Σάββατο 3 Μαΐου 2025

ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΝΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ! Σπιτικά Λουκούμια με άρωμα Tριαντάφυλλο


 Αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι παραδοσιακό, εντυπωσιακό και αρωματικό, αυτή η συνταγή για σπιτικά λουκούμια με ροδόσταγμα είναι η τέλεια επιλογή. Μπορεί να απαιτεί λίγη υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει πλήρως — είναι ό,τι πιο κοντά μπορείς να φτιάξεις στο αυθεντικό λουκούμι, με υλικά που έχεις στο σπίτι.

Υλικά (για κάθε λίτρο νερού):

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 γραμμάριο ξινό (κιτρικό οξύ)
  • 150 γραμμάρια νισεστέ (corn starch)
  • 1 κουταλιά της σούπας ροδόσταγμα (για κάθε 2 λίτρα σιροπιού)
  • Μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
  • Ζάχαρη άχνη για επικάλυψη
  • Λίγο νισεστέ για το καλούπι
  • Λάδι για άλειμμα ταψιού

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξινό. Μόλις αρχίσει να βράζει, αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει για 5 λεπτά.

Διαλύουμε τον νισεστέ σε λίγο κρύο νερό ώστε να μην κάνει σβόλους και τον ρίχνουμε σταδιακά στο σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή σιλικόνης. Το μείγμα καίει πολύ, οπότε προσοχή.

Ανακατεύουμε διαρκώς για 40–45 λεπτά μέχρι το μείγμα να πήξει, να γίνει ελαστικό και να αποκτήσει γυαλάδα. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το ροδόσταγμα και το χρώμα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι που έχουμε πασπαλίσει με λίγο νισεστέ. Απλώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε την επιφάνεια με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Το αφήνουμε να σταθεί για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα, το αναποδογυρίζουμε πάνω σε άχνη, το κόβουμε σε κυβάκια και τα κυλάμε μέσα στην άχνη ώστε να καλυφθούν καλά.

Tips – Για Τέλειο Αποτέλεσμα

  • Αν θέλεις πιο έντονο άρωμα, μπορείς να αυξήσεις ελαφρώς το ροδόσταγμα ή να δοκιμάσεις ανθόνερο.
  • Για διαφορετικές παραλλαγές, μπορείς να προσθέσεις ψιλοκομμένα φιστίκια ή να δώσεις χρώμα σε κάθε παρτίδα (ροζ, πράσινο, κίτρινο) για εντυπωσιακή ποικιλία.

Τα σπιτικά λουκούμια διατηρούνται σε μεταλλικό κουτί ή αεροστεγές τάπερ, πασπαλισμένα με άχνη. Ένα γλυκό πραγματικά παραδοσιακό, με άρωμα και νοσταλγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις