Επανεκκίνηση του διαλόγου για την Ουκρανία προτείνουν οι Ρώσοι μετά το πρόσφατο «φιάσκο» των συνομιλιών στην Τουρκία, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό εάν θα υπάρξει υψηλή τράπεζα διαλόγου αυτή τη φορά. Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων που επιθυμεί η Μόσχα ορίστηκε εκ νέου για την Κωνσταντινούπολη στις 2 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ουκρανικό ειδησεογραφικό μέσο UNN, επικαλούμενο ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Tην είδηση μετέδωσε μεταξύ άλλων και το κρατικό πρακτορείο RIA.
Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια των πιέσεων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τα δύο εμπόλεμα μέρη να τερματίσουν «τη φονικότερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Μέχρι στιγμής, η ουκρανική πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει τη συνάντηση με εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Ιουνίου.
Η Μόσχα θα παρουσιάσει ειρηνευτικό μνημόνιο
Κατά πληροφορίες, η αντιπροσωπεία της Ρωσίας με επικεφαλής τον Βλαντίμιρ Μεντίνσκι εκείνη την ημέρα θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει στην Ουκρανία το ειρηνευτικό μνημόνιο και να παράσχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις την ερχόμενη Δευτέρα.
«Η ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είναι έτοιμη να υποβάλει στην Ουκρανία μνημόνιο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Ιουνίου», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.
«Η ρωσική πλευρά, όπως συμφωνήθηκε, έχει αναπτύξει αμέσως ένα σχετικό μνημόνιο, το οποίο καθορίζει τη θέση μας σε όλες τις πτυχές μιας αξιόπιστης υπέρβασης των βαθύτερων αιτιών της κρίσης», τόνισε ο Λαβρόφ.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων Μόσχας και Κιέβου, μετά από τρία χρόνια, πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.
Οι πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μια μαζική ανταλλαγή αιχμαλώτων - 1000 έναντι 1000 - και να παρουσιάσουν το όραμά τους για τις δυνατότητες μελλοντικής εκεχειρίας.
Νωρίτερα σήμερα, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε πως τηλεφώνησε στον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ και του πρότεινε ακριβή ημέρα και τόπο για να συναντηθούν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών.
Στο τραπέζι συνάντηση κορυφής;
Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι δυνατόν να συμβεί.
Θα πρέπει όμως να αποτελεί το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου σχετικά με διάφορα ζητήματα.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι «τέτοιες συναντήσεις θα μπορούσαν να συμβούν μόνο εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένες συμφωνίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών».
Οι συνομιλίες, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, πρέπει να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα για να οδηγήσουν σε μία τέτοια συνάντηση.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε χθες μια τριμερή συνάντηση, λέγοντας: «είμαστε έτοιμοι για ένα σχήμα Τραμπ-Πούτιν-εγώ», δήλωσε ο Ζελένσκι.
«Εάν ο Πούτιν δεν αισθάνεται άνετα με μια διμερή συνάντηση ή αν όλοι θέλουν μια τριμερή συνάντηση, δεν με πειράζει. Είμαι έτοιμος για οποιαδήποτε μορφή», ξεκαθάρισε.
Το «φιάσκο» των προηγούμενων συνομιλιών
Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενες συνομιλίες στα μέσα Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, δεν οδήγησαν σε κάποια ουσιαστική πρόοδο.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να τερματίσει το συντομότερο δυνατό τον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ πλέον, αρχίζει να... επιπλήττει τον πρόεδρο Πούτιν παρά την «ισχυρή φιλία» που τους συνδέει.
Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες σκλήρυνε τον τόνο του απέναντι στη Μόσχα, μετά και τις μαζικές αεροπορικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει «τρελαθεί εντελώς», με το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για «συναισθηματική φόρτιση».
Σήμερα πάντως, ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εν λόγω δηλώσεις, ενώ ευχαρίστησε τον Τραμπ για τις «μεσολαβητικές προσπάθειές» του, λέγοντας ότι η Ρωσία πρέπει να προστατεύσει «τα δικά της συμφέροντα».
Οι όροι Πούτιν
Οι όροι του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία περιλαμβάνουν την απαίτηση να δεσμευτούν γραπτώς οι Δυτικοί ηγέτες ότι θα σταματήσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και θα άρουν μέρος των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, σύμφωνα με τρεις ρωσικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων που επικαλείται το Reuters.
Οι τρεις ρωσικές πηγές διευκρίνισαν μεταξύ άλλων ότι ο Πούτιν θέλει «γραπτή» δέσμευση από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις να μην διευρύνουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προς τα ανατολικά, ώστε να αποκλείσει επίσημα ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Η Ρωσία απαιτεί επιπλέον ουδετερότητα της Ουκρανίας, άρση δυτικών κυρώσεων, διευθέτηση του ζητήματος των «παγωμένων» ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση, καθώς και προστασία των Ρωσόφωνων στην Ουκρανία, ανέφεραν οι τρεις πηγές.
Επιπλέον, πηγή τόνισε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι ο Πούτιν είναι πλέον λιγότερο πρόθυμος να συμβιβαστεί στο εδαφικό και επιμένει στη δημόσια θέση του ότι θέλει το σύνολο των τεσσάρων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που διεκδικεί η Μόσχα.
Άλλωστε, τον περασμένο Ιούνιο, ο Πούτιν έθεσε τους όρους του για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το σύνολο της επικράτειας τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικεί και ελέγχει ως επί το πλείστον η Ρωσία.
Εκτός από την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, η Ρωσία ελέγχει σήμερα σχεδόν το σύνολο του Λουγκάνσκ και περισσότερο από το 70% των περιοχών Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Κατέχει επίσης ένα μέρος των περιφερειών Χάρκοβο και Σούμι και απειλεί το Ντνιπροπετρόφσκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου