Παρασκευή 30 Μαΐου 2025

ΣΟΥ TPEXOYN ΤΑ ΣΑΛΙΑ; ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΤΡΑΓΑΝΗ, ΑΠΛΑ ΓΕΥΣΤΙΚΗ


 Κάποιες συνταγές δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Μυρίζουν βούτυρο, κανέλα και πορτοκάλι από τη στιγμή που ξεκινάς να τις ετοιμάζεις. Η Κοπεγχάγη της Τζένης είναι μια από αυτές. Τραγανή, γεμάτη αρώματα, με πλούσια γέμιση από ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά, είναι το τέλειο συνοδευτικό για τον απογευματινό καφέ — ή απλά όταν χρειάζεσαι ένα κομμάτι… παρηγοριάς!

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας (ιδανικά Βηρυτού)
  • 250 γρ. καλό αγελαδινό βούτυρο, βρασμένο και στραγγισμένο
  • 6 αυγά
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • Ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 100 γρ. ανάμεικτα καρύδια και αμύγδαλα

Για το σιρόπι:

  • 2 ποτήρια νερό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • Χυμός από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ ή ταψί και στρώνουμε τα 5 πρώτα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.

Χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτουμε σταδιακά τη φρυγανιά, ανακατεύοντας με μαρίζ.

Ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και τους ξηρούς καρπούς. Προσθέτουμε την μαρέγκα σε δόσεις, διπλώνοντας πολύ απαλά το μείγμα για να μην ξεφουσκώσει.

Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στα στρωμένα φύλλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία: φύλλο, βούτυρο, φύλλο, βούτυρο.

Κλείνουμε καλά τα πλαϊνά, βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις (μεσαία σχάρα) μέχρι να ροδίσει καλά.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς χωρίς να το σκεπάσουμε.

Για το σιρόπι: Βράζουμε για 4 λεπτά το νερό, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. Περιχύνουμε σιγά-σιγά το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι, αφήνοντας χρόνο σε κάθε ρίξιμο να απορροφηθεί πριν συνεχίσουμε με το επόμενο.

🍊 Tip:

Για πιο έντονο άρωμα, προσθέστε 1-2 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού στο σιρόπι. Αν σας αρέσει η πιο υγρή υφή, κρατήστε λίγη από τη μαρέγκα για το τέλος και απλώστε την πάνω από το τελευταίο φύλλο πριν το ψήσιμο για μια κρούστα που θυμίζει μπακλαβά με twist!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις