Πέμπτη 8 Μαΐου 2025

Mελιτζάνες με Tυριά στο φούρνο!!! Φοβερό φαγητό, τέλειο φτιαγμένο και Nόστιμο σκέτο λουκούμι

 


Αυτό το φαγητό είναι μια γιορτή της μελιτζάνας! Απλό, παραδοσιακό και απόλυτα χορταστικό, με στρώσεις λαχανικών και τυριών που λιώνουν και ενώνουν όλα τα αρώματα. Ιδανικό για κυριακάτικο τραπέζι ή και ως comfort food για τις καθημερινές που θέλεις κάτι ζεστό και νόστιμο. Η γεύση θυμίζει μελιτζανολαζάνια, χωρίς τα ζυμαρικά, και σερβίρεται άψογα με φρυγανισμένο ψωμί ή μια δροσερή σαλάτα.

Υλικά:

Μελιτζάνες κομμένες σε φέτες

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο

2 ντομάτες σε κυβάκια

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

Λίγο βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Πάπρικα γλυκιά

Λίγη ζάχαρη

500 γρ. γκούντα τριμμένη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε τις μελιτζάνες, αφού τις έχουμε αλείψει με λίγο λάδι. Τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα, και τις αφήνουμε στην άκρη.

Σε κατσαρολάκι, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον πελτέ, να “πιάσει” λίγο στον πάτο και μετά τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, λίγη ζάχαρη και τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Ρίχνουμε λίγο νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει ζουμερή αλλά όχι υδαρής.

Στην γάστρα ή ένα ταψί, ξεκινάμε με μια στρώση μελιτζάνες, λίγη σάλτσα, τυρί, και επαναλαμβάνουμε με την ίδια σειρά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Φροντίζουμε η τελευταία στρώση να είναι τυρί.

Περιχύνουμε με όση σάλτσα έχει απομείνει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρει ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνεια.

Σερβίρισμα:

Αφήνουμε το φαγητό 10 λεπτά να “σταθεί” πριν το κόψουμε. Συνοδεύεται ιδανικά με γιαούρτι ή ντιπ γιαουρτιού με δυόσμο, φρεσκοψημένο ψωμί και μια απλή σαλάτα με ντομάτα ή αγγουράκι.

Μια συνταγή που πραγματικά μυρίζει ελληνικό καλοκαίρι σε κάθε μπουκιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις