Πέμπτη 29 Μαΐου 2025

H Αίγυπτος κλείνει την Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά και δημεύει την περιουσία της! Πρωτοφανής δικαστική απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις του Καΐρου!

 


Η Αίγυπτος, η οποία υποτίθεται ότι είναι και συμμαχική χώρα, με μία πρωτοφανή δικαστική απόφαση κλείνει την Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, που είναι και το αρχαιότερο εν λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι σε όλον τον κόσμο και δημεύει την περιουσία της!

Όπως αναφέρει το orthodoxia.info, το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό πριν 15 αιώνες και απολαμβάνει φήμης και σεβασμού.

Παρά τις ιστορικές περιπέτειες, κατάφερε να επιβιώσει. Κι όμως, οι αιγυπτιακές αρχές, σε μία απόφαση που καταπατά θρησκευτικές ελευθερίες και μάλιστα σε περίοδο ειρήνης, αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία του.

Η Μονή, που οδεύει προς τη μετατροπή της σε μουσείο και τα ακίνητα που διαθέτει στην Αίγυπτο περνούν στα χέρια του αιγυπτιακού δημοσίου.

Η απόφαση έρχεται παρά τις υποσχέσεις του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Πέραν της δήμευσης περιουσίας, η Αίγυπτος προχωρά και στην έξωση των μοναχών, προκειμένου τα κενά κτίρια να μετατραπούν σε τουριστικό αξιοθέατο σαν τις Πυραμίδες!

Οι μοναχοί, που θεωρούν ότι η ιστορικότητα της απόφασης έχει να κάνει με την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, ετοιμάζουν ήδη παγκόσμια κινητοποίηση και ενημέρωση του συνόλου των χριστιανικών Εκκλησιών αλλά και των υπολοίπων μονοθεϊστικών θρησκειών.

Η απόφαση που ελήφθη χθες από αιγυπτιακό δικαστήριο, δίνει τέλος με τον χειρότερο δυνατό τρόπο στην πολυετή νομική επίθεση που δέχονται οι μοναχοί της Μονής από το αιγυπτιακό κράτος.

Μέσω δικαστικών πιέσεων και επιθέσεων από την εποχή που στα πράγματα ήταν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», η Αίγυπτος επιχειρεί να κλείσει το αρχαιότερο μοναστήρι του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε το θέμα στο ανώτατο επίπεδο, ζητώντας από τον πρόεδρο Σίσι να παρέμβει υπέρ των μοναχών.

Μάλιστα κατά την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου, το θέμα απασχόλησε τις δύο αντιπροσωπείες οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία παύσης των άδικων δικαστικών επιθέσεων στη Μονή ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της στο χρόνο, ανενόχλητη.

Στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σίσι έγινε σαφής αναφορά στην ανάγκη διατήρησης του χαρακτήρα της Μονής.

Σε αντίθεση όμως με τις δημόσιες δεσμεύσεις του Αιγύπτιου προέδρου, η χθεσινή δικαστική απόφαση αποκάλυψε της πραγματικές προθέσεις των αιγυπτιακών αρχών που συνεχίζουν την ίδια πολιτική των εξτρεμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Την ίδια ώρα, Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι όπως ο Δρ. Αμπντέλ Ραχίμ Ριχάν, ειδικός αρχαιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ιστορίας και Αρχαιοτήτων του Ανώτατου Συμβουλίου Πολιτισμού της Αιγύπτου, αφού υποστήριξε πως τα ακίνητα που δήμευσε το αιγυπτιακό δημόσιο εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων, επέμεινε πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής!

«Θεωρούμε αυτήν την απόφαση ιστορική προς όφελος της παγκόσμιας κληρονομιάς και για τους μοναχούς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης, καθώς κατοχυρώνει το δικαίωμά τους να επωφελούνται από το μοναστήρι και τους θρησκευτικούς και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής» δήλωσε σε τοπικό μέσο!

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει άμεσα και να ζητήσει επίσημη απάντηση από τον πρόεδρο Σίσι, για το τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει.

Γιατί το κλείσιμο της ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου κατά της Ορθοδοξίας.

.........

Μια ιστορική Μονή, παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, κλείνει με απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου, ενώ η περιουσία της δημεύεται. Και όμως, μόλις πριν από 22 ημέρες, στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαριστούσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για την «προστασία» της Μονής και της Ελληνορθόδοξης κοινότητας.

Τι μεσολάβησε λοιπόν από τις θερμές χειραψίες στις αίθουσες του Μεγάρου Μαξίμου μέχρι το δικαστικό ράπισμα από το Κάιρο; Ποιος εμπαίζει ποιον; Και κυρίως, ποιος κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό;


Η υπόθεση δεν είναι καινούρια. Το 2015, το αιγυπτιακό Δημόσιο επιχείρησε να υφαρπάξει 71 ακίνητα της Μονής, με σκοτεινές διαρροές πως ένα εξ αυτών προοριζόταν για… «δώρο» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο, αντί να σταθεί στο πλευρό της Μονής, φέρεται να πίεζε τον ηγούμενο Δαμιανό –στα 93 του– να υπογράψει παραχώρηση της περιουσίας, μετατρέποντας τους Ορθόδοξους σε ενοικιαστές στον τόπο τους!


Χρειάστηκε η παρέμβαση του πατέρα Πορφυρίου και του τότε Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλατζή για να εξηγηθεί στην Αθήνα τι σημαίνει η Μονή Αγίας Αικατερίνης για την Ορθοδοξία, τον Βυζαντινό Ελληνισμό και τη γεωπολιτική μας θέση στην Ανατολή. Έγινε δε προσπάθεια να δοθεί νομική προσωπικότητα στο Μετόχι της Μονής στην Αθήνα, ώστε να υπάρξει αντίκτυπο και στο αιγυπτιακό πλαίσιο.


Μας είπαν τότε –στις 8 Μαΐου– πως οι κύριοι Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης «έσωσαν» τη Μονή, επιτυγχάνοντας πολιτική συμφωνία με τον Σίσι. Και όμως, η αλήθεια τους πρόδωσε. Το αιγυπτιακό δικαστήριο αγνοεί τις δηλώσεις των ηγετών, αγνοεί τις θριαμβολογίες της Αθήνας και κλείνει τη Μονή. Το ελληνικό ΥΠΕΞ, αντί να αντιδράσει σθεναρά, δηλώνει απλώς «εν αναμονή της απόφασης»…


Τόσο πολύ «προστατεύτηκε» η Μονή, που οδηγήθηκε στο λουκέτο. Τόσο θερμά ήταν τα λόγια του Σίσι στο Μαξίμου, που μόλις τρεις εβδομάδες μετά έπεσαν στο κενό. Και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης, αρκείται στο να «επικοινωνήσει» με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, για να επαναλάβουν τις «καλές προθέσεις» τους, λες και δεν είχαμε μόλις δει την πρόθεση να συντρίβει με τη σφραγίδα ενός δικαστηρίου την ιστορική συνέχεια ενός παγκόσμιου συμβόλου.


Ευτυχώς που στις 8 Μαΐου την είχαν σώσει…


Για άλλη μια φορά, η πραγματικότητα εκδικείται τη ρητορική των ημετέρων. Ούτε ευχαριστίες, ούτε «ιστορικά δεσμά», ούτε βαρύγδουπες διακηρύξεις εμπόδισαν τη δικαστική επίθεση στην Αγία Αικατερίνη. Και δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι ούτε τώρα υπάρχει σχέδιο να προστατευτεί ουσιαστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις