Η συνταγή είναι από “Instasuntages”
Ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους. Αρωματικό μοσχαράκι που σιγομαγειρεύεται και συνοδεύεται ιδανικά με αφράτο πουρέ.
Τέλειο για το κυριακάτικο τραπέζι ή μια ημέρα που θες κάτι πραγματικά comfort!Υλικά για το μοσχάρι κοκκινιστό
- 1 κιλό μοσχάρι σπάλα, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- Ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1-2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 120 ml κόκκινο κρασί
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 3-4 κόκκοι μπαχάρι
- Αλάτι, πιπέρι
- 500 ml (ή περισσότερο) βραστό νερό
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το μοσχάρι από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Το αφαιρούμε προσωρινά.
Προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν. Σπρώχνουμε τα υλικά στην άκρη της κατσαρόλας και τρίβουμε τον πελτέ στον πάτο, για να καβουρδιστεί ελαφρώς.
Προσθέτουμε δαφνόφυλλα, κανέλα, μπαχάρι και επαναφέρουμε το κρέας. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε το νερό μέχρι να καλυφθεί το φαγητό. Σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Υλικά για τον πουρέ
- 1300 γρ. πατάτες
- 1 κ.γ. αλάτι
- 120 γρ. βούτυρο (μαλακό)
- 80 γρ. κρέμα γάλακτος ή φρέσκο γάλα
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση για τον πουρέ
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Τις σουρώνουμε και τις επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Τις λιώνουμε με το εργαλείο του πουρέ ή ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουμε έναν λείο πουρέ.
Ρυθμίζουμε τη γεύση με πιπέρι και, αν χρειαστεί, λίγο επιπλέον αλάτι ή κρέμα.
💡 Tips για επιτυχία
- Αν έχεις χρόνο, μαγείρεψε το μοσχάρι σε χαμηλή φωτιά ακόμα περισσότερη ώρα – θα λιώνει ακόμα πιο όμορφα.
- Προτίμησε κόκκινο κρασί καλής ποιότητας για πιο πλούσια γεύση.
- Θες ακόμα πιο αφράτο πουρέ; Πέρνα τις πατάτες από σήτα ή χρησιμοποιήσε ricer.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου