ αυτό, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να λάβουν αποφάσεις που να περιορίζουν ή να αποκλείουν τη Huawei από τα δίκτυα 5G τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου