Τρίτη 15 Απριλίου 2025

Έλα να φτιάξουμε μαζί σαραγλί- ένα γλυκό που θα εντυπωσιάσει, θα Mοσχοβολήσει το σπίτι και θα Mείνει αξέχαστο.


 Αν υπάρχει ένα γλυκό που μυρίζει «παράδοση» από την πρώτη μπουκιά, αυτό είναι το σαραγλί! Με τα χειροποίητα φύλλα του, τη μυρωδάτη γέμιση και το λαχταριστό σιρόπι, αυτό το γλυκό δεν είναι απλώς μια απόλαυση – είναι εμπειρία. Η συνταγή της κας Dimitra Varsam – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”, μας ταξιδεύει στα αρώματα και τις γεύσεις μιας άλλης εποχής, τότε που όλα γίνονταν με μεράκι και υπομονή. Μην τρομάζεις από τα χειροποίητα φύλλα – είναι πιο εύκολα απ’ όσο φαντάζεσαι και κάνουν όλη τη διαφορά!

Υλικά για τη Ζύμη

Αλεύρι γοχ

Νερό βρύσης

Αλάτι

1 μπέικιν

Λίγο ξύδι

Δεν παρέχουμε αναλογίες, καθώς αυτές εξαρτώνται από το μέγεθος του ταψιού σας και την ποσότητα που επιθυμείτε να παρασκευάσετε.


Γέμιση

Ψημένο σουσάμι

Χοντροκομμένα καρύδια (όχι πολύ ψιλά)

Ζάχαρη

Κανέλα

Σιρόπι


7 ποτήρια νερού ζάχαρη

6 ποτήρια νερού νερό

2 κουταλιές σούπας γλυκόζη

Χυμός από μισό λεμόνι

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν. Προσθέτουμε το νερό και το ξύδι, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα, καλύπτοντάς την με μια πετσέτα για να μην ξεραθεί.

Μετά την ξεκούραση, χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες. Κάθε μπάλα τη ραντίζουμε με καλαμποκέλαιο και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορούμε.

Πασπαλίζουμε τη γέμιση (σουσάμι, καρύδια, ζάχαρη και κανέλα) πάνω στο φύλλο.

Τυλίγουμε προσεκτικά το φύλλο σε ρολό. Στο τέλος, ρίχνουμε μισό μπρίκι καυτό καλαμποκέλαιο πάνω από το ρολό, περίπου ένα ποτήρι κρασιού.

Τοποθετούμε το ρολό σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσει, αλλά όχι υπερβολικά, ώστε να απορροφήσει το σιρόπι.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού και βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς.

Όταν το γλυκό είναι έτοιμο, ρίχνουμε το καυτό σιρόπι πάνω από το ζεστό γλυκό.

Το σιρόπι πρέπει να είναι καυτό όταν το ρίχνουμε στο γλυκό.
Το σιρόπι είναι για μεγάλο ταψί της κουζίνας.

Έλα να φτιάξουμε μαζί σαραιλί - ένα γλυκό που θα εντυπωσιάσει, θα μοσχοβολήσει το σπίτι και θα μείνει αξέχαστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις