Σάββατο 24 Μαΐου 2025

Τέλειες λουκανικόπιτες, ένα αριστούργημα


 Υπάρχουν φαγητά που δεν προλαβαίνουν καν να φτάσουν στο τραπέζι. Μόλις τα ξεφουρνίσεις, εξαφανίζονται με ρυθμούς που θυμίζουν… fast forward! Αυτές οι λουκανικόπιτες είναι ακριβώς αυτό: ένα αφράτο, ζουμερό και γεμάτο γεύση “αριστούργημα”, που όποιος το δοκιμάσει ζητάει αμέσως δεύτερο. Αν έχεις παιδιά (ή έστω… μέσα σου νιώθεις παιδί), αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σου.


Υλικά

2 ποτήρια γάλα (500 γρ)

1 ποτήρι καλαμποκέλαιο (250 γρ)

4 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

2 φάκελα ξερή μαγιά (των 7 γρ)

2 ασπράδια αυγών

Αλεύρι όσο να μην κολλάει (περίπου 1 κιλό)

Κρόκος αυγού για επάλειψη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το λάδι, τα ασπράδια και το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα απαλό ζυμαράκι που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.

Όταν διπλασιαστεί, πλάθουμε τη ζύμη σε βαρκούλες. Τις αλείφουμε με αυγό και στη μέση βάζουμε ό,τι λαχταράμε: κέτσαπ, μουστάρδα ή Φιλαδέλφεια, λουκάνικο και τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.

Tip: Η ίδια ζύμη είναι εξαιρετική και για τυροπιτάκια, πεϊνιρλί ή ακόμα και πίτσα. Αν θέλεις, μπορείς να τις παγώσεις ψημένες και να τις ζεσταίνεις όποτε θέλεις – σαν να είναι μόλις φτιαγμένες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις