Η Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) κατήγγειλε, με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 28 Μαΐου, ότι η Σερβία παραβιάζει τη δηλωμένη πολιτική ουδετερότητάς της στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, μέσω της μυστικής αποστολής στρατιωτικού υλικού προς το Κίεβο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εταιρείες του σερβικού αμυντικού-βιομηχανικού συμπλέγματος εμπλέκονται σε διαρκείς παραδόσεις πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ακολουθώντας ένα σχήμα που περιλαμβάνει παραποίηση των στοιχείων των τελικών παραληπτών και χρήση ενδιάμεσων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Βουλγαρία. Προστίθεται επίσης ότι, το τελευταίο διάστημα, χρησιμοποιούνται και αφρικανικές χώρες ως μεταβατικά σημεία.
Η SVR αναφέρει συγκεκριμένα πως περισσότερες από 100.000 μονάδες πυρομαχικών για πυροβόλα και ρουκετοβόλα συστήματα, καθώς και περίπου ένα εκατομμύριο σφαίρες για ελαφρύ οπλισμό, έχουν καταλήξει στην Ουκρανία μέσω σερβικών εταιρειών. Στην ανακοίνωση κατονομάζονται ονομαστικά εταιρείες όπως οι Yugoimport SDPR, Krusik, Zenitprom, Sofag, Reyer DTI, Sloboda και Prvi Partizan, ενώ τονίζεται ότι οι εταιρείες αυτές εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα και γεωπολιτικές σκοπιμότητες εις βάρος της ίδιας της ιστορικής σχέσης της Σερβίας με τη Ρωσία. Η SVR θέτει το ερώτημα εάν οι αποστολές αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ανθρωπιστικές», για να απαντήσει η ίδια αρνητικά, επισημαίνοντας πως πρόκειται για πολεμικό υλικό με σαφή σκοπό την πρόκληση θανάτων και ακρωτηριασμών Ρώσων στρατιωτών και αμάχων.
Η ανακοίνωση προχωρά και σε ιστορικές αναφορές, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία υπήρξε σταθερός σύμμαχος της Σερβίας σε καθοριστικές φάσεις της ιστορίας της. Γίνεται αναφορά στη ρωσική συμβολή κατά την απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, στην υποστήριξη της Σερβίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη συνεργασία κατά του Άξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην αντίθεση της Ρωσίας στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς του 1999, καθώς και στη ρωσική στήριξη στις διεθνείς διπλωματικές μάχες για το ζήτημα του Κοσόβου.
Η SVR υπενθυμίζει ότι, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023, είχαν καταγραφεί περιπτώσεις χρήσης σερβικών όπλων από τον ουκρανικό στρατό, συγκεκριμένα ρουκετοβόλων Grad, γεγονός που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη Μόσχα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Υπηρεσία, οι αποστολές στρατιωτικού υλικού συνεχίστηκαν, παρά τις δηλώσεις φιλίας και ουδετερότητας εκ μέρους του Βελιγραδίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου